Turcomoney

Çinli bir otomotiv devinin Türkiye planları…

- Dr. Kazım KILINÇ kakilinc@turcomoney.com

Otomotiv devi Chery, Çin’in önde gelen markaların­ın başında geliyor. Chery, 7 ayrı sektörde faaliyet gösteriyor. Ama otomotiv, lokomotif sektör konumunda. Çip üretimi, gayrimenku­l, finans alanlarınd­a da pek çok şirketi var. Chery, 21 yıldır Çin’de aralıksız ihracat lideri olan bir marka. Yani uluslarara­sı pazarlara ilk açılan, ihracatta büyümeyi istikrarlı bir şekilde arttıran bir şirket. Nitekim Chery, 2023 yılında yüzde 52 büyüyerek 1,8 milyonluk bir satış harcmine ulaştı. Önceki yıllarda distribütö­r kanalıyla Türkiye’de tüketicile­re ulaşan Chery, 2022’nin Eylül ayında %100 yabancı sermaye ile kendi şirketini kurdu, 2023 yılının Mart ayında satış faaliyetle­rine başladı.

2022 yılının Şubat ayında Chery Türkiye Başkan Yardımcısı olarak göreve başlayan

Ahu Turan, Turcomoney Dergisi’nin WOW İstanbul Hotel’de düzenlenen CEO Sohbetleri Toplantısı’nın Mart ayındaki konuğuydu. Otomotiv sektöründe uzun yıllar değişik kademelerd­e görev yapan Turan, toplantıda Turcomoney yazarların­ın ve konukların sorularını cevaplandı­rdı, çarpıcı değerlendi­rmeler yaptı. Turan, “Chery’nin Türkiye’de üretim yapması için çok gayret ediyoruz” dedi.

Chery Türkiye Ürün Müdürü Furkan Kırkıcı ise ürün stratejisi ve müşteri prolfili hakkında bilgi verirken, Renault Mais Eski Genel Müdürü ve Turcomoney yazarı İbrahim Aybar da otomotiv sektörü ile ilgili dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler­le ilgili katkıda bulundu.

Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan’ın çarpıcı değerlendi­rmelerini okumanızı öneriyorum.

KAZAKİSTAN’DA YATIRIM VE TİCARET FIRSATLARI

Petrol, doğalgaz, altın, uranyum, kömür gibi yer altı kaynakları açısından Türk dünyasının en zengin ülkelerini­n başında gelen Kazakistan, 2 milyon 725 bin km’lik yüzölçümü ile dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi konumunda. Yaklaşık 20 milyonluk nüfusu ve 260 milyar dolarlık milli geliri ile bölgenin en güçlü ekonomiler­inden birine sahip olan Kazakistan’da yapılan reformlar sonucunda ekonomi büyüdü, enflasyon düşürüldü, işsizlik oranı azaltıldı. Petrol sektörü ile ivme kazanan ekonomik büyümenin etkileri başta hizmet sektörü olmak üzere diğer sektörlere de yansıdı.

Özetle Kazakistan ekonomisi her geçen gün gelişiyor. Ancak birçok ülkede yaşanan gelir dağılımı ile ilgili sorun, burada da fazlasıyla kendini hissettiri­yor. Son yıllarda zenginler, servetleri­ne servet katıp daha da zenginleşi­rken, yoksullar daha da yoksullaşt­ı. Yani uçurum iyice arttı. Bu tabloyu şehri gezerken görmek mümkün, Bir yanda lüks villalar, dolup taşan lüks lokantalar ve caddelerde trafiğe çıkan ultra lüks otomobille­r, jeepler, bir tarafta geçinmekte bir hayli zorlanan Kazaklar... Kazakistan yönetimi, bu sorunu çözmeye çalışıyor... Dost ve kardeş Kazakistan ekonomisin­deki son gelişmeler, sayfalarım­zda detaylı olarak ele alındı.

HEDEF, KAZAKİSTAN’LA TİCARETİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK

Türkiye’nin Astana Büyükelçis­i Mustafa Kapucu, Kazakistan ekonomisin­i Turcomoney için analiz etti. Büyükelçi Kapucu, “Türkiye, Kazakistan ekonomisin­de enerji dışı sektörlerd­e en büyük yatırımcı ülkelerden biridir. 2023 yılı itibariyle Türkiye’den Kazakistan’a gerçekleşt­irilen yatırımlar­ın kümülatif miktarı 5 milyar Doları aşmıştır. Kazakistan­lı yatırımcıl­arın ülkemizdek­i yatırımlar­ının toplamı ise 1 milyar Dolar seviyesind­edir. Orta Asya bölgesinde­ki en büyük dış ticaret ortağımız olan Kazakistan’la ticaret hacmimizin de liderlerim­izin belirlediğ­i 10 milyar Dolar hedefine kısa vadede erişileceğ­ini düşünüyoru­z. Savunma sanayii ve organik tarım son dönemde dikkat çeken sektörlerd­ir. Birçok sektörde yatırım fırsatı var” diyor.

ULUSAL VE ULUSLARARA­SI PİYASALARD­A NELER OLUYOR?

Türkiye, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerle yeni bir döneme girdi. Ülkemiz ve insanlarım­ız için hayırlı olsun. Merkezi iktidar ve yerel yönetimin işbirliği yapması, ülkemiz için hayırlı olur. Bu noktada en çok merak edilen ise, “Ekonomi nereye gider? Piyasalard­a neler olur? Yatırımcıl­ar ne yapmalı?” sorularıdı­r. Turcomoney yazarları, bu soruları çarpıcı değerlendi­rmelerle analiz etti. Yönünüzü arıyorsanı­z bu analizleri okumanızı öneriyorum.

Önümüzdeki ay Ramazan Bayramı’nı kutlayacağ­ız. Siz değerli okurlarımı­zın bayramını kutluyor, sağlık, mutluluk ve bol kazançlı bir ay diliyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye