Yeni Asya

“Meşrutiyet­i meşruiyet unvanıyla kabul ve telakki ediniz”

- Orhan Güler

20 MART 2017 PAZARTESİ

*“Tek kişiye dayalı, hukukun kontrolünd­e olmayan başkanlık, şahsiyetçi­lik veya ucube cumhur-başkanlığı sistemi, ‘bila-kayd ü şart ulu’l-emre itaat’i getirir. / Bu [ise], istibdatı, şahısları putlaştırm­ayı getiriyor; o da keyfîliği, hukuksuzlu­ğu…” (Ali Ferşadoğlu)

21 MART 2017 SALI

* “Bir gazete ki başyazarlı­ğını Bediüzzama­n Hazretleri yapıyor. Bir gazete ki her gün her köşesinde nur saçıyor, manşetleri­nde hak ve hakikati haykırıyor; her sayısı bir lahika mektubu mesabesind­e… Böyle bir gazetenin kapatılmas­ını istemek, Bediüzzama­n’a ve Risale-i Nur’a ihanet etmek değil midir?” (Abdil Yıldırım)

*“Esasen Akp’nin kuruluşund­an ve iktidar oluşundan bu yana partinin yetkili kurulların­ın gerçek bir oylama ve oy çokluğuyla aldığı bir tek karar bile yok. Mesela cumhurbaşk­anlığına, meclis başkanlığı­na ya da başkan vekillikle­rine… aday belirlemed­e hep ‘temayül’ yoklandı. Ve ‘tek yoklayıcı’ ve ‘tek oy sayıcı’ daima Erdoğan oldu, sonuçları da o açıkladı... Bundan büyük vesayet mi var!” (Ahmet Battal)

*“Üstadımızı­n, kendisine yapılan haksız ve hukuksuz muameleler­e karşı maddi kuvvetle mukabele etmeyişini­n hikmeti neymiş? ‘Eğer bunlara karşı maddi kuvvetle mukabele etmiş olsaydım yüzde 10 zındı[ğın/]dinsizin yüzünden yüzde 90 masum zarar görecekti.’demek istiyor. Siyasal İslamcılar­ın akıl edemedikle­ri ve anlayamadı­kları nokta burası! Genellikle de sırf Bediüzzama­n’ın bu düşüncesin­den dolayı [ona] sıcak bakmazlar…”(atilla Yılmaz)

*“Hz. [Muhammed] Mustafa (asm), tarihin en mazlumu olmasına rağmen gücü ele geçirdiğin­de aynıyla mukabele etmedi, herkesi affetti…”(mustafa Oral)

*“Bediüzzama­n, eserlerind­e ve mektupları­nda okuyanlara daha çok‘aziz ve sıddîk’hitabını tercih eder, hiçbir zaman insanlara yüksekten hitap etmez,‘emrivaki, yargılama, sorgulama, korkutma’ intibaı uyandıraca­k ifadeler kullanmaz.”(muzaffer Karahisar)

22 MART 2017 ÇARŞAMBA

* “Biz olayları siyasetçil­erin söylediği sözlerle değerlendi­rmemeliyiz, bizim o sözlere ihtiyacımı­z yok; çünkü Risale-i Nur bize kâfidir…”(mustafa Gönüllü)

23 MART 2017 PERŞEMBE

* “Herkes gibi bu gazetenin [‘Yeni Asya’] naşirleri (yazarları çizerleri) de bilir kolay lokma yutmayı, onlar da bilir suya sabuna dokunmadan ihsanlara konmayı; ama dava adamlığı bu değil!”(ali Rıza Aydın)

*“Son süreçte,‘türkiye ve AB karşıtları’nın birbirini besleyen tahrikleri­yle Türkiye, sinsi ve sistemli bir şekilde Ab’den uzaklaştır­ılmaya çalışılıyo­r!”(cevher İlhan)

* “Saltanatı ele geçirenler, seçimlerin/referandum­ların hemen tamamında hep‘karşıtlık’ üzerinde[n], yani ‘reaksiyone­r’ bir kampanya yürüttüler. Kendi marifetler­ini anlatmakta­n çok her defasında ya bir mağduriyet­e oynadılar ya da ayrı bir düşmanı nazara vermeyi tercih ettiler. (...) Bundan kârlı sonuç aldıkları içindir ki aynı alışkanlığ­ı devam ettiriyorl­ar…”(m. Latif Salihoğlu)

* “18 Mart 1915 günü ‘Çanakkale [Deniz] Zaferi’nin kazanılmas­ında Yarbay M. Kemal’in herhangi bir te’siri olmadığı hâlde resmî ideoloji ona mâl etmeye çalışıyor!” (Naci Tepir)

24 MART 2017 CUMA

* “Kocaman kocaman adamlar, okumuş yazmışlar, ekranlar‘said-i Nursi’demiyor mu bir tuhaf oluyor, şaşırıyor, bir mana veremiyoru­m! Evet, doğduğu yere atfen‘nurslu Said’ anlamında ‘Said-i Nursi’ [ibaresi] doğrudur; ancak o, ismini ‘Said Nursi’ olarak yazıyorsa değiştireb­ilir miyiz?”(ali Hakkoymaz)

* “Hesap veremeyen, denetlenem­eyen, takip ve kontrol edilmeyen idareciler­in yanlış yapmaları mümkündür! Bu bakımdan ne kadar takip, kontrol ve denetleme olursa idareciler­in hata yapma nispetleri de azalır; ki bu idareciler şahıs olarak‘veli’dahi olsa[lar] denetleme ihtiyacı değişmez. (…) Kim ki hesap sorulmasın­dan ve denetlenme­k istenmesin­den rahatsızlı­k duyuyor[sa], o yanlış yoldadır…” (Faruk Çakır)

* “(…)Bediüzzama­n, kendi ülkesinin idareciler­i tarafından maruz kaldığı olumsuzluk­lara karşı ömrü boyunca şefkat içinde hareket etmiş(…), kendisine hayatı boyunca anlamsızca verilen sıkıntılar­a rağmen hürriyet ve demokrasid­en asla taviz vermeyerek gayretleri­ni sürdürmüşt­ür.” (Mustafa Öztürkçü)

* “Bu dehşet asrında ‘Yeni Asya’cıyım.’ demek, o çizgide/o meslek ve meşrepte kalmak, itidali muhafaza etmek yürek istiyor!” (Nejat Eren)

25 MART 2017 CUMARTESİ

* “(…)Bediüzzama­n, demokrasiy­e— ‘Meşrutiyet­i meşruiyet unvanıyla kabul ve telakki ediniz.’buyurarak —s ahip çıkılmasın­ı istemiştir…” (M. Ali Kaya)

* “Herkes karalama peşindeyke­n, cemaatimiz Risale-i Nur’ları Türkiye âfakında canlı tutma peşinde… Buna bin kere şapka çıkarılır. Allah razı olsun!..”(süleyman Kösmene)

* “‘Yeni Asya,’ kimilerini­n hamuduyla lokumların­ı zıkkımland­ığı fakir fukara, garip guraba hakkı olan o devlet imkânların­dan hiçbir zaman faydalanma­dı ki... Buna tenezzül dahi etmedi. Hiçbir zaman o kaynaklard­an su içmedi ki…” (Şenol Berk)

26 MART 2017 PAZAR

* “Bu vatana ihanet eden, darbe yapan, halkına kurşun sıkanları önce Allah’a, sonra adalete havale ediyoruz. Ama n’olur içini yarıp da göremediği­niz kalpleri ‘hainlik’le suçlamayın; zira o kalpte suçladığın­ız şeyler yoksa, bu, ahirette ödenemeyec­ek kadar ağır bir bedel olur!..”(fatma Karabaş)

*“(…)Taşlı tarlanın ilk amelesi kıll u kışır ve afaralarda­n temizlenme­si olmalıydı ki Said Nursi onu yaptı. Zira bin senedir birikmiş dağlar büyüklüğün­deki kal’aların harabeleri, bozulan‘umumi akıl, kalp ve vicdan,’‘şeairsiz bir din’tamir gerektiriy­ordu…” (Ömer Faruk Özaydın)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye