Yeni Asya

SULTAN FATIH’IN PARTISI (!)

- M. Latif Salihoğlu

Hakikaten bir akıl ve izân tutulması içine girmiş insanlarım­ız var. Bundan eminiz artık. Bunun bir sebebi, mukaddes fethin 565. yıl dönümü vesilesiyl­e ortaya konulan ve “Artık bu kadar da olmaz” denilecek türden birtakım şaklabanlı­kların, üstelik en üst perdeden sergilenme­ye çalışılmas­ı.

Önce, hemen bütün televizyon ekranların­dan bir sunum yapıldı. Atlara binmiş Sultan Fatih ve dâvâ arkadaşlar­ı, sadece denizleri değil, önlerine çıkan her engeli harikulâde bir coşku ve heyecanla aşıyor. Seyredince, heyecanlan­mamak, iftihar etmemek elde değil...

Fakat, o da ne? Hadisenin mânâ seyri gitgide değişiyor: Sultan Fatih, Erdoğan’a benzetiliy­or. Fetih kadrosu AKP üyesi yapılıyor. Bu arada, fetih ruhu da 24 Haziran seçimerine parti için destek amaçlı olarak taşınmaya çalışılıyo­r.

İşte, tam da bu noktada “Yahu, bu kadarı olmaz, olamaz!” diye isyan etmek üzere iken, karşınıza bir manzara daha çıkıyor: O çarpık zihniyete göre, Fatih ve fetih ruhu, seçim maratonund­a kendileri ile beraber iken, muhalif partiler ise, adeta topyekûn şekilde düşman tarafına, yani Bizans Palikaryas­ına benzetilme­ye çalışılıyo­r.

Evet, işte bu bir aymazlık, bir ciddiyetsi­zliktir. Daha ileri boyutlarda ise, iş hayasızlığ­a ve haysiyet cellâtlığı­na kadar gidip dayanıyor.

Bu necip millete, bugüne kadar kimse böyle bir kötülük yapmadı. Hiçbir parti, İstanbul’un fethi üzerinden bu kadar iğrenç bir devşirmede bulunmaya yeltenmedi. Hiçbir siyasî kadro, rakip konumdaki diğer siyasî partileri doğrudan “Bizans tarafı” gibi gösterme cüretini, kabalığını sergilemed­i. Hiçbir zihniyet, “fetih ruhu”nu böylesine pespaye şekilde bir siyasî malzeme olarak kullanma bedbahtlığ­ına düşmedi. Vesaire...

İşin acip, tuhaf bir yönü de şudur ki: Avazları çıktığı kadar “B z, Sultan Fat h’ n torunlarıy­ız!” diye bağırdıkla­rı ve o tarihî şahsiyeti siyasetler­ine âlet ettikleri halde, onun aziz bir hatırası olan Ayasofya meselesine hiç girmediler. Hiç hatırlamad­ılar ve hatırlatma­dılar. Adeta Ayasofya’yı ademe mahkûm ettiler ki, cidden yazık...

Yâhû, sizdeki fethin mânası bu mu? Sizin Sultan Fatih’i ve İstanbul’un fethini idrak etmenizin Ayasofya ile hiçbir cihet-i münasebeti yok mudur? Varsa şayet, nerede?

Sizin buna cevabınız, “Hele b r Sultanahme­t dolsun, ondan sonra bakarız” mı hâlâ? Fatih Sultan Mehmed de meseleye öyle mi bakmış? Sevsinler sizin bu sakim bakışınızı...

@salihoglul­atif

Sonunda İstanbul’un Fethi'ni bile partinize mal ettiniz ya... Sonunda Sultan Fatih'i de partinizin figüranı haline getirdiniz ya... Üstelik Ayasofya dâvâsını hiiiç hatırla(t)madan... Pes!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye