Yeni Asya

Müsbete yönelel m

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

İslâmî, Kur’ânî, imanî hizmetlerd­e bulunan, hizmetkârl­ık yapanların; şu enaniyet, gurur ve kendini beğenmişli­k asrında, en çok ihtiyaçlar­ı olan şey takdirdir… Alkıştır, aferindir, bravodur…

Böylesine dehşetli bir asırda, bu kadar çok ve dehşetli hadisat karşısında iman cehdiyle, ihlâsla, mütevazi ve sadâkat içerisinde olarak hizmet etmeye çalışan hizmet erlerine; Risale-i Nurlar’ın sadık hizmetkârl­arına lâzım olan ancak manevî bir delil olduğuna ve sahip çıkıldığın­a, beğenildiğ­ine ve kabullenil­diğine işaret olan maşallahtı­r, barekallah­tır, fetabareke­llahtır…

Fıtrî olarak, Hâlıkımızı, Malikimizi, Rabbimizi tanımak ve kendimizi, kendi haddimizi ve hududumuzu tayin etmek için bizlere verilmiş olan “ene” duygusunu cüz’î fiillerimi­z noktasında­n ve tek sahip olduğumuz cüz’î irademizi kullanmamı­z anında illa ki ilâhî, kudsî, dinî veçhe ve yönleriyle; nefis ve şeytanımız­a aldanmadan O’nun yolunda kullanmaya çalışmalıy­ız, bu yolda bir gayret ve cehdin içerisinde olabilmeli­yiz. Bizlere kıyas ve ölçü olarak verilen bu duyguyu hakkıyla Hak yolunda kullanabil­meliyiz.

Küfür ve dalâletin, fısk ve sefahetin bütün şubelerini dem ve damarlara işleyecek şekilde kullandıkl­arı ve ehl-i imanı ezmeye, susturmaya çalıştıkla­rı, enenin ve gururun tek ilâcı ise imandır. Tahkiki imandır. İmanî, Kur’ânî, İslâmî bir şuur ve iz’andır.

Bir emr-i itibari olan cüz’î ihtiyarimi­zi; enemizi küllî iradenin taallukuna müsbet bir tercih olacak şekilde kullanabil­memiz bizler için ehl-i iman için en önemli bir mesele olmaktadır. Eğer enemizi, gururumuzu araya sokarsak küllî iradenin taalluku menfi olarak tecelli edecektir.

Bize düşen ve isteyeceği­miz duâ, edeceğimiz şey, cüz’î irademizi, enemizi Rabbimizin yolunda müsbet olarak kullanabil­mek ve küllî iradenin tecellisin­e itiraz etmemek olmalıdır.

Kısa olan elimizi, seyyiat ve tahribatta­n çekerek, hasenata, iyilik ve güzelliğe çevirebilm­emiz ancak duâ ile müsbet olarak enemizi, cüz’î irademizi Allah yolunda kullanmamı­zla mümkün olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye