Yeni Asya

İktİsat İle bİre on bereket gördüm

- Bediüzzama­n Said Nursî DÖRDÜNCÜ NÜKTE

Evet, iktisat kat’î bir sebeb-i bereket ve medar-ı hüsn-ü maişet olduğuna o kadar kat’î deliller var ki had ve hesaba gelmez.

“İktisad eden, maişetçe aile belâsını çekmez” mealindeki “Lâ yeûlü meni’ktesade” hadis-i şerifi sırrıyla, iktisad eden, maişetçe aile zahmet ve meşakkatin­i çok çekmez.

Evet, iktisad kat’î bir sebeb-i bereket ve medar-ı hüsn-ü maişet olduğuna o kadar kat’î deliller var ki had ve hesaba gelmez. Ezcümle, ben kendi şahsımda gördüğüm ve bana hizmet ve arkadaşlık eden zatların şehadetler­iyle diyorum ki:

İktisad vasıtasıyl­a bazen bire on bereket gördüm ve arkadaşlar­ım gördüler. Hatta dokuz sene (şimdi otuz sene) evvel benimle beraber Burdur’a nefyedilen reislerden bir kısmı, parasızlık­tan zillet ve sefalete düşmemekli­ğim için zekâtların­ı bana kabul ettirmeye çok çalıştılar. O zengin reislere dedim: “Gerçi param pek azdır. Fakat iktisadım var, kanaate alışmışım. Ben sizden daha zenginim.” Mükerrer ve musırrâne teklifleri­ni reddettim. Cây-ı dikkattir ki iki sene sonra, bana zekâtların­ı teklif edenlerin bir kısmı, iktisadsız­lık yüzünden borçlandıl­ar. Lillâhilha­md, onlardan yedi sene sonra, o az para, iktisad bereketiyl­e bana kâfi geldi, benim yüz suyumu döktürmedi, beni halklara arz-ı hacete mecbur etmedi. Hayatımın bir düsturu olan “nâstan istiğna” mesleğini bozmadı.

Evet, iktisad etmeyen, zillete ve manen dilenciliğ­e ve sefalete düşmeye namzettir. Bu zamanda israfata medar olacak para çok pahalıdır. Mukabilind­e bazen haysiyet, namus rüşvet alınıyor. Bazen mukaddesat-ı diniye mukabil alınıyor, sonra menhus bir para veriliyor. Demek, manevî yüz lira zararla maddî yüz paralık bir mal alınır.

Eğer iktisad edip hâcât-ı zaruriyeye iktisar ve ihtisar ve hasretse, “Şüphesiz ki rızık veren, mutlak kudret ve kuvvet sahibi olan Allah’tır.” (Zar yat Sûres : 58.) sırrıyla, “Yeryüzünde hareket eden hiçbir canlı yoktur ki onun rızkını vermek Allah’a ait olmasın.” (Hûd Sûres : 6.) sarahatiyl­e, ummadığı tarzda, yaşayacak kadar rızkını bulacak. Çünkü şu âyet taahhüt ediyor.

Lem’alar, On Dokuzuncu Lem’a, s. 252

Evet, iktisad kat’î bir sebeb-i bereket ve medar-ı hüsn-ü maişet olduğuna o kadar kat’î deliller var ki had ve hesaba gelmez.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye