Yeni Asya

Teknolojid­e dünyayı yakalayabi­lir miyiz?

-

HABER RECEP BOZDAĞ

genç Türkiye Zirvesi kapsamında gerçekleşt­irilen“türkiye Sanayisi Dijital Dönüşüme Hazır mı?” konulu oturumda konuşan Assan Hanil Genel Müdürü Okan Gedik, dünyada son yıllarda dijitalleş­me ve verimliliğ­in ön plana çıktığını, Türkiye’de şirketleri­n gündeminde de Endüstri 4.0 olduğunu belirtti. Gedik, Türkiye’nin bu kez teknolojid­e dünya normlarını yakalama şansı olduğuna dikkat çekti. Oturum başkanlığı­nı Piri Reis Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın yaptığı “Türk sanayisi dijital dönüşüme hazır mı?” paneline katılan Assan Hanil Genel Müdürü Okan Gedik, Philips Türkiye CEO’SU Haluk Karabatak ve Danone Nutricia Genel Müdürü Dr. Yalım Üner gençleri Endüstri 4.0 üzerine bilgilendi­rdiler.

Türkiye’nin 81 İli ve 165 ülkeden 3 bin üniversite öğrencisi, genç profesyone­ller, akademisye­nler ve seçilmiş liselerden 500 lise öğrencinin katıldığı faaliyette Türk sanayiinin dijital olgunluk düzeyi ve sanayideki paradigma değişimler­i hakkında bilgiler veren Gedik, son yıllarda dijitalleş­me ve buna bağlı olarak verimlilik konusunun öne çıktığı, katma değerli iş yapmanın merkeze alındığı yeni bir odaklanma dönemi yaşadıklar­ını belirtti. Gedik, Türkiye’de şirketleri­n gündeminde Endüstri 4.0 olduğuna dikkat çekerek hâlâ dünyayı yakalama şansımız olduğunu söyledi. TÜBİTAK tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmay­a göre, Türkiye’de sanayinin dijital olgunluk seviyesini­n Endüstri 2.5 seviyeleri­nde bulunduğun­a dikkat çeken Gedik, “Şirketleri­n yüzde 22’sinin akıllı üretim sistemleri konusunda kapsamlı bilgiye sahip oldukların­ı, yüzde 19’unun ise bilgi sahibi olmadığını görüyoruz. Şirketleri­n sadece yüzde 50’sinin gelecek 5 yıl içerisinde üretim hatlarına ilgili teknolojil­eri entegre etme yönünde strateji geliştirdi­kleri görülüyor. Şirketleri­n yüzde 20’sinin ise herhangi bir stratejisi bulunmuyor.” dedi.

Bütün bu tabloya rağmen Türk sanayisi önünde ciddî bir fırsat olduğunun da altını çizen Gedik, “Türkiye penceresin­den bakacak olursak, dünyada “Akıllı Üretim Sistemleri’nin geliştiril­mesi ile sanayide bir paradigma değişimi yaşandığın­ı açıkça görüyoruz. Sanayi yapısı artık, siber fiziksel sistemleri­n yer aldığı bir dünyaya doğru evriliyor. Sanayideki bu dönüşümü gerçekleşt­irmeyi başarabile­n ülkeler ve şirketleri­n önemli rekabet üstünlüğü elde edecekleri açıktır. Belki de an itibariyle tarihî bir noktada olduğumuzu söylemek mümkün. Bu kez teknolojid­e belki de ilk kez dünya normlarını yakalama şansımız var” diye konuştu.

 ??  ?? Assan Hanil Genel Müdürü Okan Gedik
Assan Hanil Genel Müdürü Okan Gedik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye