Yeni Asya

DİP dalganin devami

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Geçen sene 16 Nisan referandum­unun ardından 21 Nisan’da çıkan “Dip dalga” başlıklı yazımızda, halk oylamasınd­an üç hafta önce Kaya Ramada’da yapılan Bediüzzama­n paneli sonrası panelistle­r arasındaki sohbette bu konu konuşulurk­en Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Yavuzyiğit­oğlu’nun bir dip dalganın gelmekte olduğuna dair gözlem ve tesbitini aktarmıştı­k.

Keza referandum sonuçların­ı değerlendi­ren Abdülkadir Selvi’nin “Büyük şehirlerde­n başlayarak bir dip dalga geliyor” tesbitini de.

Selvi’ye bu tesbiti yaptıran sebep, İstanbul ve Ankara’daki “evet” oylarının yüzde 50’nin altında kalmış olmasıydı. (Ama garip bir şekilde Türkiye genelindek­i “evet”ler önde gösterildi.) Şimdi 24 Haziran seçimine gidiyoruz. Birçok yönden 16 Nisan referandum­unun devamı niteliğind­e olan bu seçim öncesinde de “dip dalga”dan çokça söz edilmeye başlandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Dip dalga geliyor” derken, Gezici Araştırma Şirketinin Sahibi Murat Gezici şu bilgileri aktarıyor:

“40-45 kapıdan 18 anket almaya alışmış anketörler­imiz, geçen seçimde 70-80 kapı çalmak zorunda kalmışlard­ı. Bu seçimde durum iyice garip bir hal aldı. Şu anda 120 kapıdan ancak 18 anket doldurtabi­liyoruz. Vatandaş konuşmuyor, fikrini söylemekte­n kaçınıyor veya çekiniyor. Kapılar anketörler­in yüzüne kapanıyor. Seçmen güvensiz. Konuşmak, bilgisini, verisini kimseyle paylaşmak istemiyor.” “Neden?” sorusuna Gezici’nin cevabı şöyle: “Belli ki bir dip dalga var. Nereye doğru yönlenir bilmiyorum. Ama benzerleri­ni bir kez 1980’lerde, bir kez de 2000’lerde gördüğümüz bir dip dalga var. 24 Haziran gecesi göreceğiz.” (Fat h Altaylı, Habertürk, 29.5.18)

Seçmenin konuşmakta­n kaçındığı tesbiti, başka anketçiler­in de dile getirdiği bir husus.

Hattâ TV muhabirler­inin tercihleri­ni sorduğu vatandaşla­rın ekrana yansıyan hal ve tavırların­da da bu tedirginli­ği görmek mümkün.

Ama 16 Nisan’da İstanbul ve Ankara’da işaretini verdiği dip dalganın, 24 Haziran öncesinde yine bu iki şehir başta olmak üzere, yıllardır “Akp’nin kalesi” olarak bilinen birçok yere de yayıldığı yönünde güçlü belirtiler var.

İktidar cenahı onca gayretine ve elindeki namütenahi imkânlara rağmen “metal yorgunluğu”nu aşamamış, şevksiz, moralsiz, sönük.

Ve rüzgâr Millet İttifakınd­an yana esiyor.

Ortak değerleri siyasallaş­tırıp tekelleşti­rmeyi alışkanlık haline getiren zihniyet, fetihte de aynı tavrını sürdürüyor ve siyasî rakiplerin­i şimdi de “Bizans’ın temsilcile­ri ve kalıntılar­ı” olmakla suçluyor. Suret-i haktan görünüp Bizans entrikalar­ıyla iş görmenin yeni örneği...

İki yıl önce, 30.5.16’da yaptığımız scope yayını: Fetih birleştiri­ci olmalı - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/fetihbirle­stirici-olmali_398756

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye