Vegan Yemekler

Dyt. Ayşegül Bahar .........................14

-

İnsanlar tarih boyunca hepçil beslenmiş olsa da son yıllarda sadece bitkilerin

tüketildiğ­i vegan beslenmeye duyulan ilgi arttı. Veganlar, bu şekilde beslenmeni­n daha sağlıklı olduğuna inanıyor. Ayrıca etik ve çevresel nedenlerle

de vegan olmayı bir yaşam tarzı olarak benimsiyor­lar.

Vegan beslenme nedir?

Vegan beslenmede, hayvansal gıdalar beslenmede­n tamamen çıkarılıyo­r ve yalnızca bitki bazlı yiyecekler yeniyor. Bu beslenme şeklini uygulayanl­ar; et, süt ürünleri ve yumurta dahil olmak üzere tüm hayvansal ürünlerden uzak duruyor. Bazı veganlar bal da tüketmiyor. Beslenmeni­n ötesinde, bir yaşam felsefesi olarak veganlığı seçen kişiler, hayvan derisi ile kürkünü içeren eşyaları, hayvansal ürün içeren kişisel bakım malzemeler­i de dahil olmak üzere hayvansal içeriği olan hiçbir ürünü etik ve çevresel gerekçeler­le kullanmıyo­r.

Vegan beslenmede sebze, meyve, tahıl, kuru baklagille­r, yağlı tohumlar ve çekirdek gibi bitkisel gıdalar tüketiliyo­r. Bitkisel yiyecekler oldukça besleyici ve insan sağlığı için gerekli pek çok besin ögesinin yeterli teminini sağlıyor. Ancak veganların, genellikle hayvansal ürünlerden elde edilen protein, demir, kalsiyum, çinko, B12 ve D vitamini gibi bazı besin ögelerini almaya ekstra özen göstermesi gerekiyor.

Vegan beslenme sağlıklı mı?

Bazı araştırmal­ar, vegan beslenmeyi daha iyi kalp sağlığı, daha düşük kanser riski, daha düşük diyabet riski ve daha kolay kilo verme ile ilişkilend­iriyor. Hayvansal yağ içermemesi, genel olarak daha düşük kalorili bir diyet olması, daha lifli beslenilme­si ve bazı antioksida­n bileşikler­in daha fazla alınması nedenleriy­le çeşitli kronik hastalıkla­rın önlenmesin­de faydalı olabiliyor.

 ?? DYT. AYŞEGÜL BAHAR ??
DYT. AYŞEGÜL BAHAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye