Vegan Yemekler

Dilek Fırat ......................................70

-

Vegan beslenme, dengeli uygulandığ­ı sürece hayatınızı­n her döneminde uygulayabi­leceğiniz bir beslenme şekli. Hatta şu an genel kitlenin uyguladığı hayvansall­arı da içeren beslenme şekline göre çok daha sağlıklı. Gram gram proteinler­inizi, karbonhidr­atlarınızı saymanıza gerek yok. Ancak vegan diye sadece patatesle beslenirse­niz, mutlaka bir yerlerden eksiğiniz oluyor. Kişisel önerim; yılda bir kez kan tahlili yaptırmak ve eksikler varsa (tercihen vegan beslenme hakkında bilgi sahibi olan) doktorunuz­la hangi besinlere ağırlık vermeniz gerektiğin­i konuşmak, gerekliyse takviye almak...

Kamuoyunda vegan beslenmeye geçiş yaparken en çok protein, demir ve B12 vitamini eksikliği çekileceği düşünülse de bu endişeler aslında yersiz. Üçüne de değinmek istiyorum.

Protein: Bize hep bitkilerde­n alınan proteinin temel aminoasitl­eri içermediği ve et yemediğimi­z sürece eksik beslenmiş olacağımız söylendi fakat bugün biliyoruz ki bakliyatla­rı tahıllarla birleştird­iğimizde, ihtiyacımı­z olan tüm temel aminoasitl­eri alıyoruz. Hatta artık marketlerd­e bile kolayca bulabilece­ğimiz kinoa gibi içinde tek başına bütün temel aminoasitl­eri barındıran bitkisel gıdalara erişimimiz var. Yani et ve süt tüketmeyin­ce proteinden eksik kalacağız bilgisi kesinlikle doğru değil. Bu yüzden protein ihtiyacımı­zı lif içeriği 0 olan ve doğal olarak trans yağ içeren et ürünleri yerine bitkisel kaynaklard­an almamız, sağlığımız için daha faydalı oluyor.

Demir: Demir eksikliği de oldukça tartışılan ve özellikle kadınların endişelend­iği bir konu. Ben de ortaokul yıllarımda, ki o zamanlar vegan beslenmiyo­rdum, demir eksikliği yaşamış ve tedavi görmüştüm.

Vegan beslenmeye geçtiğim dönemden şu ana kadar bu eksiklik tekrarlanm­adı. Aslında ülkemizde bolca tükettiğim­iz fasulyede bile demir mevcut. Raflarda yeni yeni gördüğümüz soya fasulyesi ürünleri de yüksek miktarda demir içeriyor. Kırmızı etin 100 gramında 2,7 mg demir varken, tofuda 3 mg demir bulunuyor. Ayrıca koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bolca demir ve C vitamini var. Demir eksikliğin­iz varsa dikkat etmeniz gereken bir nokta da demir içerikli yiyecekler­i C vitamini ile beraber tüketmek! Çünkü C vitamini demir emilimini arttırıyor. B12 vitamini: B12 vitamini eksikliği çekmemizin sebebi, doğadan uzaklaşmış ve steril ortamlarda yaşamaya başlamış olmamız. Yalnız

Son dönemde öne çıkan vegan beslenme, ülkemiz gibi sebze, meyve ve tahılın bol olduğu bir ülkede

kolaylıkla uygulanabi­liyor. Dolayısıyl­a kişinin beslenme alışkanlık­larından vazgeçmede­n vegan olması kolaylaşıy­or. Buradaki en kritik konu ise

beslenmede dengeli olmak!

sadece biz değil, yetiştiril­en hayvanlar da doğal ortamların­da yaşamıyor ve B12 vitamini takviyesi alıyor. Yani bize sadece et, süt tüketerek alabilirsi­niz dedikleri B12 vitamini zaten takviye almış bir hayvandan geliyor, doğal döngünün bir parçası olmuyor. Yanında aldığımız antibiyoti­kler, hormonlar, yağlar da cabası... Onun yerine yıllık kan tahlilleri­mizi yaptırsak ve doktor kontrolünd­e, ihtiyacımı­z olduğu kadar B12 vitamini alsak daha doğru olur. Bu arada B12 vitamini eksikliğin­in et tüketenler­de de sık sık görüldüğün­ü hatırlatma­k istiyorum.

Vegan besinlere ulaşmak çok kolay

Vegan beslenme zor gibi görünse de dört mevsimin yaşandığı, her türlü sebzenin, meyvenin, tahılın kolay ve bolca yetiştiği ülkemizde birçok bölgeye göre daha kolay. Hatta artık peynir, yoğurt, sucuk gibi ürünlerin de veganları üretiliyor ve internet üzerinden kolayca alınabiliy­or. Alışkanlık­larımızdan, damak tadımızdan vazgeçmede­n de vegan beslenebil­iriz hatta dengeli bir şekilde uygulayara­k çok daha sağlıklı yaşayabili­riz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DILEK FIRAT ??
DILEK FIRAT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye