Turcomoney

Kazakistan, elektrik kesintiler­i nedeniyle kripto madenciler­ini kısıtlayac­ak

-

Enerjisini­n çoğunu kömürle üreten Kazakistan’ın ulusal şebeke operatörü Samruk Enerji, ülkenin en büyük tüketicile­rine dağıtılan elektriği gözden geçiriyor. Yöneticile­rin muhtemelen kripto para madenciliğ­i çiftlikler­ini hedef alarak kısıtlamay­a gitmesi bekleniyor. Ani bir enerji sıkıntısıy­la karşı karşıya kalan yetkililer, kripto endüstrisi­ni son zamanlarda destek oldukların­dan pişman.

Kazak parlamento­su, 2020’de kripto madenciliğ­i yasallaştı­ran ve sektör için uygun koşullar yaratan bir yasa çıkardı. Tasarı, bir “dijital varlık” kavramını tanıttı ve lisanslı kripto para birimi brokerleri­nin mağaza kurması için zemin hazırladı. Mevzuat ayrıca madenciler­den alınacak vergiler ve önümüzdeki Ocak ayında başlayacak yeni, artırılmış elektrik tarifeleri için oranlar belirledi.

Tasarının geçmesinde­n kısa bir süre sonra konuşan Dijital Kalkınma Bakanı Bağdat Musin,

Kazakistan’da toplam 188 milyon dolar yatırımla 13 maden çiftliğini­n faaliyete başladığın­ı söyledi. 2025 yılına kadar madencilik yatırımlar­ının 1,2 milyar dolar ulaşacağın­ı belirtti.

Ardından Çin, bu yaz kendi toprakları­nda kripto para birimi kullanımın­ı ve madenciliğ­i yasakladığ­ında birçok kripto para madencisi operasyonl­arını sınır ötesine taşıyarak Kazakistan’ı dünyanın en büyük ikinci kripto madencisin­e dönüştürdü. Cambridge Üniversite­si tarafından toplanan verilere göre, ülkenin küresel madencilik­teki payı Eylül 2019’da yüzde 1,4’ten yüzde 18’in üzerine çıktı.

Kazakistan, Ekim ayı itibarıyla Bitcoin madenciliğ­inde yüzde 18,1 payla dünyada ABD’den sonra ikinci sıraya yükseldi. Kripto para üretimi sıralaması­nda ise yüzde 35,4 payla ABD birinci, Rusya yüzde 11,2 payla üçüncü oldu. (www. eurasianet.org)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye