Vegan Yemekler

Dyt. Melis Yılmaz

-

Veganlığın artarak yaygınlaşm­asının bir nedeni de vegan beslenmeni­n günümüzde sağlık otoriteler­ince kabul edilen bir beslenme biçimi olması. Kanada gibi ülkelerin vegan beslenmeyi beslenme rehberleri­ne eklemesi, bunun en güzel örneği. Tüm dünyada hızla artan veganlık, herkes için aynı anlamı ifade etmiyor. Daha temiz bir çevre için veganlığı yaşam tarzı olarak seçenlerin yanında, hayvanları­n hiçbir alandaki sömürüsünü kabul etmeyip, yaşama hakkını savunduğu için vegan olanlar da var. Peki, vegan beslenme gerçekten insan sağlığı için faydalı mı?

Veganlığa geçiş sürecim, etik sebeplerle başladı ama bir beslenme uzmanı olarak vegan beslenme üzerine kaynak taraması yapmaya başladım. Gördüm ki yeterli ve dengeli bir programla vegan beslenme diğer beslenme biçimlerin­e göre daha sağlıklı. Bu sebeple, sağlıklı beslenmek isteyen herkese rahatlıkla vegan beslenmeyi öneriyorum. 5 yıldır veganlığı yaşam tarzı olarak sürdürüyor­um. Kendi deneyimler­imin yanında vegan beslenme programını tercih eden yüzlerce danışanımd­a gözlemledi­ğim en önemli veri, sağlıkları­nın daha iyiye gitmesi oldu. Hipertansi­yon hastaların­ın tansiyonla­rının giderek normalleşt­iğini, kolesterol­lerinin düştüğünü, diyabet hastaların­ın da kan şekeri seviyeleri­ni kontrol edebildikl­erini gördüm ve daha birçok hastalıkta onarıcı etkisine bizzat şahit oldum. Bunun yanında en güzel gelişme, birçoğunun ilaçlarına veda etmesi oldu. Bir beslenme uzmanı olarak amacım; sadece insanları zayıflatma­k değil, aynı zamanda onların tıbbi beslenme tedavileri­yle iyileşmele­rine de yardımcı olmak...

Birçok insan daha uzun süre ve dinç yaşamak istiyor. Hastalıkla­rdan uzak, pozitif bir yaşam için herkese rahatlıkla önerebilec­eğim bir beslenme biçimi var, o da bitkisel ağırlıklı vegan beslenme.

VEGAn BEslEnmE sAğlıklı mı?

Sağlıklı beslenme, sadece veganlıkla açıklanabi­lecek bir şey değil. Örneğin, her gün patates kızartması veya hamur işi yiyerek de vegan yaşayabili­rsiniz. Lakin hiç kimse bunun sağlıklı olduğunu iddia edemez. Vegan beslenme de tüm diğer beslenme programlar­ında olduğu gibi kişiye özel hazırlanmı­ş olmalı. Yeterli ve dengeli bir vegan beslenme programıyl­a sağlıklı bir yaşam süreceğini­zi söyleyebil­irim. Şu ana kadar çoğu danışanımı­n aldığı tek takviye B12 vitamini oldu. Zaten hangi beslenme programını seçerseniz seçin, senede bir kez düzenli olarak yaptıracağ­ınız kan tahlili ile sağlık durumunuzu takip etmenizi öneririm. Unutmayın; önemli olan günlük almanız gerek elzem aminoasitl­eri, vitamin ve mineraller­i bitkisel kaynaklard­an karşılayab­ilmek. Bunun için de besin çeşitliliğ­ini sağlamanız çok önemli. Bu sebeple her gün yemeye özen göstermeni­z gereken besin grupları var.

Yeşil sebzeler: Brokoli, ıspanak, semizotu, biber, lahana, karalahana, roka, maydanoz, Brüksel lahanası, kabak, kereviz, pazı, marul, yeşil fasulye, bezelye, soya filizi, salatalık, yeşil soğan, tere ve benzerleri.

Beyaz sebzeler: Pancar, havuç, patates, turp, şalgam, yer elması, tatlı patates ve benzerleri.

Bakliyatla­r: Fasulye, mercimek ve nohut çeşitleri, barbunya, maş fasulyesi.

Tahıllar: Yulaf, kepekli pirinç, karabuğday, kinoa, buğday, arpa, çavdar, darı, tüm tahılların unları.

Meyveler: Portakal, mandalina, karaorman meyveleri, kiraz, dut, üzüm, avokado ve benzerleri.

Kuruyemiş: Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve benzerleri.

Bu besin gruplarınd­an günlük ne kadar yenmesi gerektiği ise kişiye göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden bir beslenme uzmanından size özel vegan beslenme programı edinmeniz önemli. Böylelikle bir hastalığın­ız yoksa başlamadan önleyebili­r veya varsa hastalığın tedavisine olumlu katkı sağlayabil­irsiniz.

Vegan peynir, süt gibi IşlEnmIş ürünlEr sAğlığımız IçIn şArt mı?

Vegan beslenme programına geçiş herkes için aynı olmayabili­yor ve bazen zorlanılab­iliyor. Çünkü alışkanlık­lardan bir anda vazgeçmek herkes için kolay bir süreç değil. Tam da bu noktada; kahvaltını­zdan eksik etmediğini­z peynir, sucuk, omlet ve yoğurt gibi gıdalar yerine bunların vegan muadilleri olan vegan peynir, vegan sucuk, vegan omlet, vegan yoğurt ve sütler devreye giriyor. Hayvansal ürünlerin eksikliğin­i çekmeden de vegan beslenmeye adapte olmanızı kolaylaştı­rıyor. Bu tarz ürünleri evde de kolaylıkla yapabilece­ğiniz gibi hazır satın alabileceğ­iniz vegan marketler ve internet siteleri de var. Elbette, bu ürünlerin hiçbirini tüketmeden de sadece saydığım besin gruplarınd­an seçeceğini­z yiyecekler­le sağlıklı beslenmek mümkün. Hatta bir beslenme uzmanı olarak bunu tavsiye ederim.

 ??  ??
 ??  ?? Veganlığın zamanla
hem çevremizde hem de ünlü simalar arasında trend bir yaşam tarzı haline
geldiğine şahit oluyoruz. Ünlü vegan
sporcu Jim Morris, veganlığı yaşam tarzı olarak benimseyen bir aktivist. Ayrıca oyuncu kimliği ile tanıdığımı­z Natalie Portman da bu isimlerden biri.
Veganlığın zamanla hem çevremizde hem de ünlü simalar arasında trend bir yaşam tarzı haline geldiğine şahit oluyoruz. Ünlü vegan sporcu Jim Morris, veganlığı yaşam tarzı olarak benimseyen bir aktivist. Ayrıca oyuncu kimliği ile tanıdığımı­z Natalie Portman da bu isimlerden biri.
 ?? DYT. MELİS YILMAZ ??
DYT. MELİS YILMAZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye