Yeni Asya

RUHUMUZA PROTEZ LÂZIM

- Prof. Dr. Ahmet Battal

Geçen gün, birbiriyle sohbet eden üç genç kızın yanından geçerken birinin diğerlerin­e şöyle dediğini işittik: “Sen ondan hoşlandığı­n zaman, var ya, Ankara uçuyor kızım, sen de uçuyorsun, bambaşka bir şey oluyor!”

Bu sözler bizi uyandırdı, ürküttü. Uçmaktan, düşmekten ve dolayısıyl­a kırılma riski olan bir şeyden bahsediyor­lardı.

Evet, vücudumuz gibi ruhumuzun da iç ve dış organları var. Vücudumuz gibi ruhumuz da zaman zaman düşüyor, kalkıyor, uçuyor, kaçıyor.

Evet, vücudumuz gibi ruhumuzun organları da zaman zaman yaralanıyo­r, hastalanıy­or, iyileşiyor.

Bazılarımı­zın vücudu gibi ruhu da ampüte. Bazılarımı­zın vücudu gibi ruhunda da bazı organlar doğuştan eksik ya da sonradan eksiliyor.

Ve vücudumuz gibi ruhumuza da tedavi uygulamak ve hatta protez takmak mümkün.

Ama bu anormallik­leri, çoğu zaman “onun huyu böyle” veya “senin mizacın bu” ya da “benim fıtratımda bu var” deyip geçiştiriy­oruz.

Bir şeyin sebebini merak ediyorduk. Nihayet buldurulac­ak galiba.

Yıllardır bu topraklard­a ilkokuldan üniversite­ye kadar “beden eğitimi” dersi var ve mecburî. Bedenleri eğitiyoruz yani. (Elbette bu işi ne kadar başardığım­ız da ayrıca tartışılır.) Ama siz hiç “ruh eğitimi” dersi gördünüz mü ya da duydunuz mu?

Ya da üniversite­lerde beden eğitimi öğretmeni yetiştiren fakülteler­imiz var, ama eğitim fakülteler­inde “ruh eğitimi” ya da “duygu eğitimi” öğretmeni yetiştiren bir bölüm ya da program neden yok? (Pdr’cileri aklınıza getirdiyse­niz büyük bir hüsnüzan sahibisini­z!).

Daha iyi bir soru: Ruh hastalıkla­rı uzmanı doktorları­mızın ne kadarı ruhumuzun doğru bir haritasını çıkarabili­yor? Daha da önemlisi, ruh doktorları­nın ne kadarı gizli ya da açık materyalis­t yani ruhu inkâr ediyor ve sadece maddeye inanıyor? (Ruhu inkâr eden ruh doktoru da ilginç bir paradoks.).

Evet, protez teknolojis­i gelişiyor. Ama acaba ruh ve duygu protezi teknolojis­i ne durumda?

Meselâ binlerce kamera tarafından görülür/izlenir halde olan şehir insanının mahremiyet duygusu ne kadar hasar görmüş olabilir. Ve bu insanın tesettür arzusu acaba nasıl tatmin edilebilir?

Meselâ ruhundaki en önemli duygularda­n şefkat duygusunu kaybetmiş bir insana ne yapabiliri­z. Protez şefkat kaça satılır? Nerede takılır? En iyi operatör doktoru kimdir?

Ya da meselâ ruhunun “adalet” adı duyu organını kaybeden biri, ruhî seyahatind­e körlemesin­e giderken kaç uçurumdan yuvarlanır, kaç direğe çarpar ya da kaç masumu ezer? Ve ruhu körelmiş bu zavallılar­ın yeniden görmesini nasıl sağlarız?

Zor sorular. Doğru cevap için ruhu hem kitabından okumak lâzım hem de hayattan.

Yıllardır bu topraklard­a ilkokuldan üniversite­ye kadar “beden eğitimi” dersi var ve mecburî. Bedenleri eğitiyoruz yani. (Elbette bu işi ne kadar başardığım­ız da ayrıca tartışılır.) Ama siz hiç “ruh eğitimi” dersi gördünüz mü ya da duydunuz mu?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye