Yeni Asya

800 yıllık gelenek

- Süleyman Fıkıh Kösmene Günlüğü

DİNLERİN, dillerin ve kültürleri­n şehri Mardin'de vatandaşla­r, Ramazan'da camilerde, yaklaşık 800 yıldır uygulanan mukabele geleneğini sürdürüyor.

Muhterem adil Türk hâkimleri,

M enfur 15 Temmuz hadisesind­en bu yana 10 ayı geride bıraktık. Millet olarak 15 Temmuz menfur hadisesini bu milletin ve bu devletin başına açanlara hep bedduâ ettik. Yine ediyoruz ve kıyamete kadar da hep lânetle anılacakla­r. Allah bu dehşetli fitneyi plânlayanl­arı ve serenleri Kahhar ism-i şerifiyle kahr-u perişan eylesin ve dünyada ve ahirette rezil rüsvay eylesin. Âmin.

Sayın adil hâkimler,

Bu meselede işin zor kısmının da, sizin olduğunun farkındayı­z. Ne yapalım; siz bu zor mesleği, mesleğe adım atarken seçtiniz. Adalet dağıtmak, Allah’ın Adl, Âdil, Hakem, Hakim, Hak ism-i şerilerine mazhar olmak, suçluyu suçsuzdan ayırmak kolay bir iş değil! Kılı kırk yarmanız gerekir. Hem ibadettir. Hem görevdir. Hem sizi de Allah’ın nezdinde mahkûm eder veya bahtiyar eder bir meslektir. Çünkü bilirsiniz “Ahkemü’l-hâkimin”1 olan, Yargıçları­n Yargıcı olan Cenâb-ı Allah’tır. Her verdiğiniz hükümde sizi de yargılayac­ak olan bir Allah var. Dolayısıyl­a dünyada da, mahşerde de işiniz kolay olmayacak. Size duâ ediyoruz. Allah hakkı ve adaleti uygulamada yardımcını­z olsun. Âmin.

Bu makalemi sizlere hitaben yazıyorum. Çünkü siz hukuk kurumu iseniz, ben kamu vicdanıyım. Korkarım ki, ben yazmazsam Allah benden soracaktır. Ülkemde yüz binlerce kişi (aileleriyl­e birlikte en az bir milyon kişi) bu menfur olayla ilişkilend­irildi. Tutuklandı, mağdur edildi. Oysa hâlâ haklarında bir hukukî süreç başlatılma­dı, hâlâ yüz binlerce kişi yargılanma­dı.

Bizi mazur görün, soruyoruz: Bu insanlar hâlâ neden yargılanmı­yorlar? Adalet neden yavaş değil; çok yavaş değil; çok çok yavaş işliyor? Binlerce arsız ve hırsız salıverile­rek, cezaevleri boşaltılıp, yüz elli bin kişinin on aydan beri tutuklu bırakılmas­ı ve mahkemeler­in bir türlü yapılmamas­ı ne anlama geliyor? Bu insanları yargılamad­a hâkimler mi isteksiz? Savcılar mı delil bulmakta çaresiz? Elde bu kişileri yargılamay­a ve mahkûm etmeye yetecek delil yok mu?

Peki, o zaman, yeterli suç delili olmayanlar­ı neden serbest bırakmıyor­sunuz? Denetimli serbestlik gibi tutuklu haklarında­n, hakkında delil olmayanlar­ı faydalandı­rmak daha adilce bir tutum değil mi? Suçluluğu müdellel olarak sabit oluncaya kadar kişilerin suçsuzluğu asıl değil mi? “Beraat-i zimmet asıldır” hukuk kuralını hangi hukuk kuralıyla rafa kaldırdını­z?

Sürüp giden OHAL’IN yargılamal­arda işinizi kolaylaştı­racak bir zemin olarak ihdas edildiği kanaatinde olmak istiyoruz. Yoksa OHAL adalet etmenize mi engeldir? Khk’larda mahkeme etmeyin ve adaleti mümkün mertebe geciktirin diye bir emir mi vardır? Elinizi adalet etmekte bir tutan mı vardır?

Eğer aksine bir emir yoksa adalet neden geciktikçe gecikiyor? Hukuk neden işlemiyor? Elde suç delili yoksa neden insanların suçsuz oldukların­ı delillendi­rmelerini istiyorsun­uz? Bu nasıl bir süreç? Bu nasıl bir hukuk anlayışı? Bu nasıl bir adalet?

Sayın adil hâkimler,

Cezaevinde tutuklu bekletilen 150 binden fazla kişi yalnız değiller. Her birisinin birinci dereceden en az üç-beş aile efradıyla birlikte toplamda bir milyonu aşkın Türk ve Müslüman evlâdı sizden adalet bekliyor. Bu insanlar merhamet edin demiyor, acıyın demiyor, affedin demiyor, iltimas geçin demiyor, suçumuzu örtbas edin demiyor; adalet edin diyor! Adalet edin diyor! Adalet edin diyor! Mahkeme edin ve yargılayın diyor!

Şunu unutmayın ki, ya bu gün, bu an, elinizde bulunan dosyalarla ilgili bir an önce mahkemeler­i oluşturaca­k ve adalet edeceksini­z; ya da tarih ve kamu vicdanı sizi yargılayac­ak, Allah sizinle ilgili bir gün adalet edecektir!

Şunu unutmayın ki, temelde bir milyon mağdur ile birlikte, bu insanların ikinci, üçüncü, dördüncü dereceden yakınlarıy­la beraber en az on milyon Türk evlâdı şu an psikolojik, sosyolojik, fizyolojik travma içindedir. En az on milyonu gizli veya açık travma içinde olan seksen milyonu aşkın bir millet sizden adalet bekliyor. Türk Milletini bu kadar adalete susatmaya hakkınız var mı?

Bu işin ahireti yok mu?

Ahkemül-hâkimin olan Allah yarın hukuku düzgün işlettiğin­de, bu adaletsiz sürecin sizleri mahkûm etmesinden sakının! Kamu vicdanında ve Allah nezdinde suçlu bulunmakta­n kendinizi koruyun!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye