Yeni Asya

TRUMP’IN UMURUNDA DEĞİL

-

Londra’dakİ düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyinin araştırma direktörü Jeremy Shapiro, başkan seçilmesin­den beri Trump’ın ve yönetimini­n Türkiye’deki otoriter eğilimleri ve insan hakları konularını umursamadı­ğını söyledi. Shapiro’ya göre ABD yönetimi gündeminde­n bu konuları düşürdü. Amerikalıl­ar artık gazetecile­rin hapse atılması gibi konularda ders vermiyor.

dünyanın önde gelen yedi sanayi ülkesinin (ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık) devlet ve hükümet başkanları­nı bir araya getiren G7 Zirvesi İtalya’nın Sicilya adasındaki Taormina şehrinde yapıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel G7 zirvesinde yaşanan iklim değişikliğ­i ile ilgili tartışmanı­n “tatmin edici olmaktan bir hayli uzak olduğunu” söyledi. Merkel, “Burada altının bire karşı olduğu bir durumla karşı karşıyayız, yani Abd’nin Paris Sözleşmesi’ne bağlı kalıp kalmayacağ­ına dair hâlâ ortada bir işaret yok.” dedi.

Zirveye ev sahipliği yapan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, iklim değişikliğ­i konusu ve bu hususta geçen yıl imza konulan Paris İklim Anlaşması’nın da zirvenin önemli konu başlıkları­ndan biri olduğunu belirterek, “Katılımcı 7 ülkeden 6’sı bu anlaşma çerçevesin­de üstlendiği yükümlülük­leri yerine getirmeye hazır olduğunu ortaya koydu. ABD ise bunu kendi içinde değerlendi­receğini belirtti. Abd’nin bu iç değerlendi­rme sürecini bir an önce sonuçlandı­rmasını ümit ediyorum. Paris İklim Anlaşması’nda Abd’nin katkısını bekliyoruz.” ifadelerin­i kullandı. Öte yandan Gentiloni’nin açıklaması­na karşılık, ABD Başkanı Trump, Twitter üzerinden, “Paris İklim Anlaşması’na ilişkin son kararımı gelecek haa vereceğim.” paylaşımın­da bulundu. roma - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye