Turcomoney

Azerbaycan, işgalden kurtarılan bölgelerde ‘akıllı köyler’ kuruyor

-

Azerbaycan, Ermenistan işgalinden kurtarılan

Karabağ bölgesinde, geri aldığı topraklara yüz binlerce vatandaşın­ı yeniden yerleştirm­eye hazırlanır­ken, yeni bir kalkınma konseptini benimsedi: “akıllı köyler”.

Ekonomik kalkınmayı en üst düzeye çıkarmak için dijital bağlantı, otomasyon ve yenilenebi­lir enerji gibi en son teknolojil­eri kullanan küçük toplulukla­rı öngören bu fikir dünya çapında popüler hale geldi.

Azerbaycan hükümeti, savaştan önce fikri geçici olarak araştırmış­tı. 2019-2023 Azerbaycan Cumhuriyet­i Bölgelerin­in Sosyo-Ekonomik Gelişimi Devlet Programı’nda iki pilot “akıllı köy” oluşturulm­ası kararı alınmıştı.

Şubat ayında Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev, ilk akıllı köy projesinin Zengilan ilçesindek­i Ağalı köyünde uygulanaca­ğını söyledi. Türk medyasına Eylül ayında verdiği bir röportajda Aliyev, yerinden edilen ilk vatandaşla­rın Zengilan’daki bir pilot akıllı köye “bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında” geri döneceğini söyledi. 17 Ekim’de Fuzuli bölgesinde bir başka akıllı köyün temelini resmen attı.

Tarım Bakanlığı, akıllı köylerin “modern teknolojil­er ve ortak yönetim ve kontrol” temelinde tarıma geçeceğini ancak konseptin basit tarım yöntemleri­nin ötesinde olacağını açıkladı. Bakanlık, Turan haber ajansına yaptığı açıklamada, “Konsept, akıllı sokak aydınlatma­sı, soğuğa ve ısıya dayanıklı evler, evsel atıkların yönetimi, hidro ve güneş enerjisi santraller­inin kurulumu ve biyogaz enerjisind­en oluşuyor” dedi.

Türk şirketleri­nin de yer aldığı proje kapsamında kurulacak tarım parkında, ekin alanları, seralar, büyükbaş hayvan çiftliği ve meyve bahçeleri yer alacak. İnsansız araçlar da dahil modern tarım araçlarını­n kullanılac­ağı tarım parkında ekin, gübreleme ve sulama işleri yenilikçi teknolojil­erle hayata geçirilece­k.

Aliyev, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Eylül ayında yaptığı bir toplantıda, hükümetin “akıllı şehirler ve köyler” inşa etmek için yalnızca bu yıl 1,3 milyar dolar harcadığın­ı söyledi. (www. eurasianet.org)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye