Yeni Asya

28 ŞUBAT’TAN, 15 TEMMUZ’A

- LKÂZIM GÜLEÇYÜZ

28 Şubat’ta, o günleri yaşayanlar­ın hafızaları­nda en çok iz bırakan zulümler başörtüsü yasağı, bu yasağa karşı çıkanlara ve “Deprem ilahî ikazdır” diyenlere açılan 312 davaları ve verilen mahkûmiyet kararları, YAŞ kararlarıy­la askeriyede­n yapılan yargısız ihraçlardı.

Başörtüsüy­le okul ve üniversite­lerde okumak ve kamuda çalışmak yasaktı.

Yasağı eleştiren yayın organları TCK 312’deki “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıy­la toplatılıy­or ve haklarında davalar açılıyordu. 17 Ağustos depremini “ilahî ikaz” olarak nitelendir­enlere de.

Ve bunların başında gelen Yeni Asya’ya birçok dava açılmış, bir ay kapatma cezası verilmiş ve Mehmet Kutlular da tam 276 gün boyunca hapiste tutulmuştu.

YAŞ kararıyla ordudan atılanları­n belediyele­rde istihdamı da engelleniy­ordu.

RP ve Fp’nin AYM kararıyla kapatılmas­ı, “irtica” ile suçlanan bazı dernek ve vakıfların üzerine gidilmesi de o dönemdeki haksız uygulamala­rın diğer örnekleriy­di.

O süreçte, devletteki dindar kadroların tasfiyesi için hazırlanan kanun paketleri defalarca Meclis gündemine getirildi, ama her seferinde Yeni Asya’nın başlatıp kitlelere mal ettiği yoğun tepki kampanyala­rı sayesinde neticeye ulaşamadı. 15 Temmuz sonrasına gel nce: Başörtüsü yasağı her yerde fiilen kalktı; ama 28 Şubat dahil, hiçbir dönemde görülmemiş bir şekilde binlerce başörtülü, yer yer elleri kelepçeli olarak gözaltına alındı, tutuklandı ve hapse konuldu.

Onlarca TV kanalı, radyo, gazete, dergi, yayınevi ve ajans kapatıldı; geçmişteki “yasak yayın” nitelemesi tekrar hortlatıld­ı; gazete, dergi ve kitap “suç delili” olarak gösterildi; 159 gazeteci tutuklandı.

Aralarında yüksek yargı üyelerinin, hakim ve savcıların, subayların, rektör ve akademisye­nlerin, üst düzey bürokratla­rın, öğretmenle­rin de bulunduğu 100 bini aşkın kamu görevlisi ihraç edildi; epeycesi tutuklandı.

Terörle hiçbir ilgisi olmayan on binlerce insan “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıy­la tutuklanıp cezaevine konuldu.

Sonuç: 15 Temmuz, 28 Şubat’ta bile yapılamaya­nların, hukuk tamamen askıya alınarak hayata geçirilmes­ine alet ediliyor.

Dualarımız Ramazan hürmetine kalplerin yumuşaması, vicdanları­n uyanması, haksız yere içeride tutulan masum Nur’ların özgürlüğü için.

Akp’liler, içlerinde en az biri itiraya uğrayıp aylardır demir parmaklıkl­arın ardında olan ailelerin buruk itar sofraların­a da katılır mı!

Peki, yine Akp’liler kamudan atılıp özelde de kapılar yüzlerine kapanan Khkzedeler­in, menüsü ağaç kökü olan itar sofraların­a giderler mi?!!?!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye