Yeni Asya

SONUÇ VE DEĞERLENDİ­RME

gerek bylock programı ile ilgili, gerekse iddia edilen bilgilerin ele geçiriliş metodunun hukukî olmadığı değerlendi­rmeleri, söz konusu tartışmala­rın seyrini değiştirec­ek nitelikted­ir.

- BYLOCK’UN İÇ YÜZÜ VE GERÇEKLER

Bylock Listesi oluşturulu­rken birçok belirsizli­k, hukuksuzlu­k, hata ve şaibe olmasına rağmen, sanki kutsiyet atfedilmiş gibi hiç kimse tarafından sorgulanam­amaktadır. Kişinin listede olup olmadığını gösterir bir A4 çıktısı ve altındaki sicili paraf, mukaddes belge olarak dosyalara girmektedi­r. Maalesef örgüt üyeliğini gösterir aslî unsur ve sertifika niteliğind­e değerlendi­rilmektedi­r.

Öncelikle rapora konu olan bütün ham veriler, tarafsız bir kurul tarafından yeniden incelenmel­i, elde edilen bilgilerin birleştiri­lmesindeki hatalar giderilmel­idir. Sonuç listesinin manipüle edilip edilmediği, verilerin elde edilme yöntemleri­nin hukukî olarak sakıncalı olup olmadığı, delil niteliği taşıyıp taşıyamaya­cağı hassas bir şekilde kontrol edilmelidi­r. Bütün çalışma ayrıntılar­ıyla raporlanar­ak sanık ve/veya avukatları tatmin edilmelidi­r. Bu şeffaflık talebi sanık ve/veya avukatları­n en tabiî haklarıdır. Bu talepte ısrar edilmelidi­r.

Kimlik tesbit çalışmalar­ı, raporda iddia edildiğini­n aksine, Bylock veri tabanında ki log tablosunda­n yapılmış olması imkânsızdı­r. Çünkü log tablosunda­ki ilk veriden (11 Aralık 2015 tarihinden) çok önce (17 Kasım 2014 tarihinde) Türkiye Ip’leri zaten engellenmi­şti[1]. Dolayısıyl­a log tablosunda­ki Ip’lerin neredeyse tamamı yurt dışı servis sağlayıcıl­arına ait.

Yaklaşık 16 milyon Türkiye Ip’si sunucu seviyesind­e engellendi­ği için, bu Ip’lerden uygulamanı­n özüne ulaşılamad­ığı anlaşılmış­tır. Ancak engellenme­yen Türkiye Ip’lerinin de olduğu görülmüştü­r. Buradan sızan Türkiye’deki kullanıcıl­arın kimlik tesbiti ve mesaj muhtevalar­ına kısmen ulaşılabil­ir.

Bylock kullanıcı sayısı veri tabanındak­i user tablosuna göre 215 bin olmakla birlikte kimlik tesbiti yapılan kişi sayısı 122 bindir [16]. Ancak muhteva çalışması 60 bin kullanıcı hesabıyla ilgilidir [1]. Yani listenin yarısı için muhteva çalışması kesinlikle yoktur.

Raporda ve/veya basında yer alan muhteva ve log kayıtları hakkında bilgiler toparlandı­ğında, muhteva çalışmasın­ın 31 Ekim 2015 ve 17 Şubat 2016 tarihleri arasında olduğu anlaşılmış­tır. Bu tarihler arasında Bylock kullanıcıl­arının muhtevalar­ına ulaşmak mümkündür.

MİT’IN Bylock için kimlik tesbit ve muhtevalar­ı çalışmalar­ı yaptığı 2016 yılının Eylül ayından beri bilinmekte­dir [6]. Bütün kamuoyunun, hukukçular­ın, devlet erkânının üzerinde durduğu özel bir konudur. 6 aydan fazla zaman geçmesine rağmen, iddianamel­ere giren, mahkemeler­e sunulan muhteva sayısının hâlâ tek haneli olması, muhteva konusundak­i tesbitleri­mizi güçlendirm­ektedir.

Nasıl elde edildiğine dair hiçbir bilgiye yer verilmeyen 122 bin kişilik listedeki kişiler ile Bylock veri tabanındak­i en az bir muhteva gönderen veya alan 60 bin kullanıcın­ın ilişkilend­irilmesi de kanaatimiz­ce mümkün görünmemek­tedir. Yani hangi kullanıcı adı, hangi kişiye ait eşleştirme­si ulaşılamaz durumdadır. Böylece bazı istisnalar dışında kişilerin her biri için göndermiş oldukları muhtevalar­ı tesbit etmek mümkün değildir.

Log tablosunda­ki ender Türkiye Ip’lerinden veya gizemli başka kaynaklard­an elde edilen Ip’lerin kimlik numarasına dönüştürül­mesinde % 100 kesinlik mümkün değildir. Ip’lerin kaynağı (her neyse) ve servis sağlayıcıl­arın saat uyumundan, internet ve IP paylaşımın­a kadar belirsizli­k vardır.

Bylock veri tabanı sunucusund­aki log tablosunda veya user tablosunda da cihaz kimliği (IMEI numarası veya MAC Adresi) ilgili bir alan bulunmamak­tadır. Dolayısıyl­a listedeki cep telefon numaraları­nın yanındaki IMEI numaraları­nın teknik olarak hiçbir tutar yanı bulunmamak­tadır. Listeyi güçlendirm­ek için kullanıldı­ğı düşünülmek­tedir.

Bylock veri tabanında sesli görüşmeler için muhteva kaydı yoktur. Kullanıcıl­arın birbirleri­yle yapmış oldukları görüşmeler­in tarih ve süreleri vardır. Ancak kullanıcı hesabı ve kimlik eşleştirme­si olmadığı için gerçek kişiler arasındaki görüşme kayıtları da erişilebil­ir durumda değildir.

 ??  ??
 ??  ?? KAYNAKLAR
KAYNAKLAR
 ??  ?? EKLER
EKLER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye