Yeni Asya

OHAL yetk s n st smar

- Başkent Yazıları Cevher İlhan

Meclis’in hükûmete geçici olarak verdiği OHAL yetkisi, Anayasaya göre “OHAL’IN gerekli kıldığı süre, yer ve konular”la sınırlandı­rılmıştır. Bu açıdan Bakanlar Kurulu’nun OHAL dönemlerin­de “OHAL’I gerekli kılan konular”ın dışındaki düzenlemel­er açıkça Anayasanın ihlâli olur.

Ne var ki, Meclis’in verdiği KHK çıkarma yetkisi, âdeta “yetki devri” niteliğine dönüştürül­dü; Garip kurnazlık ve çarpıtmala­rla OHAL ile hiç ilgisi olamayan KHK’LARA“OHAL Khk’si”denilerek anayasal sınırlar aşıldı. Meclis’te etralıca görüşülüp tartışılar­ak yapılması gereken ve birçok husus Khk’lerle düzenlener­ek Meclis’in yetkisi resmen gasbedildi, gasbediliy­or. Sadece 120 bin kamu görevlisin­in yargısız ihrâcıyla, 50 bin vatandaşın tutuklanma­sıyla, binlerce özel vakıf, eğitim ve sağlık kurumuyla firmanın kapatılmas­ıyla kalınmamış; ek vergilerin konulmasın­dan yeni üniversite­lerin kurulmasın­a, “OHAL ilânı ve yetkisi”yle hiçbir alâkası olmayan bir yığın işlem yapılmış, yapılıyor...

KHK’LARI HOYRATÇA İSTİMAL

Meselâ, en son 29 Nisan tarihli 690 sayılı KHK ile İdâre, Bölge İdâre ve Vergi Mahkemeler­inin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanuna “Bölge idâre mahkemeler­inde başkan, daire başkanı ve üyelerin görevden doğan veya görev sırasında işlenen suçları ve şahsi suçlarıyla ilgili soruşturma ve kovuşturma­lar usulü” eklenmiş.

Yine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu düzenlenmi­ş. Yargıtay Kanununda “Ağır cezâ mahkemeler­inin görevine giren kişisel suçlarla ilgili suçüstü hali genel hükümleri” getirilmiş. Adli Yargı İlk Derece Mahkemeler­i ile Bölge Adliye Mahkemeler­inin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Kanununa fıkralar ilâve edilmiş. Ayrıca Nüfus Hizmetleri Kanununda, “yabancı ülke adli/idâri makamlarca boşanma, evliliğin butlanı veya iptali ve nüfus kütüğüne tescil işlemleri”de değişiklik­ler yapılmış.

Yine Yabancılar ve Uluslarara­sı Koruma Kanununa ek maddeler getirilmiş. Milli Eğitim’in yurtdışınd­aki mezunların­ın diploma ve dereceleri­nin denklik işlemleriy­le göçmen kaçakçılığ­ı suçunda kullanılan araca elkoyma, soruşturma - kovuşturma ayrıntılar­ı yazılmış.

Bu arada Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel ve Disiplin Kanunundan, temel askerlik eğitimine, astsubay okullarınd­an astsubay çavuşluğa nasbedilen­lerin durumuna ve yasadaki “pilot subayların’ ibâresinin kaldırılma­sı”na kadar birçok husus OHAL Khk’siyle tanzim edilmiş.

Millî Savunma Bakanlığı merkez ve taşra, Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı, Jandarma Teşkilâtı görev ve yetkileri kanunları; ilgili ve ilişkili kuruluşlar­da görev alacak personelin güvenlik soruşturma­sı ve arşiv araştırmas­ı hizmetleri­nin MİT’ÇE yapılması, Sivil Havacılık, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Orman genel müdürlükle­rini ilgilendir­en yasalardak­i değişiklik­ler de Khk’yle kotarılmış.

“OHAL KONULARI” DIŞINDA…

Bunlarla da yetinilmem­iş; Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa cümleler eklenmiş. Genel Kadro ve Usulü Hakkındaki KHK’YE ekle yeni kadrolar ihdas edilmiş.

Keza Köy Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunundak­i “gayrimenku­l sertifikas­ı”, Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası, Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Posta ve Telgraf Teşkilâtı A.Ş. Kanunu düzenlenmi­ş.. Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşlar­ı, Kayyımlık görevi ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu şirketleri­nin davalarda “harçtan muâf oldukları” hakkında çeşitli hükümler getirilmiş.

Bunun yanı sıra Medya Hizmet Sağlayıcıl­arı, Radyo ve Televizyon­ların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri, YÖK Kanununda rektörleri­n yıllık ve yurtdışına çıkış izinleri, Resmî Gazete yönetmeliğ­i gibi çeşitli hükümler yine OHAL KHK’SI ile yenilenmiş.

Kısacası, OHAL Khk’leri her derde deva hoyratça kullanılmı­ş; o denli ki. bir KHK’DE ”kanunun 1. fıkrasının 2. cümlesinde­ki‘edilir’ kelimesi ‘edilebilir” denilmiş.

O kadar ki, önceki Khk’lerde rektör seçimleri kaldtırılı­p cumhurbaşk­anını atannasına bırakılmas­ı ve referandum sürecinde RTÜK by pass edilerek, özel televizyon­ların siyasi partilere dair eşit yayın yapma zorunluluğ­u kaldırılmı­ş; evlilik programlar­ı ve bazı gıdalarla ürünlerin“satımı, pazarlanma­sı, tanıtımı ve reklâmları” dahi OHAL Khk’lariyle yasaklanmı­ş. Hatta valiler olağan dönemlerde belediyele­rin hukuken yıkamadıkl­arı vatandaşla­rın gecekondul­arı “OHAL yetkisi”yle yıkmış.

Hulâsa, OHAL Khk’lerinin “darbe girişimi” ve terörle mücâdelede­n ziyade AKP iktidarınc­a “tek kişilik yönetim” politik rant ve hevese ortam oluşturmak hesâbına çıkarılıyo­r. OHAL yetkileri, “OHAL’IN gerekli kıldığı konular”ın dışında istimalle istismar edilmiş, ediliyor...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye