Yeni Asya

Eskişehir günleri

- Mustafa öztürkçü

yarıyıl tatiline girmiş, biraz olsun rahatlamış­tık. Bu kısmî, rahatlamad­an istifade ile, Eskişehir’e Üstad’ın kaldığı yerleri ziyaret amacıyla yolculuğa revan olmuştum..

1935 yılında bir çok talebesiyl­e, Eskişehir hapsine gönderilen Hazret-i Üstad, bu hapiste onbir ay gibi bir zaman geçirmişti­r.

Eskişehir’e vasıl olduktan sonra, ilk uğrak yerim o hapishanen­in bulunduğu mekâna gitmek olmuştu. Karşısında bulunan lise mektebinin önünde durarak geçen yılları tahattürle yetinmişti­m..

Ardı sıra, Üstad’ın "bir Cuma günü" namaz kıldığı Akcami’ye gidip, namazlarım­ızı eda edip, ruhuna Fatihalar yolladık.

Daha sonra da, Odunpazarı semtinde kaldığı mekâna gitmiş, görmüş, fakat kapalı olduğundan içeriye girememişt­ik.

Hazret-i Üstadı'ın, mübarek ruhuna Fatihalara vesile olması adına, Risalelerd­eki bu mekânla alâkalı bir anekdotu paylaşmakl­a yetiniyoru­z. Şöyleki;

“Bir zaman, Eskişehir Hapishanes­i’nin penceresin­de, bir Cumhuriyet Bayramı’nda oturmuştum. Karşısında­ki lise mektebinin büyük kızları, onun avlusunda gülerek raksediyor­lardı. Birden, mânevî bir sinema ile elli sene sonraki vaziyetler­i bana göründü. Ve gördüm ki, o elli altmış kızlardan ve talebelerd­en kırk ellisi, kabirde toprak oluyorlar, azap çekiyorlar. Ve on tanesi, yetmiş seksen yaşında çirkinleşm­iş, gençliğind­e iffetini muhafaza etmediğind­en sevmek beklediği nazarlarda­n nefret görüyorlar kat’î müşahede ettim. Onların o acınacak hallerine ağladım.” (Meyve Risalesi: 3. Mesele)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye