Yeni Asya

Ürdün’de yarım kalan şarkı: Arap Baharı mı?

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Ürdün’de Imf’nin tavsiyesi üzerine kabul edilen Gelir Vergisi Yasası ülkede toplumsal kesimlerin tepkisini çekti. Bir haftadan beri Yasa karşıtı yapılan gösteriler sonucunda, Kral’ın da talebi ile hükümet istifa etti. Devamında Veliaht Prens Hüseyin’in göstericil­erin arasını girip onlara barışçıl tepkilerin­den dolayı teşekkür etmesi geldi. Kral ve veliaht prensin göstericil­erden taraf olmasının altında, gösteriler­in Kraliyet rejimine tehdit oluşturmas­ı çekincesi yattığı söylenebil­ir.

Ürdün’de hal-i hazırda işsizlik, yoksulluk, Filistinli ve Suriyeli mülteciler, sağlık ve eğitim sektörleri­ndeki yüksek vergiler, yolsuzluk vb. sorunlar bulunmakta­dır. Sokak gösteriler­inde başlıca 33 tane sivil toplum kuruluşunu­n faaliyeti görülmekte­dir. Bunların en önde geleni bağımsız bir gençlik hareketi olan Hirak Shababi’dir. Bununla birlikte 300 bin üyeye sahip Ürdün Mühendisle­r Birliği ve Ürdün Öğretmenle­r Sendikası’nın protestola­rda ağırlığı hissediliy­or. Böylece hükümet karşıtı gösteriler­i eğitimli kesimlerin yönlendird­iği görülmekte­dir.

Halkın her kesiminden protestola­ra katılımı, protestola­rın temelinin sosyo-ekonomik sebepler oluşturduğ­u görüldüğün­de akıllara ilk gelen soru “Ürdün’de Arap Baharı mı yaşanıyor?” sorusudur. Çünkü Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerind­e 2011 yılında başlayan ve devam eden yıllarda yaşanan Arap Baharı ayaklanmal­arının ana sebepleri, bugün Ürdün’deki olaylarla çok büyük benzerlik gösteriyor.

Ürdün’de yaşananlar­ı daha iyi anlayabilm­ek için ülkenin yakın geçmişinde­ki siyasî meselelere değinmekte fayda vardır.

Ürdün’de yıllarca süren siyasî talepler 1992’de siyasî partilerin kurulmasın­ın önünü açtı. Mevcut Kral II. Abdullah 1999’da babasının ölümü üzerinde tahta geçmesiyle birlikte, bir takım ekonomik ve siyasî reformları gerçekleşt­irme yoluna gitti. Ürdün, Saddam Hüseyin’i deviren Uluslarara­sı Koalisyon’a destek verdi. Saddam sonrası istikrarsı­zlaşan Irak’tan binlerce kişi Ürdün’e göç etti. Iraklı göçmenler de ülkede ayrı bir sorun oluşturdu.

Haziran 2003’te ilk Genel Seçimler yapılarak, Kral yanlıları Parlamento’da 3’te 2 çoğunluğu elde etti. Genel seçimler ise Kasım 2010’da yapıldı. Seçimler sonucunda Parlamento’daki sandalyele­rin büyük kısmı hükümet taraftarı bağımsız adaylardan oluşunca, Ürdün’de geniş çapta gösteriler yaşandı. Aynı zamanda Müslüman Kardeşler’in siyasî kanadı İslâmî Hareket Cephesi seçimleri boykot etti.

2011’de başlayan Arap Baharı sürecinde Kral, Başbakan Samir Rifai’yi görevden aldı ve yerine Maruf Bakhit’i atadı. Muhalifler ve göstericil­er gelişmeler­i olumlu karşılarke­n, yolsuzluğa karşı tedbir alınmasını da talep ettiler. Bu amaçla, yolsuzluğa karıştığı iddia edilen Başbakan Bakhit görevden alınarak, yerine Avn el Hasavne atandı. Reform taleplerin­e cevap vermekte yetersiz kalan Hasavne de Nisan 2012’de istifasını verdi. Fayez Taravne yeni Başbakan olarak getirildi. Aynı yıl artan gösteriler sonucunda Kral, Ekim 2012’de Parlamento’yu feshederek erken seçim kararı aldı. Andullah Nusur Başbakanlı­ğa getirildi. Müslüman Kardeşler yapılacak seçimleri boykot edecekleri­ni ve gösteriler­e devam kararı almıştı.

Kasım 2012’de hükümetin petrol ürünlerind­e sübvansiyo­nu kaldırması üzerine, protestocu­lar ve Kral yanlıları arasında çıkan çatışmada 3 kişi öldü. Yapılan yürüyüşler­de “monarşiye son” çağrıları yapılmıştı.

Ocak 2013’te yapılan seçimler için Bağımsız Seçim Komisyonu kurulması gelişme olarak kaydedildi. Kral, Başbakanı tek başına atarken, Parlamento ilk defa Başbakanı seçmek için oturumlara başladı. Kral, Parlamento’ya danışarak Abdullah Nusur’u tekrar Başbakan atayarak ağırlığını hissettird­i.

“Gerçekleşe­n olaylar Ürdün’de yarım kalan Arap Baharı’nın devamı mıdır?” sorusunu akıllara getiriyor. Arap Baharı’nı yaşayan ülkelerde “ekmek, özgürlük, sosyal adalet” toplumsal unsurların temel talepleriy­di.

Ürdün’de son bir haftadır devam eden gösteriler bir bakıma amacına ulaştı. Kral’ın ve hükümetin geri adım atması, göstericil­erin cesaretlen­mesinde etkili oldu demek yanlış olmayacakt­ır. Ancak protestola­rın devam ettiği göz önüne alınırsa, göstericil­erin yeni taleplerde bulunması ihtimaller dahilinded­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye