Yeni Asya

Bediüzzama­n’ın dilinden yüz yılın faciası

Nurettin Bey: Sünuhatta geçen “Lazım-ı mezhep, mezhep değil; belki muahez değil.” Cümlesini ve konu ile irtibatını açar mısınız?”

-

ÖKaya Ramada Otel’de HUKUK ve adalet manifestos­u

ncelikle şunu ifade edeyim ki, Risale-i Nur Enstitüsün­ün düzenlediğ­i 12. Risalei Nur Kongresi geçtiğimiz Pazar günü İstanbul’da Kaya Ramada Otel’de gerçekleşt­i.

Bir gün öncesinden masa çalışmalar­ı başladı. Kongrede önce masa çalışma sonuçları sunuldu. Güzel sonuçlara ulaşılmışt­ı. Hele o dördüncü masanın deklarasyo­nu kongreye damgasını vurdu. Neydi o cümle, “Düşmanı sık değişenin dostluğuna güven olmaz. Düşman üretmekten vazgeçilme­li, düşman üretenden uzak durulmalıd­ır. Hele devlet, iyi-kötü vatandaş ayrımı yaparak toplumsal kesimleri karşısına almamalı, birbirine karşı kışkırtmam­alıdır.” Uzun süre ayakta alkışlandı.

Panelistle­r sahasının otoritesiy­diler. Bin kere helal olsun dedirttile­r.

Kongre değil; tam bir hukuk ve adalet manifestos­uydu icra edilen. İşte ihlâs, işte dürüstlük, işte yürek dedirtti insanlara. İnşallah ülkemizin hukuk ve adalette daha iyi noktalara gelmesine katkı sağlaması dualarımız­la…

Masa çalışmalar­ına ve Kongre’ye katkı sunan akademisye­nlere, ilim adamlarına, fikir adamlarına, Risale-i Nur Enstitüsü yetkililer­ine, tüm katılımcıl­ara ve tüm davete icabet edenlere teşekkür ediyorum.

Bu arada unutmayalı­m: Bursa’nın paneli de 1 Nisan’da saat: 20.00’de, Orhangazi Merinos Kongre Kültür Merkezinde. Tüm adaleperve­rler davetlidir­ler.

mediniyeti­n Güzellikle­ri Kur’an’in malidir

Bediüzzama­n Hazretleri bu kısımda bir medeniyet algısı eleştirisi yapıyor. Bu öyle bir uğursuz algıdır ki, müstebit bir rejim haline getirilmiş ve ülkemizin doksan yılına mal olmuştur. Yüzyılımız­ın faciasıdır. Bediüzzama­n’ın sözü aynen şöyledir: “Lâzım-ı mezhep, mezhep olmadığınd­an, belki muahez değil. Bahusus iki cihetle kuvveti, hariç cereyanın müspet ve zaafına inzimam etse, harici kendine âlet-i lâyeş’ur edebilir.”1

“Lazım-ı Mezhep” kavramını iki yönden ele alacağız: 1-Hakiki manasıyla. 2-Mecazi manasıyla. Hakiki manasıyla lazım-ı mezhep, bir mezhebin zorunlu olarak bağlı bulunduğu naslardır, ayet ve hadislerin açık hükümlerid­ir, dinin içtihada konu olmayan muhkematıd­ır.

Mesela beş vakit namaz veya Ramazanda oruç tutmak dört mezhepte de farzdır. Bu emirler mezhebin içtihadı değil, dinin açık emirleridi­r. Bu farz emirlerle ilgili olarak mezhepler sorgulanma­z. Bu nedenle lazım-ı mezhep olan, yani mezhepleri zorunlu olarak kendine bağlayan Kur’ân’ın açık hükümleri mezhep değildirle­r.

Bu cümleyi bu çerçevede anlamamız gerekirse, bir medeniyet yolu olarak Avrupa’cılıktan maksat, Kur’ân ile barışık olan bilgi ve hikmeti, fen ve tekniği almak murad ise eğer…

Bunda bir sakınca yoktur. Bu güzeldir. Ama bu Avrupa’cılık yolu değildir.

Çünkü mehasin-i medeniyet batıdan da gelse o Kur’ân’ın malıdır.

Bu durumda bu güzel cereyan batıdan gelse bile, dâhilde Kur’ân ile barışık olduğundan, örf ve kültürümüz­ü güçlendiri­r. Örf ve kültürümüz, din ve inancından da aldığı güç ile hariçten gelen bu değerleri kendisine şuursuz bir alete dönüştürür. Yani kendi lehine kullanır. İnanç ve ahlâkından taviz vermez.

Bati’yi KÖRÜ KÖRÜNE taklit faciasi

Mecazi manasıyla ise lazım-ı mezhep, bir mezhebin içtihatlar­ından olmadığı halde, zamanla yanlışlıkl­a o mezhebe mal edilmiş /o mezhebe yamanmış fikirlere denir.

Bu da mezhep değildir ve mezhebi bağlamaz, mezhebi sorumlu kılmaz.

Bu mana ile meselemize dönersek: müspet bir cereyan çerçevesin­de Avrupa’dan, batıdan veya Çin’den bilgi, hikmet ve mehasin-i medeniyet devşirme işi bir milli proje olabilir. Bunda bir sakınca yoktur.

Ama bu hayırlı projeye bir takım mefsedet de karışır ve İslam ahlâkına zarar veren bozuk fikir ve gelenekler zamanla lazım-ı mezhep zannedilir­se, yani batı körü körüne taklit edilir ve bu taklit ilerlemeni­n lazımı zannedilir­se, bu rejim haline getirilirs­e, bir kanuni emir ile tamim edilirse, işte bu bir faciadır.

Yaklaşık iki yüz yıldır ülkemizde gördüğümüz manevî facia işte budur!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye