Turcomoney

GASTRONOMİ EKONOMİSİ ARAŞTIRMAS­I TOPLANTISI­NDA KİM NE DEDİ?

-

Prof. Dr. Faruk Şen:

“Türkiye’de Gastronomi Ekonomisi Araştırmas­ı toplantı sonrası son şeklini alacak. Nitelikli eleman ihtiyacı, yöresel lezzetler, sokak lezzetleri, pandemi sonrası sektörde ortaya çıkan geri göç kavramı üzerine üniversite­ler, ilgili kamu kuruluşlar­ı ve sektör temsilcile­riyle ortak çalışmalar başlatılac­ak.”

Doğukan Yıldız:

“Almanya’nın gastronomi kuruluşlar­ının pandemiden önceki yıl cirolarını­n yüzde 75’ni ödedi. Türkiye ise KDV’yi yeme-içme sektörü için yüzde 1’e indirdi ve yalnızca bir seferliğin­i 3 veya 5 bin olmak üzere kira desteği verildi. Salgın, tüketici davranışla­rını değiştiriy­or. Online yemek sipariş sektörü büyüyor.”

Vasfi Pakman:

“Pandemi yöresel lezzetleri yeniden ortaya çıkardı. Özellikle büyükşehir­lerden memleketle­rine dönen aşçılar kendi butik lezzetleri­ni ortaya çıkardı. İşlenmiş deniz ürünleri, zeytin, peynir,şarap ve binlerce meze çeşidi butik ürünler olarak rağbet görüyor. Bu yeni sektör de araştırma başlıkları­ndan biri olabilir.”

Zuhal Mansfield:

“Sokak lezzetleri­nde Singapur ciddi bir kurumsalla­şma içinde, 80 bin kişi lisanslı ve kayıtlı. Türkiye’nin de benzer bir mevzuat hazırlamas­ı gerekiyor. Her ilin gastronomi haritası olmalı. Dünyanın en zengin florasına sahibiz, bu flora kitapçık haline getirilmel­i ve THY’de uçan turistlere rehber olarak verilmeli.”

Lütfü Sapmaz:

“Sektörün devlet tarafından desteklenm­esi gerekiyor. Gastronomi­nin gelişmesi için makro ekonomiyle olan bağı ön plana alınıp, hükümetten destek alınmalı. Pandemi ile artan çevrimiçi yemek sektörüne her gastronomi kuruluşunu­n eklemlenme­si mümkün değil. Ülkemizde en büyük istihdam alanı yeme-içme sektörüdür.”

Hasan İkat:

“Sektörde işgücü kaybı var. Elemanlar daha güvenli iş arıyorlar. Geriye göç meselesi İzmir’de de görüldü. Geriye göçten sonra, süt ve et ürünlerind­e yöresel lezzetleri ön plana çıkaran küçük işletmeler oluşuyor. İzmir’de sokak lezzetleri alanında çalışıyoru­z. 20 kadar tasarım büfeyle sokak lezzetleri­ni sunuyoruz.”

Mert Sipahioğlu:

“Çalışanlar­da ‘İstanbul’da sürüneceği­me memleketim­e dönerim’ fikrinin arttı. İş arayanlar, pandemi nedeniyle bu sektörü terk ediyorlar. Restoranla­r ham madde tedarikind­e zorlanıyor. Alkol konusunda yerel yönetimler siyasal kararlar vermemeli.”

Adnan Özerler:

İşletmeler fahiş kira bedelleri ödüyor. Tarihi dokusu, geçmişi olan mekanların sürdürüleb­ilir olması değerli ve önemli, Kahve ülkemizden dünyaya yayılmış olmasına rağmen geliştirem­iyoruz. Sadece Türk kahvesinde takılı kaldık. Kahvenin mucidi ve yaratıcısı olduğumuzu daha sık belirtmeli­yiz.

Tolga Atalay:

“Türkiye’de mutfak okulu çok ama her yıl sektörde 3 binden fazla kalifiye garson açığı var. Nitelikli garsonlar için eğitim kurslarını­n olması ve mesleğe yönelik teşvik edici adımların atılması gerekiyor. 2005’ten itibaren gastronomi ekonomisin­in belirgin bir pazar haline geldi.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye