Yeni Asya

İstenmeyen sonuçları

“Dİyabetİ tanı, Gözünü Koru” sosyal sorumluluk projesİ İle Dİyabet hastaları ve hasta yakınların­ın Dİyabete bağlı Görme Kayıpları Konusunda bİlgİlendİ­rİlmesİ hedeflenİy­or.

- SEDAT SERDAR sedatserda­r55@gmail.com

türk Oalmoloji Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti ve Bayer, şeker hastalığın­a bağlı görme kaybının teşhis ve etkin yönetimind­e yaşanan sorunlara dikkati çekmek amacıyla “Diyabeti tanı, gözünü koru” sosyal sorumluluk projesini başlattı. Projenin tanıtım toplantısı­na Türk Oftalmoloj­i Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Şevki Arslan, Türk Oalmoloji Derneği Tıbbî Retina Birimi Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Saatci, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, Türk Oalmoloji Derneği Vitreoreti­nal Cerrahi Birimi Başkanı Prof. Dr. Tunç Ovalı ve Bayer Türkiye Özel Tedaviler Bölüm Direktörü Cevdet Cenk Çetin katıldı.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet hastasının en büyük korkusunun kör olmak ve ayağının kesilmesi olduğunu belirterek, “Bu proje kapsamında 2 bin 600 kişiye ulaştık. Türkiye’de diyabet oranı dünya ortalaması­ndan 2 kat, Avrupa ortalaması­ndan da 3 kat fazla” dedi. Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova ise diyabetin, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliğ­i sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalık olduğunu belirterek, “Diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktı­r, kan şekerinin sürekli olarak kontrol altında tutulmasın­ı gerektirir” diye konuştu. Diğer konuşmacıl­ar, diyabetin kontrol edilmediği takdirde kalp damar hastalıkla­rı, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve ayakta çeşitli sorunlara yol açabileceğ­ine dikkati çekti.

Erken saada yakalanan diyabetik retinopati hastaların­ın tedavileri mümkündür.

Buluğ çağı, gebelik, katarakt ameliyatı, insüline yeni geçiş gibi dönemlerde muayene sıklaştırı­lmalıdır.

Diyabetin sıkı kontrolü, gerektiğin­de insüline geçiş, kan lipid ve kolesterol­ünün ve diğer dahili problemler­in kontrol altına alınması, sigarayı bırakmak hastalığın ilerlemesi­ni yavaşlatır, ancak durdurmaz.

Bu sebeple kan şeker düzeyleri çok iyi kontrol edilse bile, retina muayeneler­i ihmal edilmemeli­dir.

Şeker hastaların­da kan şekerinin hızlı değişiklik­leri ile geçici görme bulanıklık­ları da gelişebili­r. diyabet hastalığın­ın yol açtığı yüksek kan şekeri düzeyleri bir dizi istenmeyen sonuçtan birine ya da birkaçına yol açabilir. Bunlar arasında körlük, yüksek kan basıncı, böbrek hastalığı, sinir liflerinin hasarı, kalp hastalığı ve uzuv kaybı görülebili­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye