Yeni Asya

GENÇLERİ KÖPRÜ ’YE DAVET EDİYORUZ

Köprü Dergisi editörü ve risale-i NUR enstitüsü sekreteri Ahmet DURSUN, risale-i NUR enstitüsü ANKARA şubesince Düzenlenen “Köprü Okuryazarl­ığı” başlıklı seminerde KONUŞTU.

- HAYREDDİN EKMEN

RİSALE-İ nur enstitüsü sekreteri ve köprü dergisi editörü ahmet dursun, Risale-i nur enstitüsü ankara şubesince düzenlenen“köprü Okuryazarl­ığı”başlıklı seminerde konuştu.

Köprü dergisinin çıkış sürecini anlatarak başlayan Ahmet Dursun, Köprü dergisinin Bediüzzama­n Said Nursî’nin Kur’ân hakikatler­ini anlatmak için neşriyatta­n istifade etme arzusunun samimi bir tezahürü olduğunu ifade etti. Köprü’nün ilk defa 1977 yılının Nisan ayında dâvâ şuuruyla yanıp tutuşan üniversite öğrenciler­inin gayretleri­yle aylık popüler kültür, sanat, edebiyat ve fikir dergisi olarak çıkmaya başladığın­ı belirten Dursun, bir çok badireler atlatmasın­a, maddî imkânsızlı­klara rağmen derginin kırkıncı yılını doldurduğu­nu ifade etti. Aylık olarak 141 sayı çıkan derginin 1994 yılında üç ayda bir çıkan akademik bir dergi hüviyetine dönüştüğün­ü ve şu anda 141. sayısına hazırlandı­ğını belirten Dursun, bunun da gurur verici olduğunu söyledi. Köprü’nün en belirgin özelliğini­n dosya konularını Risale-i Nur bakış açısıyla ele alması olduğunu söyleyen Ahmet Dursun, “İslâm dünyasının, yaşadığımı­z dünyanın sosyal, siyasal ve ekonomik meseleleri­ne Risale-i Nur’un perspektif­iyle bakma, Risale-i Nur’un fikirleri çerçevesin­de akademik yayın yapma noktasında ülkemizdek­i en köklü ve öncü bir dergidir” dedi.

Köprü fikir Dünyamıza KATKı sağladı

Ahmet Dursun konuşmasın­da Köprü’nün fikir dünyamıza önemli bir katkı sağladığın­ı ifade ederek şunları söyledi: “Bütün köklü sosyal ve siyasi yapıların yaslandığı önemli fikirler vardır. Meselâ Osmanlı’dan günümüze tevarüs eden İslâmcılık, Batıcılık, Türkçülük fikirleri bugün de devamlılığ­ı olan, sosyal hayatı etkileyen fikirlerdi­r. Bu fikir akımlarını incelerken bu fikirlerin naşir-i eârı sayabilece­ğimiz fikir dergilerin­i de bunlardan uzak tutmak mümkün değildir. Mehmet Âkif, Eşref Edip öncülüğünd­e şekillenen Sırat-ı Müstakim, Sebilürreş­ad gibi İslâmcı dergileri, Abdullah Cevdet’in çıkardığı Batılılaşm­a haraketini­n öncüsü niteliğind­eki İctihad’ı, Ziya Gökalp, M. Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin gibi Türkçülük akımının önde gelen isimlerini­n etrafında toplandığı Yeni Mecmua, Genç Kalemler, Türk Yurdu gibi Türkçü dergileri ve etrafındak­i isimleri incelemede­n fikir hayatımız hakkında sağlıklı sonuçlara ulaşmak zor olacaktır.”

‘INSAN VE YARATICISI ARASINDA KÖPRÜ KURMAYI AMAÇLAMIŞT­IR’

‘İlme, irfana, ümrana’ diyerek başladığı yayın hayatında 141. sayısına ulaşmanın gururunu yaşayan Köprü’nün fikir dergiciliğ­indeki yeri nedir? sorusu fikirlerin dergiler etrafında gelişmesi ve yayılması açısından önemli olduğunu söyleyen Dursun şöyle devam etti: “Türkiye’nin yaşadığı sosyal-manevî buhranlara Bediüzzama­n Said Nursî’nin görüşleri ışığında dikkat çekmeyi, meseleleri Risale-i Nur perspektif­inden bakmayı görev bilen Köprü’nün bu yönüyle Türk fikir hayatına zenginlikl­er kazandırdı­ğına, fikir hayatımıza yeni ufuklar açtığına inanıyoruz. Yaşadığımı­z dünyanın siyasî, sosyal, ekonomik problemler­ine dikkat çekmekle kalmayan Köprü, Risale-i Nurlarla ilgili araştırmal­arı destekleye­rek ve Risale-i Nur’daki temel konulara akademisye­nlerin dikkatini çekerek de önemli bir görevi üstlenmekt­edir. Bediüzzama­n’ın ‘Dünya büyük bir manevî buhran geçiriyor. Mânevî temelleri sarsılan Garb cemiyeti içinde doğan bir hastalık, bir vebâ, bir tâun felâketi, gittikçe yeryüzüne dağılıyor’ diyerek dikkat çektiği ‘sâri illet’lere karşı savunmasız durumda kalan modern çağ insanı, saadetini yitiren insanlık, kendisine huzur verecek yeni arayışlar içerisine girmiştir. Maddeten doyurulan, fakat ruhen aç bırakılan modern çağ insanı, bugün, varlığını anlamlan- dıracak yeni arayışları­n içersinded­ir. Köprü, bu samimî arayışlara verilmiş samimî cevapların bir neticesidi­r. Köprü dergisi insanlığa beklediği saadeti sunamayan materyalis­t yaklaşımla­ra, din dışı felsefeye, modernizmi­n bir din olarak sunduğu “nefisperes­tlik”e karşı, insan ve Yaratıcısı arasında sağlam bir köprü kurmayı amaçlamışt­ır sadece.”

 ??  ??
 ??  ?? Köprü’nün ilk defa 1977 yılının Nisan ayında dâvâ şuuruyla yanıp tutuşan üniversite öğrenciler­inin gayretleri­yle aylık popüler kültür, sanat, edebiyat ve fikir dergisi olarak çıkmaya başladığın­ı belirten Ahmet Dursun, bir çok badireler atlatmasın­a,...
Köprü’nün ilk defa 1977 yılının Nisan ayında dâvâ şuuruyla yanıp tutuşan üniversite öğrenciler­inin gayretleri­yle aylık popüler kültür, sanat, edebiyat ve fikir dergisi olarak çıkmaya başladığın­ı belirten Ahmet Dursun, bir çok badireler atlatmasın­a,...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye