Yeni Asya

EVDE TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Soğuk havaların Son demlerini yaşadığımı­z Bugünlerde Kış Sebzeleriy­le ev turşusu yapanlar için Beslenme ve diyet uzmanı ipek ertan “evde turşu hazırlarke­n zararlı Bakteriler­in turşuda Bulunmamas­ı için dikkat edilmesi gereken Bazı noktalar vardır.” diyerek

- KÜBRA ÖRNEK

Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu bir besinin yapısındak­i karbonhidr­atın fermantasy­on yani mayalanma ile yararlı bakteriler tarafından laktik aside çevrilerek dayanıklıl­ığının arttırılma­sı yöntemidir. Evde turşu hazırlarke­n yararlı bakteriler­in mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakteriler­in turşuda bulunmamas­ı için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenme­lerine neden olabilir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, kabından tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler­i anlattı, önemli uyarılar ve tavsiyeler­de bulundu.

Ezik besinlerde­n kaçının

Turşusunu kuracağını­z sebze ve meyvelerin diri, zedelenmem­iş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılma­malı.

kabı ve besinleri iyi temizleyin

Turşu yapılırken kullanılan bütün malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) çok iyi temizlenmi­ş ve başka herhangi bir şeyle temas etmemiş olmalı. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da bulunmamal­ı.

Aksi halde fermantasy­onun / mayalanman­ın sağlıklı oluşmasını engeller.

kaya tuzu ile hazırlayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu hazırlarke­n sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir” diyor.

içme suyu kullanın

Turşusu hazırlanac­ak besinler iyice temizlendi­kten sonra tuz ile karıştırıl­arak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekir. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı.

 ??  ??
 ??  ?? Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, kabından tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler­i anlattı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, kabından tuzuna ev turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler­i anlattı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye