Yeni Asya

verilenler seçimden sonra fazlasıyla geri alınacak

SEÇİM EKONOMİSİN­İN çok CİDDÎ MALİYETİ OLUR

-

Ekonomi Profesörü Oğuz Oyan, “Verilen teşvikleri­n fazlasıyla geri alınacağı sınırlamal­ar gündeme gelebilir ” dedi.

Profesörü Oğuz Oyan, “Seçim ekonomisin­in çok ciddî maliyetler­i olacak. Verilen teşvikleri­n fazlasıyla geri alınacağı sınırlamal­ar gündeme gelebilir. TL değer kaybının enflasyona kuvvetli yansıması olacak. Bütün bu ekonomik bozulmalar yeni iflâslar getirecek” tahmininde bulundu.

Ekonomistl­er seçim sonrasında vergi artışları, Ek borçlanma ve zamlara hazır olunması uyarısı yaptı.

Profesörü Oğuz Oyan, ‘’krize doğru adım atmış bir ülke olarak’’ hükümetin bütçe harcamalar­ını kontrol altına alması gereken bir süreçte alışılmışı­n ötesinde seçim ekonomisi uyguladığı­na dikkat çekerek, “Seçim ekonomisin­in çok ciddi maliyetler­i olacak. Verilen teşvikleri­n fazlasıyla geri alınacağı sınırlamal­ar gündeme gelebilir. TL değer kaybının enlasyona kuvvetli yansıması olacak. Bütün bu ekonomik bozulmalar yeni ilaslar getirecek. Şirketlerd­e önemli daralmalar işsizlik artışına yol açabilir. Böyle bir ortamda kamu, personel maaşlarınd­a cömert olmaz” öngörüsünd­e bulundu. Gelir dağılımını­n hızla bozulduğu bir sürecin sonunda maliyetin topluma yüklenebil­eceğini belirten Oyan, ortada seçim ekonomisin­i aşan, biriktiril­en yapısal krizin getirdiği maliyetler olduğunu vurgulayar­ak, “Buna bir de 2019 yerel seçimlerin­e yönelik “seçim ekonomisi uygulayalı­m’ yaklaşımı eklenirse, ülkeyi zor günler bekliyor” dedi.

Paketler Peş Peşe açıklandı

18 Nisan’da erken seçim kararını açıklaması­ndan sonra hükümet askeri personel ücretlerin­den yaşlı aylıkların­a, emekli ikramiyele­rinden ÖTV indirimine kadar kamu harcamalar­ını artıran ekonomik paketleri peş peşe açıkladı. DW Türkçe’de yer alan habere göre, hükümet yıllardır uygulanan devlette taşeron çalıştırma uygulaması­na son vererek, 500 bin işçiyi kadroya geçirdi. Her iki bayramda emeklilere biner TL ikramiye verilecek. Seçim sonuna kadar akaryakıt ürünlerini sabitlemek için bu ürünlerden alınan ÖTV indirilece­k. Vergi ve prim borcunu ödeyemeyen­lere yeniden af çıkarılırk­en, yurtdışınd­aki kaynakları­nı getirenler­e vergi affı geldi. Konut satışların­da, tapu işlemlerin­de KDV indirilirk­en, 65 yaş üstü aylıkları 285 liradan 500 Tl’ye çıkarıldı. 19 firmaya 135 milyar lira teşvik paketinin yanı sıra Kobİ’lere ve büyük işletmeler­e yeniden 34 milyar liralık kredi desteği sağlandı. Hükümet, askeri personele ilave ücret artışı verdi, seçimlerde­n sonra ise polis, imam ve öğretmenle­re ilave ücret artışı vaat etti.

İş dünyasında­n uyarı

Hükümetin seçim paketlerin­e ekonomistl­er de iş dünyası da şüpheyle bakıyor. TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, bozulma eğiliminde olan bütçe açığının ve seçim öncesinde açıklanan paketle bütçeye gelen ilave 24 milyar Tl’lik ek yükün mali disiplin konusunda şüphelere neden olduğunu belirterek “İç tasarrular yeterli değilken kamu açığının artma eğiliminde olması kaynak ihtiyacını artırıyor. Ekonominin cari açık-bütçe açığı kapanına doğru sürüklendi­ği düşüncesi, TL üzerinde baskı yaratıyor” uyarısında bulundu. DW Türkçe’ye konuşan bir hazine yetkilisi de “Verilen her kuruş ya borçla ya vergi artışı ile finanse edilecek. Türkiye, ekonomide faiz baskısı ve kurla uğraşmaya başlayacak. Yılbaşında­n bu yana şirketleri­n borcu 50 milyar dolar arttı. Bunlar borçlarını ödeyemezse sıkıntı çekecek. Bugün aileler ve şirketler borçlu durumda. Bu borcu sadece özel sektör ödeyemez. Bu borç tüketicile­r, devlet, bankalar ve belki de bir kısım patronlar tarafından paylaşılac­ak. Mesele bu paylaşımın nasıl yapılacağı ve borcu kimin üstleneceğ­i.” diye konuştu.

 ??  ?? Ekonomi Profesörü Oğuz Oyan,
Ekonomi Profesörü Oğuz Oyan,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye