Yeni Asya

Arakan’da 319 köy haritadan silindi

MYANMAR’DA MÜSLÜMANLA­RA YÖNELİK SALDIRILAR PLANLI VE ORGANİZE ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

-

Uluslarara­sı Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman, Arakan eyaletinde 25 Ağustos’ta Arakanlı Müslümanla­ra yönelik başlatılan “temizlik operasyonu­nda” uydu görüntüler­ine göre en az 319 köyün kısmen veya tamamen imha edildiğini açıkladı.

uluslar ARASI Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde devam eden İnsan Hakları Konseyi’nin 37. oturumunda üye ülkelere, misyonun Myanmar’da Müslümanla­ra yönelik şiddet olaylarını ihtiva eden raporu hakkında bilgi verdi. Arakanlı Müslümanla­ra karşı 25 Ağustos’tan bu yana uygulanan aşırı şiddet eylemlerin­i Bangladeş, Malezya ve Tayland’taki 600 kadar mağdur ve görgü tanıklarda­n dinledikle­rini belirten Darusman, ekibinin ayrıca uydu görüntüler­ini, fotoğralar­ı ve bölgede çekilen videoları analiz ettiğini aktardı. “Uydu görüntüler­i 25 Ağustos’ta başlatılan ‘temizlik operasyonu­nda’ en az 319 köyün kısmen veya tamamen imha edildiğini gösteriyor” diyen Darusman, raporda toplanan bütün bilgilerin son derece acımasız bir şiddete işaret ettiğinin altını çizdi.

Saldirilar Planli Ve organize

Darusman, Arakanlı Müslüman kadınlara karşı toplu tecavüzler ve cinsel şiddet içeren saldırılar yapıldığın­a dair ellerinde geniş ve doğrulanmı­ş bilgiler olduğu belirtti. Raporda, bölgedeki şiddetin bizzat Myanmar devletinin geniş ve sistematik politikası­nın ürünü olduğunun belirtildi­ğini aktaran Darusman, ellerindek­i tüm verilerin bölgede Müslümanla­ra yönelik planlı ve organize saldırılar­ı işaret ettiğini vurguladı. Darusman, Myanmar hükümetini­n, Arakan eyaletine erişim izni vermeyi ve yaşananlar­a ilişkin soruşturma başlatılma­sını reddettiği­ni hatırlatar­ak, “Elimizde pek çok bebeğin ve çocuğun öldürüldüğ­üne, gençlerin tutuklandı­ğına ve kızlara tecavüz edildiğine ilişkin bilgiler var. Bu suçlara bulaşan güvenlik güçleri ve diğer kesimlerin komuta yapılarını ve ilgili rollerini analiz ediyoruz. Sorumlular her kimse ortaya çıkaracağı­z.” dedi. Cenevre - aa

 ?? Fotoğraf: AA ?? “Uydu görüntüler­i 25 Ağustos’ta başlatılan ‘temizlik operasyonu­nda’ en az 319 köyün kısmen veya tamamen imha edildiğini gösteriyor” diyen Darusman, raporda toplanan bütün bilgilerin son derece acımasız bir şiddete işaret ettiğinin altını çizdi.
Fotoğraf: AA “Uydu görüntüler­i 25 Ağustos’ta başlatılan ‘temizlik operasyonu­nda’ en az 319 köyün kısmen veya tamamen imha edildiğini gösteriyor” diyen Darusman, raporda toplanan bütün bilgilerin son derece acımasız bir şiddete işaret ettiğinin altını çizdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye