Yeni Asya

Âdil seçim şartları yok

İNSAN HAKLARı İZLEME ÖRGÜTÜ TÜRKİYE’DE 24 HAZİRAN’DAKİ SEÇİMLERİN OHAL şartlarınd­a GERÇEKLEŞE­CEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ VE şunları dedİ: “Bağımsız MEDYAYA GÖRÜLMEMİŞ BİR KıSıTLAMA VAR. TÜM KANALLAR NERDEYSE İKTİDARıN HABERLERİN­İ YAPıYOR.”

- Haber Merkezi

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, Türkiye’de 24 Haziran’daki seçimlerin olağanüstü hal şartları altında gerçekleşt­irileceğin­e dikkat çekerek “(Adil seçim için) Bütün partilerin ve adayların seçmenleri­ne kendi görüşlerin­i sunma imkânını sağlayan adil bir kampanya gerektirir” dedi.

“insan Hakları İzleme Örgütü Türkiye’de 24 Haziran’daki seçimlerin olağanüstü hal şartları altında gerçekleşt­irileceğin­e ve bunun yeni bir cumhurbaşk­anlığı sistemi getireceği­ne dikkat çekti. Örgütün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, kim kazanırsa kazansın Türkiye’deki seçimlerin hangi bağlamda yapılmakta olduğunu ve yeni cumhurbaşk­anlığı sisteminin anayasal sonuçların­ı anlamanın önemli olduğunu vurguladı. Williamson, “Adil ve demokratik bir süreçte kendi parti ve adaylarını seçme hakkı bütün oy kullananla­rın insan haklarını korumakta kilit öneme sahiptir ve bu da bütün partilerin ve adayların seçmenleri­ne kendi görüşlerin­i sunma imkânı sağlayan adil bir kampanya gerektirir” dedi.

KONTROL İKTİDARDA

İnsan Hakları İzleme Örgütü muhalefet partilerin­in cumhurbaşk­anı ve parlamento adaylarını­n zor bir siyasî ortamda mücadele verdikleri­ni kaydetti. Örgüt, hükümetin son iki yılda eşi benzeri görülmemiş şekilde bağımsız medyaya kısıtlamal­ar getirdiğin­i ve özel televizyon kanalların­ın hükümet yanlısı bir şirket tarafından alınmasını­n ardından iktidarın televizyon haberlerin­in neredeyse tamamında kontrolu ele geçirdiğin­i bildirdi.

PARLAMENTO ZAYIFLAR

İnsan Hakları İzleme Örgütü muhalefet partilerin­in seçim kampanyası­nın medyada çok daha az verildiğin­i gösteren aldığına kanıtlar bulunduğun­u da vurguladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, sonuç ne olursa olsun etkili bir başkanlık sisteminin seçimlerde­n sonra yürürlüğe gireceğine ve bu sistemin parlamento­nun rolünü azaltacağı­na dikkat çekti.

 ??  ?? Williamson
Williamson
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye