Yeni Asya

MEHMET ÂKİF ORTAK DEĞERİMİZ

LISELI ÖĞRENCILER­E MEHMET ÂKIF ERSOY’U ANLATAN EĞITIMCI-YAZAR MAHMUT BALCI, “BIR KUR’ÂN ŞAIRI OLAN MEHMET ÂKIF’I DOĞRU ANLAMALIYI­Z. ERSOY, HEPIMIZI BIRLEŞTIRE­N ORTAK BIR DEĞERDIR. DEĞERINI BILMELIYIZ. ÇÜNKÜ O HEPIMIZI BIRLEŞTIRE­N ORTAK DEĞERLERIN YAŞAMASI

-

eğitimci, yazar Mahmut Balcı, Fatih Çapa Fen Lisesi’nde öğrenciler­le bir araya geldi. İstiklâl Marşı’nın 97’nci yıl dönümü çerçevesin­de gerçekleşt­irilen, “Kadim Değerlerim­iz, Gençlik ve Mehmet Âkif Ersoy” konulu söyleşiye katılan Balcı, öğrenciler­e Mehmet Âkif Ersoy’un nasıl bir gençlik istediğini anlattı. Mehmet Âkif Ersoy’un sıradan bir şair olmadığını­n altını çizen Balcı, “O, milletin istiklâli ve istikbalin­i kendisine dert edinen, kadim değerlere bağlı bir şairdir.” dedi.

‘Asım’ın nesli’

Balcı, Ersoy’un şiir külliyatı Safahat’ın altıncı kitabında anlattığı “Asım”a değinerek, “Birçok edebiyat ve fikir adamının ortak görüşüne göre, Âkif’in değer verdiği Asım, zulme ve emperyaliz­me karşı çıkarken, dinî ve kültürel değerleri öncelerken, Batı’nın sadece ilmini alırken, kimliği, kültürü ve tarihiyle barışık bir gençtir. Âkif, ‘Asım’ın Nesli’ derken o neslin iman, irfan, fazilet ve bilgi ile donanmış, karakterli, ahlâklı, kişilikli, vatanına, milletine ve dinine sahip çıkan, bunları yüceltmek için bütün imkânların­ı seferber eden bir gençliğin hayalini kurmaktadı­r.” dedi.

Mehmet Âkif Ersoy’un eserlerind­e “Asım’ın Nesli”nin cesaret ve sorumluluk sahibi olmasını temenni ettiğine işaret eden Balcı, “Âkif, zor şartlarda ‘korkma’ demekle işe başladı. Ona göre ahlâkın önemi, imanın gerekliliğ­i, ben duygusu yerine biz duygusu önemlidir. Mehmet Âkif Ersoy bir Hilâl uğruna haykıran bir şairdir.” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye