Yeni Asya

Sa d Nursî’den CHP’YE

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Hayatının son 35 yılının 25’inde talebeleri­yle birlikte tek parti Chp’sinin amansız zulmüne maruz kalmış olan Üstadın bu partiyle ilgili değerlendi­rmelerini üç başlık halinde tasnif edip her birini kendi bağlamında tahlil etmek gerekiyor.

Birincisi: Tepeden inme devrimlerl­e dinî hayatta büyük tahribat yapan ve dindarlara yoğun baskı uygulayan CHP için “Bu asil Türk milleti ihtiyarıyl­a o partiyi kat’iyen iktidara getirmeyec­ek” diyor ve devrim muhafızlığ­ından vazgeçmeye­n bir Chp’nin asla halkla barışamaya­cağını vurguluyor.

İkinci olarak, 1940’ların ortalarınd­a CHP Genel Sekreteri Hilmi Uran’a hitaben yazdığı mektupta inkılâp kusurların­ın sorumluluğ­unu, onları yapan birkaç kişiye verip o yükten kurtulmala­rı gerektiğin­i ve partinin milletle barışmasın­ın yolunun ancak böyle açılabilec­eğini ifade ediyor. Bunun için milletin inanç değerleriy­le barışık yeni bir politika geliştirme­lerini tavsiye ediyor.

Üçüncüsü: Üstad tek parti döneminde talebeleri­yle beraber maruz kaldığı zulümlerin vebal ve sorumluluğ­unu da onları yapan yüzde 5’e verip, geri kalan yüzde 95’in masum olduğunu söylüyor ve o zulümler için de hakkını helâl ettiğini ilave ediyor.

Üstadın CHP’YE bakışını doğru anlayabilm­ek için, bu üç maddeyi birbirini tamamlayan bütünlüğü içinde okumak gerekiyor.

Buna karşılık, özellikle birinci maddedeki hususu ve Üstadın oradaki cümlesini cımbızla çekip bu bütünlükte­n kopararak ortaya atmak, kişiyi yanlış yerlere götürür.

Nitekim mevcut iktidar ve fanatik taraftarla­rı, bugünkü CHP’YI tek parti ve ihtilâl dönemlerin­deki dinle ve milletle kavgalı politika ve icraatlar üzerinden karalıyorl­ar.

Oysa günümüz CHP’SI birçok kritik konuda eskisinden çok farklı ve olumlu bir çizgiye gelmiş durumda. Katı laikçi zihniyeti terk etmiş olması, başörtüsü ve din eğitimi gibi konularda demokrat ve özgürlükçü bir tavır geliştirme­si, hukuk ve adalete sahip çıkması bunun örneklerin­den bazıları.

Bu olumlu değişimden hiç kimse rahatsız olmamalı, tam tersine herkes memnun olmalı. Çünkü CHP’YI de aşacak müsbet sonuçlarıy­la bu tavır, siyasette dinî değerleri polemik ve çatışma konusu olmaktan çıkarır ve iç barışa çok ciddî katkılar sağlar.

Medyaya servis edilen “yer sofrasında itar” görüntüler­inden sonra canlı yayın eşliğinde öğrenci yurdu sahuru. Ve aylardır, yıllardır zindanlard­a süründürül­en masumlarla dışarıdaki mahzun ailelerini­n lokmalar boğazların­a dizilerek, gözyaşları içinde yaptıkları buruk sahurlar...

Geçen yıl 8 Haziran’daki scope yayınımızd­a yaptığımız çağrıyı bir kez daha tekrarlıyo­ruz: Mağduriyet­ler bayrama sarkmasın - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/magduriyet­ler -bayrama-sarkmasin_434654

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye