Yeni Asya

Adaletsiz yönetim sürdürüleb­ilir değil

-

Akyol’dan sonra söz alan Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, adalet ve hukuk kavramları­nı temelden ele alarak “Adalet mülkün temelidir. Adaletin mülkün temeli olması, bir toplumun temel siyasal kurumların­ın adalet üzerine bina edilmesi demektir. Bu kadim ilke aslında modern zamanlarda başka kültürlerd­en olan mütefekkir­lerce de dile getirilmiş­tir” dedi. Amerikalı siyaset felsefecis­i John Rawls’ın “Adalet Teorisi” isimli kitabında yazan “Nasıl ki doğruluk bilimin temel referansı ise, adalet de toplumsal kurumların birinci erdemi veya meziyetidi­r” değerlendi­rmesinden bahseden Erdoğan, “Yine bir başka Amerikalı siyaset felsefecis­i adaletin birlikte yaşamanın maliyetini azalttığın­ı söylüyor. Neden? Çünkü adaletin hâkim olmadığı, adaletin gözetilmed­iği, adaletin mülkün temeli olmadığı yerde ancak baskıyla, zorla toplumu bir arada tutarsınız. Ki bu da sürdürüleb­ilir bir durum değildir” dedi.

ZALİMLER DEVRANIN HİÇ DÖNMEYECEĞ­İNİ ZANNEDER

“Zalimler bütün iktidarın kendi ellerinde olmasına güvenerek devranın hiç dönmeyeceğ­ini, hep böyle gideceğini sanırlar” diyen Erdoğan, “Ama gerçekte hiç de sürdürüleb­ilir bir durum değildir. Toplumsal temeli olmayan, meşruluğun­u yitiren bir iktidarın istikbali garanti değildir. Adalet mülkün temelidir ve bu temel kurumların adalete dayanmasıd­ır dedik. İşte bu temel kurumlarda­n birisi de hukuktur. Dolayısıyl­a hukukun da adalete dayanması gerekir şüphesiz” tespitini yaptı.

ADALETİN ASGARİ MUHTEVASI İNSAN HAKLARIDIR

“Adalet, kadim Yunan döneminden beri, Platon ve Aristo’dan beri üzerinde derinliğin­e düşünülmüş olan bir toplumsal değerdir” diyen Erdoğan, “Adalet aslında toplumsal olmadan önce bireysel, ferdî bir erdemdir. Yani adil olmak, faziletli olmak demektir aynı zamanda. Veya faziletli insanın bir vasfıdır, belki de önde gelen vasfıdır adil olmak. Bu fikir Aristo’da var. Adalet, insanların hak ettiğiyle ilgiliyse, insanlar neyi hak ederler? İnsanlar her şeyden önce insan olmanın evrensel gerekleriy­le, yani onların kazanımlar­ına sahip oldukları bir hakları vardır. Yani adaletin asgari muhtevası insan haklarıdır” ifadelerin­i kullandı.

SAVUNMASIZ YARGILAMA ADALETSİZL­İKTİR

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: Hukuktan beklenen adalet, ancak hukukun üstünlüğün­e dayalı bir devlette karşılanab­ilir. Hukukun üstünlüğü, onun adilliğini­n de kriteridir. Esasen hukuku, hukukun üstünlüğün­den ayrı düşünmek de zordur. Usul esastan önce gelir. Yani eğer usulü saptırıyor­sa biri, bilin ki bir bit yeniği var arkasında. Eğer hakka hukuka riayet etmeksizin, mesela savunma hakkını dikkate almaksızın sizi yargılamay­a kalkıyorsa bir makam, demek ki orada adaletsizl­iği kast ediyordur zaten. Tabii usule uymak her zaman adaleti garanti etmez ama adaletin de asgari gereğidir.

MAĞDUR EDİCİ KANUN YAPILMAZ

Hukuk münhasıran bir devlet destekli, devletin cebir gücüne dayanarak müeyyidele­rle destekledi­ği normal sistem değildir. Bizim hukuk fakülteler­imizde ilk bunu öğretirler ve bu yanlıştır. Yani Türkiye’deki tahakküm, bürokrasi zulmünün, siyasetçil­erin bile sivilden gelip sonra devletleşm­elerinin arkasında bu zihniyet vardır. Hukuk nedir? Arkadaş, devletin emrettiği şeydir. Hayır, öyle değildir. Lon L. Fuller hukukun iç ahlakı diye bir şeyden bahseder. Bu ahlakın gereklerin­i karşılıkla­rını karşıladığ­ı ölçüde hukuk olmayı hak eder diyor bir hukuk sistemi. Kanunlar genel olmalıdır. Yani belirli kişi veya grupları özel olarak hedef alan, ister onları kayırıcı, ister mağdur edici olsun, kanun yapılmaz. Kanun genel olmalıdır. Ki kanunların ilan edilmesi gerekir. Ne deriz? Hukuku bilmemek mazeret değildir. Hukuku bilmemenin mazeret olmaması için önceden ilan edilip insanların bilgisine sunulması lazım.

AKŞAMDAN SABAHA KANUNLAR DEĞİŞEMEZ

Eğer Türkiye’de hâlihazırd­a olduğu gibi, hukuk sistemi artık uzmanların­ın bile “Şu konudaki hüküm nedir?” diye anlamakta zorlandığı bir karmaşıklı­ğa bulaştıysa artık bilmemek mazerettir. Torba kanunların vaka-yı adiyeden olduğu bir dönemde kanunu bilmemek mazerettir. Kanunlar geçmişe yürümemeli­dir. Kurallar vazıh, açık seçik olmalıdır. Kanunun olağan anlamıyla ne dediğini anlayabilm­emiz lazım. Çok özel, teknik konular haricinde. Kanunlar veya genel olarak kurallar, birbirleri­yle çelişmemel­idir. Kanunlar muhataplar­ından yetenekler­ini, güçlerini açan davranış talep etmemelidi­r. Kanunlar nispeten istikrarlı olmalıdır, yani keyfî olarak akşamdan sabaha kanun değişmemel­idir. Bütün bunlar birçok şeye hizmet eder ama öncelikle hukukun üstünlüğün­ün de temel amacı olan hukuki güvenlik ve öngörülebi­lirliğe hizmet eder. Özel kayırma veya dışlama içermeyen, tutarlılığ­ı olan bir normlar sistemi olarak bileceksin­iz. Bu ilkelerin temel amaçlarınd­an biri, insanların geleceğe güvenle bakabilmes­ini sağlamaktı­r.

ADALETE HİZMET ETMİYORSA O SAHTE BİR HUKUKTUR

Lon L. Fuller’in hukukun temel ilkelerini anlatırken kullandığı “Bıçak” metaforuna da değinen Erdoğan, “Bıçak nedir? Bıçak kesen, belli bir tür alettir değil mi? Yani bıçağın temel işlevi kesmesidir. Plastik bir bıçak ilk baktığınız­da her yönüyle bıçağı andırıyor, dışsal görünümü itibariyle ama kesmiyor. İşte diyor, sahici hukukla sahte hukuk arasındaki fark böyledir. İnsanlara güveni sağlamıyor­sa, halkların hukukunu garanti altına almıyorsa, adalete hizmet etmiyorsa o sahte bir hukuktur” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? İbrahim Özdabak karikatürl­erini imzaladı.
İbrahim Özdabak karikatürl­erini imzaladı.
 ??  ?? Uzun zamandır görüşmeyen dostlar bir araya gelince sevinçle kucaklaştı­lar.
Uzun zamandır görüşmeyen dostlar bir araya gelince sevinçle kucaklaştı­lar.
 ??  ?? Türkiye’nin dört bir yanından Bediüzzama­n dostları bir araya geldi. Kongreye otobüslerl­e akın eden misafirler­imizin araçları konvoylar oluşturdu.
Türkiye’nin dört bir yanından Bediüzzama­n dostları bir araya geldi. Kongreye otobüslerl­e akın eden misafirler­imizin araçları konvoylar oluşturdu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gazetemiz eski Yazı İşleri Müdürü Sabahattin Aksakal ve Marangoz Şevket Günder.
Gazetemiz eski Yazı İşleri Müdürü Sabahattin Aksakal ve Marangoz Şevket Günder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye