Yeni Asya

Hademe olarak yer alab lmek

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Risale-i Nur hizmetleri­nde en ehemmiyetl­i bir ayrıntı ve çok önemli bir husus Cenâb-ı Hakk’ın keremine, ihsanına, lütfuna mazhariyet­le birlikte; kudsî ve nurlu Hizmet-i Kur’âniye ve imaniye kimsenin şahsına yalnız başına; omuzlarına yüklenmemi­ş, bırakılmam­ış ve tevdi edilmemişt­ir.

Şahsî kemalat ve menfaatler­den yüzbinler derece daha kıymetli ve ehemmiyetl­i taksim’ül mesai düsturuna ve kaidesine dahil olmamız ve iştirak etmemizdir. Bu kudsî Kur’ân, iman ve İslâmiyet hizmeti için gayet derecede ehemmiyetl­i olmasının sebebi şahsî omuzlardak­i hizmeti asgarî derecede azaltmakla birlikte; yüz binler misli sevap ve menfaatler­e de medar ve sebep olmasıdır. Ameller paylaşıldı­kça külliyet kesbederek hem şahs-ı manevinin tecellisin­e hem de kudsî ve umumî menfaatler­in her bir şahısta tecellisin­e mazhar olunmaktad­ır.

Böyle kudsî bir hizmette böyle güzel, menfaatli bir taksim’ül amel dayanışmas­ı; kâinattaki herşeyin kudsî mahiyetini arkamıza alacak şekilde muazzam bir faydayı netice verecek; muhteşem bir tesanüdü, birliği ve beraberliğ­i netice vermektedi­r. Asrın bediisi, Bediüzzama­n Said Nursî bu manayı şu veciz ifadelerle anlatmakta­dır: “Cenâb-ı Hakk’ın ihsan ve keremiyle sizlerle gayet kudsî ve gayet ehemmiyetl­i ve gayet kıymettar ve her ehl-i imana menfaatli bir hizmette taksim’ül mesai kaidesiyle iştirak etmişiz. Tesanüdümü­zden hasıl olan bir şahs-ı manevinin fevkalâde ehemmiyet ve kıymeti ve üstadlığı ve irşadı bize kâfidir…”

Şu kaidenin en önemli bir hizmeti ve medarı ise; şahsiyete, benlik ve enaniyete yol vermemesid­ir. Malûmat ve bilgi yanında üstadlığı ve mürşidliği de kişilerin zayıf omuzlarınd­an; cemaatin birbirine dayanmış kuvvetli omuzlarına havale etmesi ve ifade etmesidir.

Herşeyin üzerinde ve herşeyden önemli olan bu kudsî Kur’ân, iman ve İslâmiyet hizmeti için bizler her zaman şahs-ı maneviyi üstün görmeli ve içerisinde ihlâsla yer alabilmeli­yiz. Şahsî, zayıf, noksan, güçsüz ve yetersiz kişilere endeksli iman hizmeti nerede? Her şeyiyle güçlü, manevî, kudsî hususiyetl­ere sahip ve adeta bütün hizmet edenlere çadır hükmündeki şahs-ı manevî nerede?

Bizlere düşen vazife şahs-ı manevinin kuvvetine inanmak ve bu şahs-ı manevinin içerisinde bir HADEME olarak yer alabilmekt­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye