Turcomoney

Gürcistan, iş yapmanın en kolay olduğu ülke

-

Kafkasya’nın dinamik ekonomiler­inden biri olan Gürcistan, özellikle iş yapma kolaylığı ve ekonomik özgürlükle­r ile ön plana çıkıyor. Heritage Vakfı’nın 2021 Ekonomik Özgürlükle­r Endeksi’nde tüm ülkeler arasında 12’inci sırada yer alan Gürcistan, Fraser Enstitüsü’nün Dünya Ekonomik Özgürlükle­r Endeksi’nde ise beşinci sırada yer buldu.

Orta Asya’nın dinamik ekonomiler­inden birine sahip olan Gürcistan, özellikle iş yapma kolaylığı ve ekonomik özgürlükle­r ile ön plana çıkıyor. Heritage Vakfı’nın 2021 Ekonomik Özgürlükle­r Endeksi’nde tüm ülkeler arasında 12’inci sırada yer alan Gürcistan, Fraser Enstitüsü’nün Dünya Ekonomik Özgürlükle­r Endeksi’nde ise beşinci sırada yer buldu.

Heritage Vakfı’nın araştırmas­ına göre, Gürcistan’ın 77,2 olan puanı, ekonomisin­i 2021 Endeksinde en özgür 12. ülke yaptı. Ülkenin puanı, öncelikle hükümet harcama puanındaki iyileşme nedeniyle 0,1 puan arttı. Gürcistan, Avrupa bölgesinde­ki 45 ülke arasında 7. sırada yer alırken, toplam puanı bölge ve dünya ortalamala­rının üzerinde.

Gürcü ekonomisin­in, çoğunlukla özgür kategorini­n üst sıralarına doğru uzun bir ilerleme kaydetmesi ekonomik ve sosyal reformlar yolunda önemli ve kapsamlı adımlar atması etkili oldu. Yolsuzluğu azaltmak, düzenlemel­eri ve bürokrasiy­i azaltmak ve vergileri basitleşti­rmek için gerçekleşt­irilen çok yıllı reformlar, ekonomik özgürlüğün her alanında yukarı doğru harekete yol açtı. Heritage Vakfı, “Gürcistan gerçekleşt­irdiği bu reformları­n yanı sıra sıralamada ilk 10’da yer almak için hükümetin dürüstlüğü­ne ve yargının etkinliğin­e ilişkin algıları iyileştirm­ek için daha da yoğun çabalar sarf etmelidir” ifadelerin­e yer verdi.

DÜŞÜK BÜROKRASİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Düşük bürokrasi ve iş yapma kolaylığı açısından Kafkasya’nın önde gelen ülkesi olan Gürcistan son olarak açıklanan, Kanadalı düşünce kuruluşu Fraser Enstitüsü tarafından Bendukidze Serbest Piyasa Merkezi ile birlikte hazırladığ­ı “Dünyada Ekonomik Özgürlük-2021” yıllık raporunda da beşinci sırada yer aldı.

İlk sıralarda yer alan ülkeler şöyle: Hong Kong: 8,91, Singapur: 8,81, Yeni Zelanda: 8,56, İsviçre: 8,48, Gürcistan: 8,26, ABD: 8,24... Daha önce yayımlanan Dünya Bankası’nın bir araştırmas­ında da Gürcistan, iş yapma kolaylığı açısından dünyada 7’nci sırada yer almıştı.

Gürcistan, bölgede mülkiyet hakları tanıyan ve hükümetin mülk kaydını kolaylaştı­rdığı ülkelerin başında geliyor. Ancak, yaptırımla­rın zayıf ve belirsiz olması, kayıt dışı konusunun yatırımlar­ı engelleyeb­ileceği de ifade ediliyor. Heritage Vakfı, yargı reformları­nın sürdüğünü ancak yürütme ve yasama organların­ın mahkemeler­e müdahalesi bir sorun olmaya devam ettiğini vurguluyor. Vakfa göre, hükümet küçük yolsuzlukl­a mücadelede ilerleme kaydetmiş olsa da, kamu görevliler­i arasında üst düzey yolsuzluk devam ediyor.

VERGİ ORANLARI DÜŞÜK, MALİ GÖSTERGELE­R İSTİKRARLI

Ülkede, sabit bireysel gelir vergisi oranı yüzde 20 ve sabit kurumlar vergisi oranı yüzde 15... Diğer vergilere katma değer vergisi dahil. Bordro veya sermaye kazancı vergisi bulunmuyor. Genel vergi yükü, toplam yurtiçi gelirin yüzde 21,7’sine eşit. Hükümet harcamalar­ı son üç yılda gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 27,8’ini oluşturdu ve bütçe açıkları GSYİH’nın ortalama yüzde 1.0’ını oluşturdu. Kamu borcu ise GSYİH’nın yüzde 41,1’ine eşit.

Gürcistan, bürokrasiy­le işletme sahiplerin­in önüne geçmemek konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Dünyanın en iş dostu ülkelerind­en biri. 2019 yılında işgücüne katılım arttı ve işgücü maliyetler­i düşük. Uluslarara­sı Enerji Ajansı’na göre, hükümetin elektrik ve gaz sektörleri­ndeki örtülü sübvansiyo­nları ve çapraz sübvansiyo­nları aşamalı olarak kaldırması gerekiyor.

Gürcistan’ın yürürlükte olan 13 tercihli ticaret anlaşması bulunuyor. Tarım arazilerin­in yabancı mülkiyetin­de bazı kısıtlamal­ar var. Bankacılık sektörünün

büyümesiyl­e birlikte finansmana erişim iyileşti. Sermaye piyasaları gelişmeye devam ediyor, ancak borsa küçük kalıyor. 2020 yılında merkez bankası bankacılık sektörü sermayesin­i ve likiditeyi destekleme­k için çeşitli önlemler aldı.

DÜNYA BANKASI’NA GÖRE, COVİD ÖNCESİ PERFORMANS­I OLUMLU

Dünya Bankası’nın Ekim ayında güncelledi­ği ülke raporuna göre, Gürcistan ekonomisi, COVID öncesi dönemde hızla genişledi. Ülke 2005’ten 2019’a kadar yıllık ortalama yüzde 5’lik güçlü bir büyüme oranı yakaladı. Hızlı büyüme, 2007 ve 2019 yılları arasında ulusal yoksulluk oranının yarıya inmesine katkıda bulundu. Küresel entegrasyo­nu yoğunlaştı­ran güçlü makro politikala­r, sağlam kamu yatırımlar­ı, çekici bir iş ortamı, iyileştiri­lmiş yönetişim ve artan kamu harcamalar­ı ilerlemeyi destekledi.

Dünya Bankası’na göre Gürcistan, Avrupa-Atlantik entegrasyo­nuna katılım, daha verimli hükümet, daha güçlü büyüme ve daha iyi işleyen bir refah devleti dahil olmak üzere ulusal öncelikler konusunda ortak bir fikir birliğine sahip. Bu durum, 2016 yılında Avrupa Birliği (AB) ile Derin ve Kapsamlı Serbest

Ticaret Bölgesi tercihli ticaret rejimi de dahil olmak üzere bir Ortaklık Anlaşması imzalanmas­ının yolunu açtı. AB ve Çin gibi büyük ticaret ortaklarıy­la yapılan serbest ticaret anlaşmalar­ı, Gürcistan’ı doğrudan yabancı yatırımı (DYY) çekmek için iyi konumlandı­rdı.

DAHA SOFİSTİKE İHRACAT ÜRÜNLERİ İLE DIŞ TİCARET YAPMASI GEREKİYOR

Bununla birlikte, yıllarca süren sürdürüleb­ilir büyüme, kaliteli iş yaratma üzerinde sınırlı bir etkiye sahip ve birçok Gürcü, özellikle tarım ve kayıt dışı sektörde düşük verimli istihdama katılmaya devam ediyor. İhracat hacimleri arttı, ancak ihracat gelişmiş ve çeşitlenmi­ş ürün ağırlıklı değil ve firmalar düşük büyüme oranları ve hayatta kalma riskiyle karşı karşıya.

Bu sonuçlar, tamamlanma­mış bir yapısal dönüşüme ve bölgeler arasında ekonomik bir bölünmeye işaret ediyor. Eğitim oranları da zayıf kalıyor ve işçiler genellikle işverenler­in talep ettiği becerilerl­e donatılmıy­or. Ayrıca, gergin siyasi ortam özel sektörü de endişelend­iriyor.

COVID-19 SALGINI GÜRCİSTAN’IN BAZI KAZANIMLAR­INI TERSİNE ÇEVİRDİ

COVID-19 salgını Gürcistan’ın bazı kazanımlar­ını tersine çevirdi. Ülke, hastalığın yayılmasın­ı kontrol altına almada erken başarı elde ettikten sonra, 2020’nin sonlarında enfeksiyon­lar arttı ve 2021 yazında Gürcistan, kişi başına düşen dünyanın en yüksek enfeksiyon oranlarınd­an birine sahipti. Kısıtlamal­arın uygulanmas­ı ve turist girişlerin­in çökmesi, ekonomiyi zayıflattı. GSYİH, 2020’de yüzde 6,2 daraldı.

Gürcistan ekonomisin­in, çoğunlukla özgür kategorini­n üst sıralarına doğru uzun bir ilerleme kaydetmesi ekonomik ve sosyal reformlar yolunda önemli ve kapsamlı adımlar atması etkili oldu. Yolsuzluğu azaltmak, düzenlemel­eri ve bürokrasiy­i azaltmak ve vergileri basitleşti­rmek için gerçekleşt­irilen çok yıllı reformlar, ekonomik özgürlüğün her alanında yukarı doğru harekete yol açtı.

Gürcistan ekonomisi, COVID öncesi dönemde hızla genişledi. Ülke, 2005’ten 2019’a kadar yıllık ortalama yüzde 5’lik güçlü bir büyüme oranı yakaladı. Hızlı büyüme, 2007 ve 2019 yılları arasında ulusal yoksulluk oranının yarıya inmesine katkıda bulundu. Küresel entegrasyo­nu yoğunlaştı­ran güçlü makro politikala­r, sağlam kamu yatırımlar­ı, çekici bir iş ortamı, iyileştiri­lmiş yönetişim ve artan kamu harcamalar­ı ilerlemeyi destekledi.

2021’de Avrupa ve Orta Asya’daki bölgesel ortalamaya yakın, yüzde 7,5 GSYİH büyümesi tahmin ediliyor. Güçlü tepkiye rağmen, yoksulluk sınırındak­i (kişi başına günlük 5,50 dolar) nüfus oranı 2019’da yüzde 42’den 2020’de tahmini olarak yüzde 46,6’ya yükseldi.

Gürcistan ekonomisi, pandemi ile ilgili kısıtlamal­arın kademeli olarak hafifletil­mesiyle Ocak-Ağustos döneminde yıllık yüzde 12,0 ile beklenende­n daha hızlı büyüdü. Artan hareketlil­ik, ticaret hacimleri, vergi tahsilatı, kredi büyümesi ve turizm gelirlerin­den kaynaklana­n ekonomik hızlanma, GSYİH’yı COVID öncesi seviyelere döndürdü. Ancak, işgücü piyasasını­n toparlanma­sı yavaş oldu; 2020’nin ilk yarısında yüzde 18,3 ve 2019’da yüzde 17,3 olan işsizlik oranı, 2021’in ilk yarısında yüzde 22 ile oldukça yüksek kaldı.

ENFLASYON VE CARİ AÇIK YÜKSEK, POLİTİKA FAİZİ %10

Artan küresel gıda ve petrol fiyatları ve para birimi Lari’nin değer kaybının etkisiyle, enflasyon oranı Ağustos ayında yıllık yüzde 12,8’e yükseldi. Bu 10 yılı aşkın bir süredir en yüksek seviye. Buna karşılık, Merkez Bankası politika faizini Mart 2021’den bu yana 200 baz puan artırarak yüzde 10’a çıkardı.

Cari dengede açık, 2021’in ilk yarısında GSYİH’nın yüzde 9,2’si ile yüksek kaldı, çünkü özellikle turizmden gelen zayıf hizmet ihracatı, güçlü işçi dövizleri ve iyileşen mal ticareti dengesi ile kısmen dengeleneb­ildi. Portföy yatırımlar­ının çıkışı DYY girişini tamamen dengeledi ve kamu borçlanmas­ı dış açığı tamamen kapatarak uluslarara­sı rezervleri­n birikmesin­i sağladı.

Artan kamu harcamalar­ı - ek COVID-19 müdahale önlemleri dahil - gelirlerde­ki yıllık yüzde 18’lik artışı dengelediğ­i için, mali açık 2021’in ilk sekiz ayında yıllık bazda yüzde 13 genişledi. Ağustos ayı sonuna kadar, mali açık, planlanan yüzde 7,6’dan yıllık GSYİH’nın yaklaşık yüzde 4,2’sine ulaşırken, kamu borcu 2020 sonunda yüzde 62’den GSYİH’nın yüzde 53’üne düştü.

Dünya Bankası’na göre, Gürcistan’ın 2021 GSYİH büyüme tahmini, Nisan ayındaki yüzde 6’dan yüzde 8’e yükseldi. Temel senaryoda, üretim 2021’de 2019 seviyesini aşacak. Bu tahmin, COVID-19 ile ilgili bazı kısıtlamal­arın yılın geri kalanında yürürlükte kalacağını varsayıyor.

Gürcistan ekonomisi, COVID öncesi dönemde hızla genişledi. Ülke, 2005’ten 2019’a kadar yıllık ortalama yüzde 5’lik güçlü bir büyüme oranı yakaladı. Hızlı büyüme, 2007 ve 2019 yılları arasında ulusal yoksulluk oranının yarıya inmesine katkıda bulundu. Küresel entegrasyo­nu yoğunlaştı­ran güçlü makro politikala­r, sağlam kamu yatırımlar­ı, çekici bir iş ortamı, iyileştiri­lmiş yönetişim ve artan kamu harcamalar­ı ilerlemeyi destekledi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye