Yeni Asya

Abd İLE KOORDİNASY­ON İÇİNDE...

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Siyasetçil­ere bakıldığın­da Amerika ile Türkiye’nin arasında ciddî anlaşmazlı­klar olduğu akla gelebilir. Nitekim Amerika, bazı uçak ve silâhları Türkiye’ye satmaya yanaşmıyor. Ülkemiz de Amerika’dan alamadığı bazı silâhları Rusya’dan ya da başka ülkelerden almayı tercih etti.

Bu noktada hava savunma sistemi S400’lerin Rusya’dan alınması için çalışmalar başlatıldı ve siparişler verildi. Yakın zamanda bu sistemleri­n Türkiye’ye teslim edileceği ve kullanılma­ya başlanacağ­ı ifade edilmişti. Ancak bu noktadaki pürüzlerin devam ettiği anlaşılıyo­r. Çünkü Türkiye, NATO üyesi ve uzmanların ifadesine göre S-400’ler Nato’daki sistemle uyumlu değil.

Hadisenin ayrıntılar­ını uzmanlar bilir, ancak son haberlere göre S-400’lerin Türkiye’ye tesliminin gecikebile­ceği belirtiliy­or. konu ile ilgili “Tuhaf bir S-400 teklifi” başlıklı haberde şu bilgiler var: “Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 alımıyla ilgili olarak Abd’den ilginç teklif geldi. İki ülke arasındaki mutabakat metninin görüşüldüğ­ü toplantıla­rda Abd’lilerin, ‘Rusya’dan S-400’leri almak zorundaysa­nız alın, ama bunları kullanmada­n depoya kaldırın’ önerisinde bulundukla­rı öğrenildi. Bu öneriyi reddeden Türkiye, ABD’YI rahatlatma­k için farklı bir yöntem uyguladı. Diplomatik kaynaklar, ‘S400’ler 9 ay içinde Türkiye’ye verilebili­rdi, ancak sistemleri Türk toprakları­nda konuşlanac­ak Rus askerler kullanacak­tı. Ankara, ABD’YI rahatlatma­k adına sistemin tümüyle Türk askerinin kontrol edeceği şekilde 19 ay sonra alınmasını tercih etti’ bilgisini paylaştı.” (Ragıp Soylu, Sabah, 7 Haz$ran 2018)

Benzer bir tartışma da kandil’e yapılan ya da yapılması planlanan operasyonl­a ilgili yaşanıyor. Bir yazıda şöyle denilmiş: “(kandil’e) Sadece operasyon yapılmıyor. Pkk sökülüp atıldıktan sonra kandil’in stratejik noktaların­a üsler kurulması planlanıyo­r. (...) Bu kez uzun soluklu bir harekât planı icra ediliyor. kandil harekâtı 10 Mart’ta sınırlarım­ızın içinden başladı. Pkk’nın, kandil’den Türkiye’ye sızdığı geçiş yolları, üsleri, mühimmat depoları, mayınladık­ları alanlar ele geçirilip temizlendi. (...) kandil savaş uçakları tarafından günlerce vurulacak, topçu atışıyla yumuşatıla­cak, böylece operasyona hazır hale getirilece­k. Operasyon ABD ile koordinasy­on içinde yürütülece­k.” (Abdulkad$r Selv$, Hürr$yet, 7 Haz$ran 2018)

Eğer beyanlar doğru ise kandil’e karşı “Operasyon ABD ile koordinasy­on içinde yürütülece­k” olması garip değil mi? kandil’e karşı yürütülen geniş çaplı bir operasyonu­n değil ABD, İran, Irak ve mümkünse başka ülkelerin desteğini alarak yapılması elbette mümkündür ve doğrudur. Ancak kamuoyuna karşı bu ve benzeri operasyonl­arın “ABD’YE rağmen” yapıldığı havası verilip sonrasında da ‘ABD ile koordinasy­on içinde yürütülmes­i’ dikkat çekici olmaz mı?

Ülkeler arasındaki diplomatik ilişkiler bir yönüyle ‘bilek güreşi’ne de benzetileb­ilir. S-400’ün alınması ya da alınmaması idareciler­in ve uzmanların bilebilece­ği bir iş. Beklentimi­z, bu meseleleri­n iç politika meselesi yapılmamas­ıdır..

Savunma Sanayii Müsteşarı, Twitter’dan yaptığı paylaşımda S-400’lerin teslim alınacağı tarihin öne çekildiğin­i şu şekilde açıklamışt­ı: “S-400 sistemi temini için Rusya ile imzalanan sözleşmede­ki teslimat tarihini öne çekerek Temmuz 2019 tarihine aldık.” (Hürr$yet, 4 N$san 2018)

Şimdi ise bu sistemin daha geç teslim alınmasını­n düşünüldüğ­ü ifade ediliyor. Siyasî pazarlıkla­r S-400’lerin teslimini tamamen iptal ettirir mi? Böyle bir durumda ülkemiz zarar etmiş olmaz mı? Bin düşünüp bir adım atalım vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye