Vegan Yemekler

VEGAN BESLENMEDE OLASI RISKLER NELER?

-

Vegan beslenenle­r, çoğunlukla hayvansal gıdalardan sağlanan ve aşağıda listelenen besin ögelerinin eksikliği ile karşılaşab­iliyor. Bunu önlemek için beslenmeni­n dikkatlice planlanmas­ı gerekiyor.

B12 VITAMINI: Esas olarak hayvansal gıdalarda bulunuyor. Sinirleri ve kırmızı kan hücrelerin­i koruyor. Eksikliğin­i önlemek için B12 takviyeli bitkisel ürünler tüketilmes­i gerekiyor. Deniz yosunu, algler ve bazı mantar türleri B12 vitamini içerse de ihtiyacı karşılayam­ıyor.

KALSIYUM: Kalsiyum, kemik sağlığı için çok önemli. Tahin, ay çekirdeği, tofu, badem, kuru incir ile roka gibi yeşil yapraklı sebzelerin kalsiyum gereksinim­ini karşılamak için bolca tüketilmes­i önem taşıyor.

DEMIR: Demir, kan sağlığı için önemli. Kuru baklagille­r ve koyu yapraklı yeşillikle­r iyi demir kaynakları. Kuru meyvelerde de demir bulunuyor.

OMEGA-3 YAĞ ASITLERI: Kalp, göz ve beyin sağlığı için önemli. EPA, DHA ve ALA olarak üç tür Omega-3 yağ asidi var. Ceviz ve keten tohumu iyi ALA kaynakları ancak deniz yosunları ile algler, EPA ve DHA'nın tek bitkisel kaynakları.

D VITAMINI: D vitamini kansere ve bazı kronik hastalıkla­ra karşı koruyor, kemik ve diş sağlığında rol oynuyor. Düzenli olarak D vitamini takviyeli yiyecekler yemek ve güneşte zaman geçirmek D vitamini seviyesini yükseltiyo­r.

IYOT: Iyot, tiroit fonksiyonu için önemli. Deniz yosunların­da iyot bulunuyor. Yeterli iyot alımı için beslenmeye iyotlu tuz eklenmesi gerekiyor.

ÇINKO: Çinko, bağışıklık sistemi için çok önemli. Kuru baklagille­r, yağlı tohumlar, yulaf ve buğday ruşeymi çinko yönünden zengin.

DIPNOT: Herhangi bir vitaminmin­eral takviyesi almadan önce kişinin eksiklik yaşayıp yaşamadığı­nın belirlenme­si gerekiyor. Bilinçsizc­e takviye kullanmak, yarardan çok zarar getirebili­yor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye