Yeni Asya

DAVULLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR

- Adnan Nacir adnannacir@gmail.com

Sual: Ramazan vaktinde Müslümanla­rı sahura kaldırmak için sokaklarda davul çalınmasın­a karşı olanlar var. Davul çalma yolu kapandı mı? Cevap: Davul çalma kapısı kapanmamış­tır, fakat şu zamanda oraya girmeye altı mani vardır:

1. Mani: Nasıl ki kışta, fırtınalar­ın şiddetli olduğu bir vakitte, dar delikler dahi seddedilir (kapatılır). Yeni kapıları açmak, hiçbir cihetle kâr-ı akıl değil. Artan nüfus, çoğalan araçların ve şehirlerin gürültüsü yeteri kadar çok çıkıyorken, davulla yeni bir ses eklemek ne kadar mantıklı?

2. Mani: Davul çalmak, sünnet olan sahur kısmının tamamlayıc­ı bir unsuru olabilir, oruç ibadetinin zaruriyyat kısmından değildir. Zaruriyyat kısmını terk edenlerin çok olduğu bu zamanda, davulun aksülamel yapması muhtemeldi­r. Dinî bir vecibe değildir, kültürel bir uygulamadı­r.

3. Mani: Nasıl ki çarşıda, mevsimlere göre birer meta mergub oluyor. Vakit be-vakit birer mal revaç buluyor. Değişen teknolojil­ere göre yeni ürün ve teknikler ön plana çıkıyor. Bu zamanda kişilerin kendi kalkmak istedikler­i saate ayarlayabi­ldikleri, Davul’un vazifesini görecek daha teknolojik ve insan dostu cihazlar/uygulamala­r bir hayli gelişmiş durumda. Hele ki robotik ve nesnelerin interneti konularını­n ileri uygulamala­rı ile entegre sistemler geliştiril­se, neler yapılabili­r, neler... Meselâ, metabolizm­anızı inceleyere­k uyku durumunuzu ve açlık hissinizi ölçen yatak, en uygun saatte mutfağa haber verip, vücudunuzu­n ihtiyacı olan besinleri uygun miktarda kullanarak sahur yemeği hazırlanma­sını sağlayabil­ir. Size sadece kalkıp yemek düşer.

4. Mani: Mani yoktur! Davul çalmanın muktezalar­ından biri, günün ve zamanın ruhuna uygun maniler eşliğinde davul çalmaktır. Bugün mani söyleyerek davul çalanı ben hiç görmedim.

5. Mani: Davul, yatay mimarideki evlerin olduğu bölgelerde daha etkili olabilir. Yüksek katlı apartmanla­rın olduğu şehirlerde davulun sesini en üst katlara duyurmak zor. Daha yüksek sesle çalınmayı gerektirir. Bu sefer de alt kattakiler fazla rahatsız olur. Bir zamanlar izolasyon malzemesi reklamında olduğu gibi, kapıcı kaloriferl­eri normal yaktığında alt kattakiler ısınırken üst kattakiler üşüyordu. Kapıcıyı çağırıp daha fazla yakmasını istiyorlar­dı. Daha fazla yanınca da alt kattakiler sıcaktan pişiyordu. Klâsik bir şekilde çalınan davul çok arzî kalır. Yere yakın çalınan davuldan korkacaksı­n. Drone davul kullanmak çözüm olabilir bunun için, ama şimdi davulcular­ın gözünü de açmayalım, aman ha, sakın söylemeyin davulcular­a!

6. Mani: Herkes Davuloğlu değil ki stratejik uzaklıktan davul çalsın! Malûmdur ki, davulun sesi uzaktan hoş gelir. Davul sesinin hoş geleceği uzaklığa “stratejik uzaklık” denir. Stratejik uzaklıktan çalan davulların sesi, sahura kalkmış insanlara Şam’da sabah namazı kılma isteği bile uyandırabi­lir. Pelikan kuşlarının gürültüsü ile Davuloğlu’nun sesi öyle kısıldı ki, bu stratejik uzaklık meselesi sahipsiz kaldı. Davul birinin boynunda, tokmağı başkasının elinde olunca “Akordu” bozulmuş bir enstrüman gibi çalınmaya ve kulak tırmalamay­a başladı. Kimse kulak zarlarımız­ı test etmeye kalkmasın!

O YAZAR NE DEDİ?

Yeni Şafak yazarı Fatma Barbarosoğ­lu da, bir sahur vaktinde yazdığı belli olan tweette şunu dedi: “Davulcu geçiyor. Sokakları yıka yıka geçiyor... Davulun sesi cümle canlıları, melekleri bile incitecek kadar hoyrat bir ses, gecenin bu vaktinde. Davul sesi şehrin ruhuna uygun değil. Bu ilkelliğe bir son verelim artık.” Eski zamanlarda ihtiyaçtan doğan ancak artık anlamı ve gereği kalmamış olan bu davul işine son verilmesi taraftarıy­ım. İftar saatlerind­e evde olunduğunu bildiği için kapıları çalan ve bahşiş toplayan kişilere kimse para vermese, bu müessese kendi kendini söndürüp zamanla yok olacaktır. “Çalıyor, ama çalışıyor” düşüncesi artık hiçbir alanda işlemesin ve kimse çalmasın...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye