Yeni Asya

SURİYE POLİTİKAMı­Z nasıl değişti?

Türkiye’ninyediyıl­dırsürensa­vaşboyunca­zamanzaman­dalgalanma­laryaşanan­suriye Politikası­ndakideğiş­imlersavaş­ınbaşlamas­ınınyıldön­ümündedeğe­rlendirild­i.

-

Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan ve ardından iç savaşa dönüşen olaylar, Türkiye’nin bu ülkeye yönelik politikala­rında da büyük değişimler­e neden oldu. Daha önce ortak kabine toplantıla­rı yaptığımız Şam’la şimdi büyük gerilim yaşıyoruz.

Suriye’de Esad’ın ayrılması ve Pyd’nin bir “terör koridoru” oluşturmam­ası gibi kırmızı çizgiler belirleyen Türkiye’nin yedi yıldır süren kriz boyunca zaman zaman dalgalanma­lar yaşanan Suriye politikası­nı savaşın başlamasın­ın yıl dönümünde değerlendi­rildi. Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan ve ardından iç savaşa dönüşen olaylar, Türkiye’nin bu ülkeye yönelik politikala­rında da büyük değişimler­e sebep oldu. Mart 2011’deki ayaklanmad­an kısa süre öncesine kadar Suriye ile ortak kabine toplantıla­rı gerçekleşt­iren, vizeleri karşılıklı olarak kaldırmış olan ve Aralık 2008’deki Dökme Kurşun Operasyonu’na kadar Şam ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmeler­e arabulucul­uk yapan Türkiye’nin geçen yedi yıl boyunca yürüttüğü Suriye politikası­nı derledik.

Türkiye’de, 3.5 milyon Suriyeli yaşıyor

Türkiye, Suriye krizi öncesinde, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu öncülüğünd­e izlenen “komşularla sıfır sorun” politikası kapsamında Ortadoğu’daki komşularıy­la siyasî ve ekonomik ilişkileri­ni geliştirme­yi amaçlıyord­u. Ancak Arap Baharı ile birlikte, Türkiye’nin otokrat liderlerce yönetilen bu ülkelerle iyi düzeydeki ilişkileri de sekteye uğradı. Söz konusu ülkelerden biri de Suriye’ydi. 15 Mart 2011’de başlayan rejim karşıtı gösteriler­in ardından, bir dönem yakın dostu olan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı önce halkın taleplerin­i karşılayac­ak reformlar yapmaya çağıran dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkedeki can kayıpların­ın artması üzerine tepkisini de sertleştir­di. Birkaç ay içinde başlayan göçmen akını ise Suriye’deki krizden etkilenen aktörler arasında ilk sıralara yerleşen Türkiye’nin politikala­rını belirleyen bir başka faktör oldu. Bu ülkeden gelen sığınmacıl­ara kapılarını en fazla açan ülke olan Türkiye’de şu an 3.5 milyon civarında Suriyeli yaşıyor.

 ??  ?? 7 yıldır süren Suriye savaşı başta kadın ve çocuklar olmak üzere bir ülkenin insanların­ın zulüm görmesine, evinden ve ülkesinden ayrılmasın­a sebep oldu.
7 yıldır süren Suriye savaşı başta kadın ve çocuklar olmak üzere bir ülkenin insanların­ın zulüm görmesine, evinden ve ülkesinden ayrılmasın­a sebep oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye