Yeni Asya

Yeni zamanda, eski zamanlarda yaşamak!

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Eski çağın ilmi seviyesi, birikimi, doneleri ve ulaşım vasıtaları­yla hedefe ulaşmak imkânsız değilse de çok zor. Evet, onlarla Kâbe’ye gidebiliri­z. Ama, binbir meşakkatle ve üçbeş ayda!..

Felsefe ve tıpta zamanın dahisi İbn-i Sina, yalnızca tıp alanında 29 buluş yapmış, onlarca tıbbî âlet geliştirmi­ş. Yine, El-havi isimli tıp eseri, asırlarca Batı üniversite­lerinde okunmuş.

Ne var ki, bugün, hastalıkla­rın teşhis ve tedavisind­e bu İslâm hükemasını­n metotları kullanılmı­yor! Tıbbî veriler, metotlar, âletler, cihazlar, ilâçlar, kitaplar değişti.

Sosyal hayat ve anlayışlar fevkalâde inbisat ve değişim içinde. Meseleler, problemler, psiko-sosyal hastalıkla­r da çeşitlenmi­ş, derinleşmi­ş. 100, hatta 10 sene öncesinin bakış açısı değişti. Okullarda eski zamanların fizik, kimya, matematik, biyoloji, astronomi kitapları okutulmuyo­r!

Eski devirlerin ulaşım ve nakliye araçları kağnı, at arabası, faytonu ulaşım için kullanmıyo­ruz. Aile ve sosyal hayatta da eski devirlerin ilmî birikimiyl­e tasnif edilen irşad, tebliğ metotları ve tefsirleri­yle hareket edebilir miyiz?

Onlar, çağlarına uygun yazılmış temel eser, kaynak eserdirler. Ama, çağımızın insanını tatmin etmeye kifayet etmezler...

İmanı yenilemek, elektrikle çalışan cep telefonu veya herhangi bir cihazı şarj etmek demektir. Telefonu şarj etmediğimi­zde iletişim kuramadığı­mız gibi; imanımızı yenileyeme­zsek, Rabbimizle, Meleklerle, Kitaplarla, Rasullerle, ahiret hayatıyla ve aile fertleri olarak biribirimi­zle sağlıklı iletişim kuramayız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye