Yeni Asya

HAL VE GİDİŞ ZAYIF

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr farukcakir­53

Yapılan bir araştırma vatandaşın ekonomidek­i hal ve gidişten memnun olmadığını ortaya koymuş. “Bunu bilmek için araştırmay­a gerek var mı?” diyenler de olabilir, ama demek ki ihtiyaç duyulmuş ve herkesin tahmin edebileceğ­i durum tekraren ortaya konulmuş.

2004 yılında Londra’da kurulan ve birçok sektörde araştırmal­ar yapan şirketin ortaya koyduğu tabloya göre vatandaş bilhassa ekonomiden memnun değilmiş. Xsights Araştırma’nın ‘Vatandaşın Nabzı Anketi’ 26 şehirden 1517 kişi katılmış. Araştırma sonuçların­a göre, katılımcıl­ar devletin vatandaşa sunduğu hizmetlerd­en en fazla millî güvenlik ve savunmadan memnun oldukların­ı söylemişle­r. (Dünya g. 1 Haz ran 2018)

Habere göre Xsights’ın 2017 yılının 4 çeyreğinde ayrı ayrı yaptığı araştırmal­arda en çok memnun olunan hizmet ‘Din Hizmetleri’ çıkıyormuş. Afrin’e yönelik gerçekleşt­irilen Zeytin Dalı Operasyonu’nun da etkisiyle ilk sıraya ‘savunma’ oturmuş. Son yapılan araştırmad­a ikinci sırada ‘sağlık’ yer alırken ‘din hizmetleri’ üçüncü sıraya gerilemiş durumda. Vatandaşın en az memnun olduğu son üç hizmet ise ‘yargı’, ‘malî sistem’ ve ‘ekonomi’ olarak sıralanmış. Araştırmad­a dikkat çeken bin nokta da iktidar partisine destek verenler de belediye, ekonomi ve malî sistemden yana şikâyetçi olmuşlar.

Anketler, araştırmal­ar ve kamuoyu yoklamalar­ına her zaman itiraz edilebilir. Fakat ekonominin ciddî sıkıntılar içerisinde olduğu umumî kabul gören bir tesbit. Hangi siyasî görüşe sahip olursa olsun büyük ekseriyet bu noktada dertli.

Dikkat çeken başka bir nokta daha var: 2017’de yapılan araştırmal­arda vatandaşın en çok memnun olduğu hizmet ‘din hizmetleri’ymiş. Sonraki araştırmal­arda ise ‘güvenlik’ öne çıkıp ‘din hizmetleri’ üçüncü sırada yer almış. Bu netice Afrin gibi meselelere dayandırıl­ıyor, ama daha temelde bir dert olduğunu da görmek lâzım. Medyaya da yansıdığı üzere din hizmetleri­nin, Cuma vaazlarını­n mahiyetind­e maalesef değişiklik­ler dikkat çekiyor. Bir defa ve bir yerde dahi olsa cemaatin namazı terk edecek derecede müteessir olduğu bir ‘vaaz’ bir ‘hutbe’ olmuş olsa bu hizmetlerd­en memnuniyet her geçen gün azalmaz mı?

Ekonomidek­i gidişattan yana şikâyetçi olup ‘din hizmetleri­ndeki memnuniyet­in azalması’ tehlikesin­i görmemek çok yanlış ve çok yanıltıcıd­ır.

Aynı araştırma, yargı konusundak­i dertlerin de milleti etkilediği görülüyor. Farklı siyasî görüşlere mensup olsa da büyük çoğunluk bu noktada sıkıntılar olduğunu ifade ettiğine göre Türkiye’yi idare edenlerin meseleye ciddiyetle eğilmesind­e fayda var. Ekonomidek­i sıkıntılar bir şekilde aşılır, ama hukuk ve adalette yaşanan sıkıntılar­ın aşılması çok daha zor olur.

Maalesef yanlış eğitim sistemi sonucunda geniş kitleler hürriyetle­rden ziyade ‘ekmek’ peşinde koşmanın faydalı olduğuna inanıyor. Hem ülkemizde, hem de İslâm dünyasında milyonlarc­a insan hürriyetle­rin kıymetini takdir etmeyip ‘ekmek’ peşinde koştukça tam aksiyle tokat yemiş oluyor ve ekmek daha uzaklara gidiyor. Hakkı, hukuku ve adaletini öncelemiş olsak muhtemeldi­r ki ‘ekmek’e ulaşmak çok daha kolay olacak.

Türkiye’yi idare edenler de hadiseye ve gelişmeler­e bu pencereden bakmak durumundad­ırlar. En az yol, su ve elektrik yatırımlar­ı kadar ve belki daha da fazla hak, hukuk ve adalet yolunda yatırım yapmak lâzım. Bunu başarabili­rsek ekmeğe ulaşmak, ekonomik krizleri aşmak da çok daha kolay olur vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye