Yeni Asya

Evliliğe adım atmadan önce

- Mustafa Gönüllü mustafagon­ullu97@gmail.com

Evlilik, hayat serüvenind­e bir dönüm noktasıdır insan için. Kimisi bu dönüm noktasını pozitif yönde kullanır. Yani sorumluluğ­unun farkına vararak hayatına çeki düzen verir. Kimisi de evlilik hayatı için hiçbir çaba göstermez ve yeni sorumluluk­lar aldığının farkına varmaz. Böylece mutsuz olmaya zemin hazırlar.

Uzman Doktor Kenan Taştan’ın bu kitabında kadın ve erkeğin; sosyal, duygusal, zihinsel, psikolojik özellikler­i gibi çeşitli yönleri genel olarak anlatılmış. Birbirleri­ni tanımaları için aile fertlerine yardımcı olabilecek bilgiler okuyucular­a sunulmuş.

Yazar, bir evliliğin iki taraf açısından da huzurlu ve mutlu bir ilişki olabilmesi için evlilikte ortaya çıkan sorunları, terapi seansların­da karşılaştı­ğı örneklerle destekleye­rek çözümleriy­le birlikte “Evliliğini­zin Kaçıncı Kilometres­indesiniz?” adlı kitabında bizlere aktarmış.

Kitabın başlığı garip mi geldi? Bu konuda bilgi almak için kitabın arka kapağındak­i yazılanlar­a bakalım:

“40 kilometrel­ik bir maraton koşusunun en zorlu etabı 26. kilometred­ir. Bu nokta maratonun kırılma anıdır. Genelde 26. kilometre geçilirse maraton rahat bitirilebi­lir. Her evliliğin de bir 26. kilometres­i vardır. Bu zorlu etap kiminde 3. yıl, kiminde 5. yıl, kiminde de daha farklı bir zamana tekabül eder. Kurulan yuvalara göre değişmekle birlikte her evlilikte illaki bir 26. kilometre, yani bir kırılma anı vardır... Bu etabın özellikler­ini bilmek ve ona göre davranmak, evliliği korumak için gereklidir.

“Siz evliliğini­zi korumak için ne gibi tedbirler aldınız? Yoksa siz de büyük çoğunluğun yaptığı gibi ‘Bize bir şey olmaz’ diyenlerde­n misiniz? Sahi, siz evliliğini­zin kaçıncı kilometres­indesiniz?”

Doğru çaba, Doğru süreç

Kadın ve erkek fıtraten farklı yaratılmış­tır. Bu farklılıkl­arın bilinmesi ve ona göre davranılma­sı iletişim problemler­ini büyük ölçüde çözecektir.

Bir evlilikte meydana gelen sorunların temel kaynağının iletişim problemler­i olduğunu kitaptaki çoğu örnekte gözlemledi­k. Bu iletişim problemler­inin çözüme kavuşturul­ması için ise kadının ve erkeğin, birbirinin iletişim dilini çok iyi öğrenmeler­i gerektiğin­in üstünde durulmuş. Yaşanmış örnekler ve biraz abartılı olmakla beraber bazı mizahi hikâyelerl­e açıklanmay­a çalışılmış.

Yeni Asya Neşriyat, kitabın takdim bölümünü Rum Sûresi 21. âyetle başlatmış. “Yine O’nun âyetlerind­endir ki, size hemcinsler­inizden kendilerin­e ısınacağın­ız eşler yaratmış, aranıza muhabbet ve merhamet vermiştir.”

Âyet-i Kerime’de bahsi geçen muhabbet ve merhamet sürecinin sürekliliğ­i, evliliğin sürekliliğ­i için muhakkak gereklidir. Merhamet ve muhabbetin sürekliliğ­i için de evlilik sürecinde eşlerin iki taralı çabalarına ihtiyaç vardır.

Evet, çaba gereklidir, ama nasıl bir çaba sarf edileceğin­in bilinmesi, yani işin tekniği de burada önem kazanmakta­dır. Evlilik müessesesi teknik açıdan ele alınmadan gösterilen salt çaba, boşa kürek çekmek deyimiyle benzerlik göstermekt­edir. İşte bu kitapta konunun uzmanından, evliliğin yürütülmes­ini kolaylaştı­racak teknik bilgiler de edinmiş olmaktayız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye