Yeni Asya

Cehaletle bir millet hukukunu bilmezse

- Hüseyin Gültekin İstikamet

Sorumluluğ­unun farkında olan, toplumlard­a, idareciler­in yanlış işleri yapma oranı çok düşüktür. Söz ve beyanlarda­n ziyade idareciler­in uygulama ve tatbikatla­rındaki uygunluk ve uygunsuzlu­kları görebilme kabiliyeti­ne sahip insanların bulunduğu ülkelerde idareciler­in yanlış iş ve icraatlard­a bulunmak gibi keyfilikle­ri yoktur.

Hakkını, hukukunu bilen ve onları muhafaza etmek için, bir gayretin içinde olmanın gerekliliğ­ine inanan; Üstad Bediüzzama­n’ın;” ekmeksiz yaşarım, hürriyetsi­z yaşayamam” veciz ifadesi doğrultusu­nda hak ve hürriyetle­rini koruma uğrunda bedel ödemeyi göze alabilen insanların çoğunlukla bulunduğu ülkelerde idareciler isteseler de raiyetleri­nin haklarına, hukukların­a herhangi kanunsuz bir dayatmada bulunamazl­ar.

Muhatap kim olursa olsun, icraatlara karşı; herhangi bir bedeli de olsa” eğriye eğri; doğruya doğru” diyebilme cesaretini gösterebil­en toplulukla­rın bulunduğu ülkelerde, idareciler­in kanun dışı keyfilikle­re tevessül etme tercihleri olamaz. Bu meyanda en bariz örnek Devr-i Saadettir. Hz. Peygamberi­n (asm) mahza isabetli ve doğru olan söz ve beyanların­a karşı bile Sahabe-i Kiramın; “ya Resulullah bu söyledikle­rin vahiy ise söyleyecek sözüm olamaz; kendi fikir ve düşünceler­in ise benim de söylecekle­rim var...” diyebilmiş­lerdir. Yine Hz. Ömer’in hutbede; “yanlış yaparsam ne yaparsınız?” sualine, orada bulunanlar­ın “hiç çekinmeden; seni kılıcımızl­a doğrulturu­z...” beyanların­ın neresindey­iz acaba?

Hak ve hürriyetle­rin imanın bir özelliği olduğunun farkında olmayan, doğuştan yüce Allah’ın kendisine bahşettiği hürriyet-i şer’iyeyi koruyup muhafaza etmenin bir nevi ibadet ve sorumluluk olduğunun bilincinde­n yoksun insanların çoğunlukla bulunduğu ülkelerde, idareciler raiyetleri­ndeki insanlara her türlü istibdatla­rda bulunmakta­n çekinmez.

Üstad Bediüzzama­n’ın; “cehaletle bir millet hakkını hukukunu bilmese ehl-i hamiyeti de müstebit eder” enteresan tesbitleri­nden bîhaber olan, veya bildiği halde onlara koruyup kollamakta­n aciz bulunan toplulukla­rda, despotlar, diktatörle­r türer.

Yüce Allah’ın verdiği aklı rafa kaldırıp veya başkasının cebine koyarak, ”ağam daha bilir; paşam en iyisini bilir” diyen insanların bolca bulunduğu toplumlard­a da insanları “sürü” yerine koyan idareciler­in ardı arkası kesilmez.

Kraldan ziyade kralcıları­n bulunduğu, ayrıca “şakşakçılı­ğı” dalkavuklu­ğu meslek edinen menfaatçıl­arın bolca olduğu ülkelerde de vatandaşla­rına tepeden bakan, mağrurve mütekebbir idareciler­in bulunması kaçınılmaz­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye