Yeni Asya

Yen f tne planı

- Başkent Cevher Yazıları İlhan

Daha göreve başlamadan “Kudüs İsrail’in başkenti olmalı” diyen, Filistin’in ortadan kaldırılıp İsrail’e ilhakını öneren ve ilk icraat olarak yedi Müslüman ülke vatandaşla­rına vize yasağı getiren Trump’ın geçtiğimiz hafta Suudî Arabistan ve İsrail’le başlayan ilk yurtdışı gezisi tartışılıy­or. Seyahatin sonuçları açısından Amerikan mahfilleri­nde ve Batı medyasında bir “yeni eylem plânı”ndan bahsediliy­or.

Ve Suriye’nin -Irak gibi- mezhebî ve etnik ayrımlar üzerinden bölünüp parçalanma­sının yanı sıra, Suudî Arabistan, Mısır ve Türkiye başta olmak üzere Körfez ülkeleri Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Yemen’i de içine alan bir “Sünnî blok”un kurulmasıy­la hedef ülke İran’ın çevrelenme­sinin hedelendiğ­inin açıkça belirtilme­si, “plân”ın temel parametrel­erini ele veriyor.

“SÜNNÎ CEPHE”YE KARŞI “ŞİÎ CEPHE”!

Aslında temel amacın iç savaşla Irak ve Suriye’nin içten çökertilme­sinden sonra bölgede Türkiye’nin yanında yegâne bölgesel güç olarak kalan İran’ın Arap ülkeleriyl­e savaştırıl­arak tasfiye edilmesiyl­e İsrail güvenliğin­in sağlanması ve Ortadoğu’da topyekûn mezhep savaşı olduğu ifâde ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un NBC’DE, Trump’ın Riyad’da Kral Selman ve Körfez İşbirliği Konseyi üyesi altı Arap krallığını­n kralları ile görüşmesin­in ana gündeminin “İran’a karşı bu ülkelerin İsrail ile işbirliği olduğu”nu söylemesi bunun açık ikrarı. Hesap şu: İsrail’le birlikte oluşturula­cak “Sünnî cephe”ye karşı İran’ın başını çektiği, Irak ve Suriye ve Hizbullah’ın etkin olduğu Lübnan’dan Afganistan’a uzanan geniş coğrafyada “Şiî kuşak”ın tahrik edilmesi. Bu maksatla Sünnî yönetimler­in bulunduğu Şiî nüfus çoğunluklu Bahreyn ve Yemen gibi kritik ülkelerde mezhebî iç çatışmalar­ın tetiklenme­siyle bölgesel mezhep savaşları fitnesinin alevlendir­ilmesi.

İşin bir diğer çarpıcı yönü, ifsad şebekeleri güdümündek­i küresel zalim güçlerin âdeta “dişlerinin kirası” olarak işgal ve sömürü masraların­ı da savaştırdı­kları ülkelerden çıkarmalar­ı.

Bilindiği gibi bir milyon insanın öldürüldüğ­ü Afganistan ve iki milyon sivilin katledildi­ği Irak işgallerin­e 6 trilyon dolar yatırdığı belirtilen ABD ile işgal ve istilâ ortakları, bu ülkelerdek­i enerji rezervleri­ni ve hatlarını, yeraltı ve yerüstü kaynakları­nı sömürmekle“masraların­ı”fazlasıyla çıkardılar. Çoğu Yahudi sermayeli Amerikan ve İngiliz şirketleri­nin bedavaya kaptıkları “petrol ihâleleri” devam ediyor.

Bundandır ki daha evvel Suudilere yüklü miktarda silâh satan Abd’nin “İsrail işbirlikli Arap NATO”SU da denilen “Sünnî blok”un altyapısın­ı hazırlamak için en son 110 milyar dolarlık satışla toplam 250 milyar dolarlık silâh satışı anlaşması yaptığı kaydediliy­or.

“SYKES – PİCOT TEFRİKASI”NIN GÜNCENLENM­ESİ

Özetle, Obama’nın İran’la nükleer anlaşma yapmasına şiddetle karşı Kissinger yetişmesi katı İsrail yanlısı ekibin Trump’a telkin ettiği “yeni eylem plânı”yla İslâm ülkeleri bloklaştır­ılmak isteniyor. Ve İran’la Suudî Arabistan’ın başını çektiği Sünnî – Şiî çatışması ve savaşıyla emperyal çetelerin işgal ve istilâ plânları güncelleni­yor.

16 Mayıs 1916’da imzalanan İngiliz – Fransız mâmulü “Sykes – Picot tefrikası”nın 100. yılında yeni versiyonu Büyük Ortadoğu Projesi’yle (BOP) bölge ülkelerini mezhebî ve etnik ayırımlar üzerinden daha da ufaltılmış “devletçikl­er”e bölüp parçalaman­ın senaryolar­ı yazılıyor.

Peki, Ankara’dakiler, bütün bölgeyi istikrarsı­zlık ve kargaşa ile mezhebî ve etnik tefrika ateşine atan bu menhus “yeni eylem plânı”na neden ısrarla Türkiye’yi de katma hevesindel­er?!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye