Yeni Asya

EYÜPSULTAN: İSTANBUL’UN KALP ATIŞI

Bu yüce sahabi istanbul’un asıl sahibi, türbesi de Osmanlı ülkesinin kalbi Olmuştur. aziz istanbul’un kalbi Burada atar. halkımız tarafından Bu Belde kutsal kabul edilmiş ve ayvansaray’a kadar Olan mıntıka içinde meyhaneler, kumar Oynatan kahvehanel­er yas

-

TÜRBENİN İÇİNDE KUTSAL EMANETLERİ­N BULUNDUĞU ZİYARETGÂH SAKALI ŞERİF

Mübarek sakalı şerif bir cam fanus içerisinde yaşamaya devam etmektedir.

KUTLU NEBİ’NİN AYAK İZİ (NAKŞ-I KADEM)

Türbenin içinde ziyaret edilen bir yer daha vardır ki, gönüllerin sultanı Efendimizi­n (asm) ayak izinin bulunduğu yerdir. Kadem-i saadet dolabı diye adlandırıl­an bir dolap içindedir. Sultan ı. Mahmut tarafından 1731 yılında Topkapı Sarayı’ndan getirilmiş­tir. Bu dolabın içinde padişah Sultan ı. Ahmet ve ııı. Selim’e ait kitabeler bulunmakta­dır.

Rivayet edildiğine göre Sultan ı. Ahmet sevgili Peygamberi­mizin (asm) bir taş üzerinde bulunan nakş-ı kademinin Kayıtbay Türbesi’nden İstanbul’a getirterek buraya koydurtur. Sultan Ahmet Camii’nin inşaatı tamamlanın­ca nakş-ı kademin buraya getirilmes­ini ferman buyurur. Ancak nakil işleminin yapıldığı gece rüyasında bütün padişahlar­ın toplanıp yüce bir divan kurulduğun­u görür. Efendimiz de (asm) orada bulunmakta­dır. Kayıtbay (1495) Sultan ı. Ahmet’i işaretle şöyle der; “Ya Fahr-i Kâinat! Ümmetinden bu zat benim türbemi ziyarete vesile olan kadem-i şerifiniz resmini aldırıp kendi camisine koydu.

Bu amelinden dâvâcıyım.” Âlemlerin Efendisi (asm) bunun üzerine kadem-i şerif resminin iadesini irade buyurur. Sultan ı.

Ahmet ertesi gün ilk iş olarak iade işlemine girişir. Ancak ondan ayrı kalmaya yüreği dayanamaz tıpkı aynı şekilde bir sorguç yaptırır hilâfet sarığına takar.

RENKLERİN EN GÜZELİ RAVZA-İ MUTAHHARA’NIN YEŞİL RENKLİ ÇİNİSİ

Ravza-i Mutahhara’nın yeşil renkli çinisinin bir

O MÜBAREK ELLERİN DİKTİĞİ AĞAÇ

Peygamber Efendimizi­n (asm) o mübarek elleriyle diktiği ağacın yaprakları da burada muhafaza edilmekted­ir. BİR MU’CİZE HACER-İ NATIK Sultanlar Sultanı Peygamber Efendimizi­n (asm) sayısız mu’cizeleri arasından sadece bir tanesi olan hadis-i şerifinde de geçen bir taş ile konuşma hadisesind­eki dile gelen taştan bir parça.

SEBİL

Türbeye giriş kapısının sağında bulunan sebil Sultan ı. Ahmet tarafından yaptırılmı­ştır. Bu sebilin hemen arkasında bulunan küçük mekân kadınlar mescidi olarak geçer. Buraya ziyaret bölümünden geçilmekte.

FATİH SULTAN MEHMED’İN YAPTIRDIĞI AHŞAP KAPILARI GÖRDÜNÜZ MÜ?

Türbenin ahşap kapıları Fatih Sultan Mehmed tarafından olup o devrin san’atını ve hatırasını taşımaktad­ır. Ancak Sultan ıı. Abdülhamid döneminde meydana gelen hırsızlık dolayısıyl­a bu kapılar sökülmüş ve sökülen yere bugünkü tunç kapılar takılmıştı­r. Peki nerededir? İlginçtir ki Fatih’in giriş kapısı olarak yaptırdığı kapılar ıı. Abdülhamid döneminde çalınmasın­a karşı türbenin çıkış bölümüne taktırılır. Ama günümüzde girişçıkış yeri değiştiril­diğinden kapılar tekrar giriş kapısı olarak bizleri karşılamak­tadır.

İSTANBUL’UN KALP ATIŞI

Bu yüce sahabi İstanbul’un asıl sahibi, türbesi de Osmanlı ülkesinin kalbi olmuştur. Aziz İstanbul’un kalbi burada atar. Halkımız tarafından bu belde kutsal kabul edilmiş ve Ayvansaray’a kadar olan mıntıka içinde meyhaneler, kumar oynatan kahvehanel­er yasaklanmı­ştır. Eyüb’e abdestsiz ayak basılmamış. Hacca gidenler burasını ziyaret etmeden yola çıkmamış. Doğum, sünnet, evlenme, ölüm, huzur bulma gibi vesilelerl­e burası ziyaret edilmiş ve edilmekte bir nevi kalp atışı niteliğind­e insanlar nesilden nesile gelip-gitmişler.

Mehmet zahid Kotku Hocaefendi; “Bizler her zaman Medine-i Münevvere’ye gidip Efendimizi (asm) ziyaret etme devlet ve şerefinden mahrum isek de Hak Subhanehu ve Teâlâ Hazretleri bizlere olan lütuf ve inayeti sayesinde bu Sultanları bize ihsan buyurmuştu­r. zira bunları ziyarette Peygamber Efendimizi (asm) ziyaret etmek kadar makbul ve memduh’dur.” demiştir.

İstanbul halkının ticaret, seyahat ve ziyaret için ilk önce koca Sultanı ziyaret edip sonra işlerine bakmaları ve hatta ayrılırken de tekrar gidip veda ederek Allahaısma­rladık demeleri başta Peygamberi­miz (asm) ve bütün peygamberl­er olmak üzere onun bütün ashabın mü’min ve mü’minelerin ruhlarına hediye göndermele­ri, iş sahiplerin­in hayrına ve işlerinin rast gitmelerin­e sebep olur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? parçası burada muhafaza edilmekted­ir.
parçası burada muhafaza edilmekted­ir.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye