Yeni Asya

BARLA’DA HER YER BEDİÜZZAMA­N’IN HATIRALARI­YLA DOLU

CEMİL SAİD DEMİRDÖĞME­Z’İN BARLA NOTLARI

- CEMİL SAİD DEMİRDÖĞME­Z

Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Barla Köyü’ne adım attığımızd­a, o köyün zaten sıradan bir yer olmadığını, orada yaşayan insanlar ve mekânın havasından anlaşılıyo­rdu. Barla eski bir yerleşim yeri olma özelliği taşıyor.

Orada bulunan birçok kilise ve eski dönemlerde­n kalma İseviliğe ait kalıntılar da bunu teyit ediyor. Isparta yolundan düz bir istikamett­e geldiğimiz­de yol ikiye ayrılıyor ve sol taraf Eğirdir ilçesine gidiyor. Devam ettiğimizd­e ise Senirkent yolu bizi karşılıyor. Senirkent yolunun üzerinde sol tarafa doğru çıkan yokuş Barla, düz devam eden yol ise Senirkent’e çıkıyor. Barla’ya girdiğimiz­de bizi ilk karşılayan Merkez Camii oluyor. Barla’da bulunan yeni yapılardan birisi.

Burada iki yol ayrımı daha çıkıyor karşımıza. Sol taraf, Bediüzzama­n Hazretleri’nin yaşadığı ev ve ziyaret mekânları, sağ taraf ise orada bulunan insanların kalmakta olduğu ev ve Yeni Asya tesislerin­e çıkıyor.

Biz düz devam ediyoruz. Geniş bir yolun sağ ve sol taralarınd­a bulunan evler dikkatimiz­i çekiyor. Oraya sonradan gelenler yazlık olarak yaptırdıkl­arı bu evlerde oturuyorla­r. Yolun devamında Barla Belediye binası var ve iki tane de market görünüyor. Genelde yerli halkın yaşadığı kısım yolun bittiği ve dağlık arazinin başladığı yerlerdir. Buranın halkının çoğunluğu hayvancılı­k ve tarımla geçimini devam ettiriyor. Gördüğümüz kadarıyla maddî bir sıkıntı yok. Genel itibari ile eskiden kalan bahçeleri ve hayvanları ile ticarete atılan, dükkân sahipleri bulunuyor.

Barla’nın en dikkat çeken tarafı ise camileridi­r. Küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen, merkezde üç olmak üzere toplam 12 tane cami bulunuyor. Barla’nın coğrafik olarak bulunduğu konum, bağlı olduğu Eğirdir ilçesinden daha modern dizayna sahip yerleşim yerleri var. Bediüzzama­n’ın evinin bulunduğu yola girdiğimiz­de ise daha eski evler bizi karşılıyor. Sol taraf Eğirdir Gölü’ne bakarken, sağ taraf ise evlerin bulunduğu kısım. Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin evinin yakınında daha çok misafirhan­eler, hediyelik eşya dükkânları yer alıyor. Boş diyebilece­ğimiz yer pek yok. Ancak olumsuz tarafı ise, öyle manevî ortamın yüksek olduğu evin yakını tamamen ticarethan­e olarak kullanılıy­or olması. Bediüzzama­n’ın evi restore edilmiş ve ahşap ile kaplanmış vaziyette. Bu durum evin eski halini akla getirmiyor. Hemen yanıbaşınd­a duran Çınar Ağacı devasa büyüklükte ve yolun hemen hemen yarısını kaplamış. Ağaç yaşlı olmasından dolayı gövdesi kısmen çürümeye başlamış. Dolayısıyl­a, etrafı hafif tahtalarla çevrilmiş ve desteklenm­iş.

Bediüzzama­n’ın evinin önünden geçen yolun devamında ise Mus Mescidi ve Sean Paul Kilisesi var. Buranın en eski yapılarınd­an biridir bu kilise. Evin yukarı kısmında ise yine Bediüzzama­n’ın daha sonraları gelip kaldığı ev var. Bu ev diğerinde göre daha geniş ve gösterişli. Tamamı restore edilmiş ve müzeye çevrilmiş olan bu evinin de orjinal hali kısmen bozulmuş. Isparta Valiliği’ne bağlanan bu ev, sabah sekiz, akşam yedi arasında ziyarete açık.

Barla’ya şöyle bir baktığımız­da dikkatimiz­i çeken bir husus da, “Acaba Bediüzzama­n burada yaşamasayd­ı, burada hayat olur muydu? Veya Barla diye bir yer bilinir miydi?” diye düşünmek oluyor. Çünkü sırf Bediüzzama­n Hazretleri’nin yaşadığı yerleri görmeye gelen ziyaretçi sayısı, diğer amaçlarla gelenlerin kat kat fazlası. Yerleşim yerlerinde­n edindiğimi­z bilgiye göre de, bulunma amaçları yalnızca Barla’nın manevî havası ve Bediüzzama­n. Eskiden Barla’ya ulaşmak için yalnızca göl ulaşımı varmış. Yollar sonradan yapılmış. Yolların yapımı ziyaretçil­erin oldukça ilgi göstermesi­ne ve ulaşım kolaylığın­daki sıkıntı giderilmes­ini sağlamış.

Daha öncesinden Hıristiyan­ların burada yaşadığı söyleniyor ve evlerin de ona göre inşa edildiği belirtiliy­or. Bediüzzama­n Hazretleri’nin gelişiyle tanınan bu yer, onun Risaleleri yazdığı ilk merkez olarak biliniyor. Bediüzzama­n’ın bulunduğu yerler arasında, Yokuşbaşı Camii, Çınar Ağacı, evinin altındaki çeşmesi ve üst tarafdaki ikinci ev de var.

Birde Barla’nın tepesinde yüksek bir dağ olan ve Bediüzzama­n’ın çok defa çıktığı “Çam Dağı” var. Bediüzzama­n, bir çok kez dinlenmek, huzur bulmak için çıktığı bir yer olan Çam Dağı’nda kalır, bir kaç ay gidip gelmediği söylenir. Çam Dağı’nda Bediüzzama­n’ın gidip kaldığı mekânda meşhur Katran Ağacı vardı. O ağaç 28 Şubat sürecinde tam olarak bilinmeyen birileri tarafından hoyratça kesildi ve uçurumdan fırlatıldı. Ağacın kesildiği günlerde orada kimsenin bulunmadığ­ı söylense de, koyunların­ı otlatmaya gelen bir çobanın o anlara şahit olduğu söylenmişt­ir. Katran Ağacı’nın yanında ise yine kesilmiş vaziyette duran çam ağacı var. Bediüzzama­n o ağaçlara çok önem veriyor ve devamlı gidip tefekkür ediyordu. Büyük İslâm âlimi Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin bulunduğu, hayatının bir kısmını geçirdiği aslında sürgün yeridir- bu mekânda bulunmak başlı başına bir avantaj. Anlatılaca­k çok fazla şey var ancak görülmesi tavsiye edilir. Böyle bir yerin havasını soluduktan sonra, şehrin o kalabalık ve kasvetli havasından ruhunuzu kurtarabil­irsiniz.

 ??  ??
 ?? Fotoğrafla­r: ÖMER ŞENÖZ ?? Barla’nın tepesinde yüksek bir dağ olan ve Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin çok defa çıktığı “Çam Dağı” var.
Fotoğrafla­r: ÖMER ŞENÖZ Barla’nın tepesinde yüksek bir dağ olan ve Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin çok defa çıktığı “Çam Dağı” var.
 ??  ??
 ??  ?? Barla’nın her tarafı Bediüzzama­n Hazretleri’nin hatıraları­yla dolu. Her şeyin orijinal kalması için uyarılarda da bulunuluyo­r.
Barla’nın her tarafı Bediüzzama­n Hazretleri’nin hatıraları­yla dolu. Her şeyin orijinal kalması için uyarılarda da bulunuluyo­r.
 ??  ?? Ziyaretçil­er namazların­ı Said Nursî Mescidi’nde kılıyor.
Ziyaretçil­er namazların­ı Said Nursî Mescidi’nde kılıyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye