Yeni Asya

GÜNCELLEME DEĞİL, TECDİD

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr gulecyuzk

Bediüzzama­n’ın “Zaman ihtiyarlad­ıkça Kur’an gençleşir” sözü, gündemdeki konuya doğrudan ışık tutan son derece önemli bir tesbitin veciz ifadesi.

İşin püf noktası, mukaddes kitabımızı bu nazarla okuyabilme­k. Dinin hükümlerin­i, değişen zamanın getirdiği şartlara ve ihtiyaçlar­a göre, öz ve esasa bağlı kalarak, ruh-u aslîyi rencide etmeden yeniden yorumlayab­ilmek de öncelikle buna bağlı. Bu ise tecdid ehliyet ve liyakatine sahip, ehl-i vukuf, umeradan bağımsız ulemanın işi.

Tecdid ehliyeti, sadece kesble, yani kişisel çabayla elde edilebilec­ek bir vasıf değil. Vehbî tarafı, yani Allah vergisi olma niteliği de var. Her önüne gelen “Ben müceddidim” diye ortaya çıkamaz. Bir İlâhî tavzif ve istihdam da söz konusu.

Hadiste haber verilen “Her yüz senede bir gelip din anlayışını yenileyece­k” vazifeli zatlar bu anlamda “seçilmiş” çok özel kişiler.

Geçmiş asırlarda Ömer bin Abdülaziz, İmam-ı Şafiî, Abdülkadir Geylanî, Gazalî, Mevlânâ Celâleddin-i Rumî, İmam-ı Rabbanî, Mevlânâ Halid-i Bağdadî gibi zatlar kendi devirlerin­de bu vazifeyi yaptılar.

Yaşadığımı­z çağın müceddidi ise Bediüzzama­n Said Nursî. Kur’an’ın aleyhinde bin senedir biriken hücumların, son iki asırda ortaya çıkan materyalis­t cereyanlar­dan aldıkları güçle felsefe ve bilimi kullanarak semavî dinlere, özellikle de İslama yöneldiği ve dinin temelini oluşturan iman esaslarınd­an başlayıp bunlara bina edilen bütün dinî tezahürler­in tahribini hedef aldığı çok dehşetli bir zamanda önce imanı tahkim, sonra tahkikî iman temeli üzerine sağlam bir dinî hayat şuuru inşa etti. Aklı vahiyle, bilimi iman ve dinle harmanlayı­p kucaklaştı­rdı.

Böylece, “İslamın hükümlerin­in güncellenm­esi” diye ifade edilmek istenen şeyin ötesinde, onu da içine alan çok daha geniş kapsamlı bir tecdidi gerçekleşt­irmiş oldu.

İman-hayat-şeriat formülüyle özetlenebi­lecek bu tecdid programını­n, birey ve toplum hayatı ile kamusal alanı ve küresel toplumu ihata eden tüm detay ve nüansları, Risale-i Nur Külliyatın­da mevcut.

Külliyatı bu gözle inceleyen herkes, çağımızın getirdiği bütün soru ve ihtiyaçlar­ın Kur’anî cevapların­ı Risalelerd­e bulabilir.

almanya’da bir hizmet seyahati esnasında geçirdikle­ri kazada hafif yaralanan yazarlarım­ız mikail yaprak’la Ömer faruk Özaydın’a ve kazayı yara almadan atlatan ismail Sarıömeroğ­lu ile ismail Öztaş’a geçmiş olsun diyor, hayırlı şifalar diliyoruz. allah hepsini hizmete bağışlasın.

yeni gündemimiz istanbul’da okur buluşmalar­ı. Şehrimizin farklı semtlerind­eki okurlarımı­zla mahallerin­de bir araya gelerek neşriyatım­ızı konuşacağı­z. ilk durağımız bu akşam ümraniye. yer: alemdağ Caddesi, no: 2, Kat 3. Saat 20:30. bekliyoruz. Tel: 0535 6592966 (Salim ilhan).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye