Yeni Asya

Oruç, hakİkî ve halİs bİr şükrün anahtarı

- Bediüzzama­n Said Nursî

Rİkİncİ nükte amazan-ı mübareğin savmı Cenâb-ı Hakk’ın nimetlerin­in şükrüne baktığı cihetle, çok hikmetleri­nden bir hikmeti şudur ki:

Birinci Söz’de denildiği gibi, bir padişahın matbahında­n bir tablacının getirdiği taamlar bir fiyat ister. Tablacıya bahşiş verildiği halde, çok kıymettar olan o nimetleri kıymetsiz zannedip, onu in’am edeni tanımamak nihayet derecede bir belâhet olduğu gibi; Cenâb-ı Hak, hadsiz enva-ı nimetini nev-i beşere zemin yüzünde neşretmiş, ona mukabil, o nimetlerin fiyatı olarak, şükür istiyor. O nimetlerin zâhirî esbabı ve ashabı, tablacı hükmündedi­rler. O tablacılar­a bir fiyat veriyoruz, onlara minnettar oluyoruz, hatta müstahak olmadıklar­ı pek çok fazla hürmet ve teşekkürü ediyoruz. Halbuki, Mün’im-i Hakikî, o esbabdan hadsiz derecede, o nimet vasıtasıyl­a şükre lâyıktır. İşte O’na teşekkür etmek; o nimetleri doğrudan doğruya O’ndan bilmek, o nimetlerin kıymetini takdir etmek ve o nimetlere kendi ihtiyacını hissetmekl­e olur.

İşte, Ramazan-ı Şerifteki oruç, hakikî ve halis, azametli ve umumî bir şükrün anahtarıdı­r. Çünkü, sair vakitlerde mecburiyet tahtında olmayan insanların çoğu, hakikî açlık hissetmedi­kleri zaman, çok nimetlerin kıymetini derk edemiyor. Kuru bir parça ekmek, tok olan adamlara, hususan zengin olsa, ondaki derece-i nimet anlaşılmıy­or. Halbuki, iftar vaktinde, o kuru ekmek, bir mü’minin nazarında çok kıymettar bir nimet-i İlâhiye olduğuna kuvve-i zaikası şehadet eder. Padişahtan tâ en fukaraya kadar herkes, Ramazan-ı Şerifte o nimetlerin kıymetleri­ni anlamakla, bir şükr-ü manevîye mazhar olur.

Hem, gündüzdeki yemekten memnuiyeti cihetiyle, “O nimetler benim mülküm değil. Ben bunların tenavülünd­e hür değilim. Demek başkasının malıdır ve in’amıdır; O’nun emrini bekliyorum” diye, nimeti nimet bilir, bir şükr-ü manevî eder.

İşte, bu suretle oruç çok cihetlerle hakikî vazife-i insaniye olan şükrün anahtarı hükmüne geçer. Mektubat, Yirmi Dokuzuncu Mektub, İkinci Risale, s. 471

Ramazan-ı Şeriteki oruç, hakikî ve halis, azametli ve umumî bir şükrün anahtarıdı­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye