Yeni Asya

AYM kararının arkasında

Anayasa Mahkemesi, Şahin Alpay için ikinci kez ihlâl kararı verdi. Daha önce verdiği ihlâl kararı alt mahkemeler­ce uygulanmay­an AYM, Alpay’ın yeniden başvurusu üzerine kararında direndi.

-

Aym’nİn kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Alpay ve Mehmet Altan hakkında 20 Mart’ta açıklaması beklenen kararından 4 gün önce duyuruldu.

ANAYASA Mahkemesi (AYM), yazar Şahin Alpay’ın tutukluluğ­una ilişkin 11 Ocak’ta verdiği hak ihlali kararının yerel mahkeme tarafından uygulanmam­ası üzerine kendisine yapılan ikinci başvuruyu karara bağladı. AYM, tutuklu gazeteci Alpay için ikinci kez ihlal kararı verdi. AYM, geçen 11 Ocak’ta yazarlar Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın tutukluluğ­una ilişkin hak ihlali kararı vererek tahliyeye hükmetmişt­i. Ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Aym’nin ‘hak ihlali’ kararına rağmen Alpay’ın tutukluluğ­unun devamına karar vermişti.

ERDOĞAN VE JAGLAND NE DEMİŞTİ?

1 Mart’ta toplanan AİHM, Altan ve Alpay’ın haklarının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, kararını gerekçesiy­le birlikte 20 Mart tarihinde açıklayaca­ğını duyurdu. Bunun üzerine hükümetin davaya bakışı değişti. 6 Mart’ta Yargıtay’ın kuruluş yıldönümü sempozyumu­nda konuşan Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, “Herkes gibi biz de mahkemeler­imizin kararların­a neticede uyuyoruz, uymaya da devam edeceğiz” mesajını verdi. Daha önce bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Genel Sekreteri horbjorn Jagland, AYM’YE bireysel başvuru hakkının çok önemli olduğunu belirterek, “AYM kararların­a saygı gösterilme­zse bu mahkemeye yapılan başvurular­ın tamamı doğrudan AİHM’YE gelir. AİHM, Aym’nin artık etkili bir iç hukuk yolu olmadığı sonucuna varırsa bu dosyalar hakkında karar verir” uyarısında bulundu.

MAHKEME ÜYELERİ ANLAŞAMADI

Jagland’ın açık uyarısının ardından Anayasa Mahkemesi, sürpriz bir şekilde Şahin Alpay’a ilişkin hak ihlalinin uygulanmam­ası olayını dün yapacağı toplantını­n gündemine aldı. “Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının uygulanmam­ası nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” başvurusun­u kabul eden AYM, bu yönde ihlal kararı verdi. Ancak mahkemenin üyelerinin, gerekçe konusunda anlaşamadı­ğı, bu nedenle müzakerele­re bugün devam edileceği öğrenildi.

Dün kararını açıklayan AYM, Alpay’ın tutukluluğ­unda ‘hak ihlali’ olduğunu hükmetti.

 ??  ?? ŞAHİN ALPAY
ŞAHİN ALPAY
 ??  ?? Anayasa Mahkemesi dün açıkladığı kararında, Alpay’ın tutukluluğ­unda ‘hak ihlâli’ olduğuna hükmetti.
Anayasa Mahkemesi dün açıkladığı kararında, Alpay’ın tutukluluğ­unda ‘hak ihlâli’ olduğuna hükmetti.
 ??  ?? Şahin Alpay
Şahin Alpay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye