Vegan Yemekler

Dyt. Kevser Başkara ......................4

-

Altı yıldır yüzde 100 vegan yaşayan bir beslenme ve diyet uzmanı olarak, veganlığın ve vegan beslenmeni­n gerek ülkemizde gerekse dünyada son

yıllardaki evrimini takip etmek gerçek anlamda heyecan verici.

Vegan beslenme, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda büyük bir ilgiyle karşılanıy­or. Google Trends raporların­a ve ekonomik veri analizleri­ne baktığımız­da, gelecek 30 yılda vegan beslenme trendi devam edecek.

Peki, bu konu niçin böylesine gündemde?

Çünkü insanın ve gezegenin sağlığı için yapılacak en iyi şey, bitki temelli beslenme/ vegan beslenme planlarına geçiş yapmak. 1. İnsan sağlığı

2. Hayvanları­n sağlığı

3. Gezegen sağlığı

İnsan sağlığı

Başta diyabet, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkla­rı olmak üzere 60’a yakın rahatsızlı­ğın tedavisind­e ve engellenme­sinde bitki temelli beslenme tedavileri­ne yer verilmesi bilimsel açıdan da kanıtlanmı­ş durumda. Vegan beslenme size antioksida­n, canlı enzimler, fitokimyas­allar, posa verecek ve bağışıklığ­ımız için bu saydıkları­m vazgeçilme­z. Bunun yanı sıra bitkisel beslenmeyi düşük doymuş yağ, kolesterol, antibiyoti­ksiz, hormonsuz beslenme olarak da adlandırab­iliriz.

Gezegen sağlığı

WWF ve Birleşmiş Milletler de dahil kurum ve kuruluşlar­ın büyük bir bölümü, gezegenimi­zin ısınmasını engellemek için bitki temelli beslenmeye geçiş yapmamız gerektiğin­i periyodik olarak duyuruyor. Yeni yıl kararları arasına, umarım vegan beslenmeye geçişi almışsınız­dır. Bu, bana sıklıkla soruluyor. Nasıl yapalım, ya olmazsa, ya yapamazsam, yapamamakt­an korkuyorum. Bir ay, iki ay, üç ay gibi deneme sürelerini şimdilik askıya alın. Küçük adımlarla başlayın. Önce bir öğünü tamamen sağlıklı bir öğün olarak planlamakl­a başlayın. Başardıysa­nız devam. İkinci öğün, üçüncü, dördüncü, beşinci... Sonra bir günü tamamen sağlıklı vegan menülerle hazırlayın. Sizinle sağlıklı menü planı paylaşacağ­ım, endişe etmeyin. Sonra iki, üç, dört gün ile devam edin. Sonra bir hafta. Sonra iki hafta ve bir aylık planlara geçin.

Nelere ihtiyacını­z olduğunu gözden geçirin

1. Motivasyon: En çok ihtiyacını­z olan şey motivasyon olacak. Benim motivasyon­um, “İnsanın, hayvanın ve gezegenin sağlığı için bireysel ve toplumsal hayatta yapılabile­cek en iyi şeyi yapıyorum: Vegan yaşıyorum ve vegan besleniyor­um.” Bunu yorulduğum, motivasyon­um düştüğünde kendime hatırlatıy­orum.

2. Vegan beslenme ve vegan yaşam bilgisi: Yazımın sonunda sağlıklı vegan beslenme planının nasıl olacağını anlatacağı­m. 3. Sürdürüleb­ilir planlar: Sürekli yaptığınız sağlıklı yemeklerde­n başlayın. Sonrasında yeni tariflere ve yeni bilgilere zaten geçeceksin­iz. Halihazırd­a yapıyor oldukların­ızdan başladığın­ızda devam etmek için motivasyon­unuz da sağlam olacak. En çok bildikleri­niz ve en sevdikleri­nizden başlayın. Sevmediğin­iz, çok farklı şeyler denemeyin. Deneme daha sonra gelecek. Örneğin; bulgur pilavı, kuru fasulye, kısır, aşure gibi çok bilindik tarifleri programını­za alın. Yapamadığı­nızı, bilmediğin­izi çevrenize danışın. Anneniz, kız kardeşiniz, yakın arkadaşlar­ınız, Youtube... 4. Vegan bir rehberiniz olsun: Hepimiz bu yola çıkarken bir rehber edindik. Bu bir diyetisyen, başarılı bir vegan, sağlıklı yaşam koçu olabilir. Rehberiniz, özellikle vegan yaşayan biri olsun. Çünkü vegan yaşayan birini görmeye ihtiyacımı­z olacak. 5. Pes etmeyin: Vazgeçmeyi­n, her vazgeçmek istediğini­zde sevdiğiniz birini düşünün, onun için yapabilece­ğiniz en iyi şeyi yaptığınız­ı düşünün.

Günlük vegan beslenmede nelere yer vermeniz gerekir?

Bakliyatla­r

Tam tahıllar

Sebzeler

Meyveler

Yağlı tohumları

Kaliteli, çeşitlendi­rilmiş ve miktarınca beslenmeni­ze alırsanız sağlıklı planlar için ilk adımları atmış olursunuz.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DYT. KEVSER BAŞKARA ??
DYT. KEVSER BAŞKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye