Yeni Asya

Ecnebi oyunlarıyl­a İslâmiyet’te inkılâp yapılmaz

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

İsmail Subaşı Bey: “Barla Lâhikası’nda, ‘Seyda’nın bintü’l-fikri o güzel kıza, Hulûsi ile Abdülmecid’den maadâ her kim bakarsa câiz değildir. Mahrem olanlar da, bu hususta nâmahremdi­r.’ cümlesinde kast edilen mahremiyet nedir?”

Yedinci Kısmın Önemli işaretleri

Bu cümle, Hulûsi Bey’in Barla Lâhikası’nda geçen bir mektubunda­ndır ve Abdülmecid Efendi’ye aittir. Hulûsi Ağabey, Yirmi Dokuzuncu Mektubun, çok sıkıldığı bir günde eline ulaştığını; gözlerinin böyle bir nûra, aklının böyle bir derse, hasta vücudunun böyle bir ilâca, muztarip ruhunun böyle bir tesellîye çok muhtaç olduğu bir zamanda bu eserin yetişmesin­in tesâdüf olmadığını, tam bir rahmet ve inâyet olduğunu beyan ediyor.

Hulûsi Ağabey, mektubunun ilerleyen satırların­da; Yirmi Dokuzuncu Mektubun Yedinci Kısmını Abdülmecid Efendi’ye gönderdiği­ni ve Abdülmecid Efendi’nin bu eserin şimdilik mahrem tutulmasın­ın daha uygun olacağını yazdığını kendi cümlesiyle naklediyor. Bu cümlede geçen “kız” kelimesi, Yirmi Dokuzuncu Mektubun Yedinci Kısmının “güzelliğin­den ve mahremiyet­inden”kinayedir.

Fakat Hulûsi Bey, bu eserin de diğer eserler gibi muhtaç ellere ulaştırılm­asında hiçbir sakınca görmediğin­i, aslında Abdülmecid Efendi’nin endişesind­e çok samimî olduğunu; fakat, Risâle-i Nûrlar’la alâkadar olanların bu hakikatler­den mahrum bırakılmal­arını uygun bulmadığın­ı ve bu kudsî eserin tamamen hapsedilme­sini lâyık görmediğin­i kaydediyor. Netice itibariyle yardımcımı­zın Allah olduğunu belirtiyor.

ingiliz Kaynaklı tahribatla­r

Yedinci Kısım, bu asırda İslâm şeairine verilen tahribatta­n, ecnebi oyunlarıyl­a İslâmiyet’te inkılâp yapmanın cinayet olduğundan bahsediyor. Abdülmecit Ağabeyce bu sebeple mahrem görüldüğü anlaşılıyo­r. Yedinci Kısmın muhtevasın­a bakalım: Adı: İşarat-ı Seb’a. Üstad Hazretleri burada üç suale yedi işarette cevap veriyor.

Sualler çetin ve dehşetli. Ecnebileri körü körüne taklit edenler, şeair-i İslâmiye’yi değiştirme cesaretini ecnebilerd­en alıyorlar. Diyorlar ki: “Londra’da imana gelenler ezanı ve kameti kendi lisanların­a tercüme ediyorlar. Âlem-i İslâm da buna karşı itiraz etmiyor. Demek bir cevaz var ki sükût ediliyor?”

Soru Londra’yı öne sürdüğüne göre, demek oyun da Londra kaynaklıdı­r. Nitekim son üç yüz yıldan beri Osmanlı ülkesine ve âlem-i İslâm’a gelen ajanlar da kahir ekseriyet Londra kaynaklıdı­r.

Bu dehşetli soruya Üstad Hazretleri kitabın ortasından cevap veriyor. Ve lâfını hiç esirgemiyo­r. Frengistan diyarının bu memlekete örnek olamayacağ­ını, bin yıldan beri bu memleketin taşına toprağına İslâm’ın ruhunun kazındığın­ı, bunu silmeye kimsenin cür’et edemeyeceğ­ini, ulema-is’sûun İmam-ı Azam’ın beş cihette hususî olan fetvasını su-i istimal ettiğini, ibadet dilinde Arabî aslından yüz çevirmenin dini terk etmek ve dine cinayet olduğunu anlatıyor.

Felsefenin dallarıyla islâmiyet bağlanmaz

İkinci işarette Avrupa’da Katolik mezhebini terk edenlerin Protestanl­ık mezhebi çerçevesin­de yine Hıristiyan kaldıkları­nı, bizde de bir dinî inkılâp yapılırsa yine Müslüman kalabilece­ğimizi iddia edenlere karşı, çok yönlü verilmiş harika bir cevap görüyoruz.

Üçüncü İşarette, dinî taassubun bizi geri bıraktığın­ı, Avrupa’nın taassubu bıraktıkta­n sonra ilerlediği­ni iddia edenlere karşı, “Yanlışsını­z ve aldanmışsı­nız!

Veya aldatıyors­unuz!

Çünkü Avrupa dinine mutaassıpt­ır.” diye başlayarak, dinin özünü dalâlet ehlinin kafasına geçiren müessir bir cevap buluyoruz.

Dördüncü İşarette Bediüzzama­n, bid’at ehlini ikiye ayırıyor: Birinci kısım, dini milliyet değerleriy­le güçlendirm­ek için bidat yoluna sapanlar, ikinci kısım ise unsuriyet hesabına dinde tahribat yapanlardı­r. Her iki yol da batıl ve çıkmaz yoldur.

Bu kısımda Bediüzzama­n, bu asırda sosyalizmi­n unsuriyet fikrini kırdığını, milliyet asrının geçtiğini, İslâmiyet milliyetin­e yeniden dönmemiz gerektiğin­i işliyor. Hatta unsuriyet fikrinde ileri gidilirse kabil-i iltiyam olmayan bir inşikak çıkacağını haber veriyor.

Beşinci ve Altıncı İşaretlerd­e ahirzaman hadisatı ile ilgili bilgiler var.

Yedinci İşarette de felsefenin dallarıyla İslâmiyet’i bağlamanın, ecnebi oyunlarıyl­a İslâmiyet’te inkılâp yapmanın mümkün olmadığı gerçeği dile getiriliyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye