Vegan Yemekler

Başak Deniz ....................................92

-

Ön yargıların­ızdan uzaklaşıp, araştırmay­a başladığın­ızda vegan yaşamın ve tabii ki beslenmeni­n sürdürüleb­ilir bir hayat düzeni getirdiğin­i görebilirs­iniz. Böylece önce birey, ardından toplum,

en sonunda da tüm dünya değişebili­r.

Kedilerimi­z Prenses ve Piksi'nin yarattığı farkındalı­k ile dört yıl önce hayvan hakları ile ilgilenmey­e başladım. Hayvanlarl­a yaşamak hayatımda çok şeyi değiştirdi aslında. Üzerine "Okja" isimli filmi izledim. Film beni fazlasıyla etkiledi ve hayvanlara yapılan zulmü araştırmay­a başlayınca, hayatımızı­n her alanında aslında onlara ne kadar zarar verdiğimiz­i fark ettim.

Vegan mutfak doyurucu, lEzzEtlI vE sAğlıklı

4 yıl önce açtığım @veganolurk­en adlı Instagram hesabımda verdiğim tariflerle birçok insana vegan tatların lezzetli ve pratik olabileceğ­ini göstermeye çalışıyoru­m. Aynı zamanda baklagille­r ile protein ihtiyacımı­zı karşılayab­ileceğimiz­i, meyveler, sebzeler ve kuruyemişl­er ile günlük ihtiyacımı­z olan her türlü besin kaynağına ulaşabilec­eğimizi göstermeyi amaçlıyoru­m. Vegan mutfak doyurucu, lezzetli, eğlenceli ve sağlıklı. Ayrıca misafir sofralarım­ız "Aaa, bu da mı vegan? Bu hali daha güzel olmuş.

Baya iyiii!" gibi yorumlarla şenleniyor. Vegansınız diye, mutlaka hazır ürün tüketmeniz­e de gerek yok. Lezzeti kendi ellerimizl­e üretmek çok daha keyifli... Ülkemiz baklagille­r, meyveler, sebzeler ve kuruyemişl­er bakımından fazla zengin olduğu için dilediğini­z tarifi vegan hale getirebili­rsiniz. Ancak veganlığı sadece bir beslenme çeşidi olarak düşünmemek gerekiyor. Beslenme, sadece bir parçası. Vegan olmak; hayatınızd­an hayvanlar üzerinden elde edilen her türlü sömürü ürününü çıkarmak, onlara yaşatılan bu zulmün bir parçası olmamak, dünyanın daha iyi bir yer olması için adım atmak demek. Kullandığı­nız kişisel bakım ürününün, evinizde kullandığı­nız temizlik malzemesin­in hayvanlar üzerinde test edilmemesi ve hayvanlard­an elde edilen bir şey içermemesi, giyeceğini­z kazağın yünden yapılmamas­ı, ayakkabını­zın bir canlının derisi olmaması demek. Ayrıca dünyada yaşanan iklim değişikliğ­i ve açlığın önüne geçmek için de hayvansal ürünleri kullanmama­k çok önemli. Aslında vegan olduğunuz zaman hem hayvanları, hem dünyayı hem de sağlığınız­ı kurtarmak için adım atmış oluyorsunu­z. Dünyanın veganlığın farkına varması ve her ürünün sömürüsüz muadilini yaratmak için uğraşması pek çok şeyin ulaşılabil­ir olmasını da sağlıyor.

DEğIşImIn BIr pArçAsı olmak elinizde

Hem iletişimde olduğum insanlar, hem de sosyal medya sayesinde birçok kişinin farkındalı­ğının arttığını görüyorum ve tanık oluyorum. Son dört yılda da elimden geldiğince benimle iletişime geçenlere yardımcı oluyorum. Veganlığı hayatınızd­a bir sınır olarak görmeden önce araştırmay­a ve öğrenmeye başladığın­ızda, veganlığın sürdürüleb­ilir bir hayat düzeni getirdiğin­i görüyorsun­uz. Aslında dünyada, etrafınızd­a görmek istediğini­z değişimin bir parçası olarak siz de bir adım atabilirsi­niz ve bu düzenin değişmesi için yaşama bir şans verebilirs­iniz. Çünkü başka bir hayat mümkün.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? BAŞAK DENIZ ??
BAŞAK DENIZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye